Εκτός λειτουργίας άρχισαν να βγαίνουν μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου τα δίκτυα του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας.

 

Η βλάβη είναι γενικευμένη και επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας ενώ υπάρχουν αναφορές και για άλλες περιοχές.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι δεν λειτουργεί το Ίντερνετ της Cosmote και η σταθερή τηλεφωνία εφόσον αυτή περνάει από το ευρυζωνικά δίκτυο.

 

Ανάμεικτες είναι οι αναφορές χρηστών για τα τηλεφωνικά δίκτυα χαλκού τα οποία φαίνεται να λειτουργούν.

 

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% των χρηστών σταθερής τηλεφωνίας είναι συνδρομητές της Cosmote.

 

Εκτός λειτουργίας είναι και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της ίδιας εταιρίας η οποία έχει δεσπόζουσα θέση και σε αυτόν τον τομέα.

 

Πληροφορίες του KavalaNews αναφέρουν ότι αρκετοί πολίτες είχαν αδυναμία επικοινωνίας με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως αστυνομία, πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.

 

Η λύση στο πρόβλημα που έχουν είναι να καλέσουν από κινητό τηλέφωνο στον τριψήφιο αριθμό 112, ακόμη κι αν διαθέτουν σύνδεση Cosmote.

 

Η τηλεφωνική συσκευή, στην αδυναμία της να εκτελέσει την κλήση από το δίκτυο του συνδρομητή, κάνει δωρεάν χρήση άλλου διαθέσιμου δικτύου όπως πχ της Nova ή της Vodafone που για την ώρα φαίνεται να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

 

Εκτός από τις οικιακές γραμμές τηλεφωνίας και το δίκτυο κινητής, η Cosmote αντιμετωπίζει πρόβλημα και στις λεγόμενες μισθωμένες γραμμές οπτικής ίνας.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διαβιβάζεται το σήμα των τηλεοπτικών καναλιών στο δίκτυο της Digea.

 

Κατά συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις δεν «πιάνουν» ούτε τα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς ευθύνη των ίδιων.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε αντίστοιχη βλάβη της Cosmote η οποία ήταν λίγων ωρών και φαινόταν ότι τελικά είχε επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του νομού Καβάλας.

 

Αυτή τη φορά οι αναφορές για βλάβη έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας γεγονός που δείχνει σοβαρό πρόβλημα στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρίας.

 

Η εταιρία δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια ανακοίνωση.

 

Η πλατφόρμα της Cosmote TV λειτουργεί κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόσβαση γίνεται από δίκτυο σταθερής ή κινητής της Nova ή της Vodafone.

 

Όλα τα κανάλια μεταδίδονται κανονικά εκτός από το ENA channel της Καβάλας που μεταδίδεται στη θέση 658.

 

Αιτία είναι η αδυναμία της cosmote να στείλει το σήμα του σταθμού από την Καβάλα στην Αθήνα.

 

Αντίστοιχα εκτός εκπομπής έχουν βρεθεί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της βορειοανατολικής Ελλάδας που εκπέμπουν μέσω DIGEA όπως το Ena channel και το Center tv αλλά και τα κανάλια των νομών Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.