γράφει ο

Κώστας Χατζηγεωργίου

 

Με τον δημιουργό του «Εθνικού Άρτου» και ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων αρτοσκευασμάτων στη Χρυσούπολη κ. Γιάννη Δρόσο, μιλήσαμε για την Ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ψωμιού στο Παρίσι, όπου συμμετείχε κι ο ίδιος ως ένας από τους τρεις Έλληνες διαγωνιζόμενους.

 

Και βέβαια τον συγχαίρουμε για τη σημαντική διάκριση που πέτυχε η ομάδα του, αφού κατέλαβε την 7η θέση στον Κόσμο!

 

Τεράστια επιτυχία με σημαντική Διεθνή προβολή της Ελληνικής Κουζίνας

 

«ΠΟΔΑΡΙΚΌ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΥΣΗΜΑ και με καλή θέση στην πρώτη δεκάδα έκανε η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας κατά την πρώτη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας (Coupe du Monde de la Boulangerie), τη μεγαλύτερη και πιο αναγνωρισμένη διοργάνωση αγώνων Ψωμιού στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 20 με 22 Ιανουαρίου 2024.

 

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας διαγωνίστηκε στις 20 και 21 Ιανουαρίου με προπονητή τον Παναγιώτη Καλιώτη (τεχνικό σύμβουλο της Lesaffre) και τους παίκτες Σείριο Καίσαρη (κατηγορία ψωμί), Γιάννη Δρόσο (κατηγορία viennoiserie) και Νίκο Κορφιάτη (κατηγορία καλλιτεχνικού), κατακτώντας την έβδομη θέση παγκοσμίως κερδίζοντας τις θετικές εντυπώσεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κριτική επιτροπή η οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική παρουσία χαρακτηρίζοντας την “μια ομάδα καλά οργανωμένη και με πάθος για αυτό που κάνει”. 

 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος και δημιουργός του Παγκόσμιου πρωταθλήματος και της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, Christian Vabret δήλωσε ότι η πρώτη παρουσία της ελληνικής ομάδας ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

 

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, θεωρείται από μόνη της μεγάλη επιτυχία καθώς το εισιτήριο είχαν εξασφαλίσει μόνο τρεις ομάδες από την Ευρώπη, (η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα) οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν.

 

Στους τελικούς της Παγκόσμιας διοργάνωσης η οποία είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στον χώρο της Αρτοποιίας συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες από όλη την υφήλιο (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Χιλή, Κίνα, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιαπωνία, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Μαρόκο, Νότια Κορέα). Δύο χώρες έμειναν εκτός δεκάδας με την κατάταξη να είναι:

 

1.Γαλλία 2. Νότια Κορέα 3. Ιαπωνία 4. Κίνα 5. Γερμανία 6. Μαρόκο 7. Ελλάδα 8. Χιλή 9. Μεξικό 10. Μαδαγασκάρη.

 

Γιάννης Δρόσος

 

«Η κατηγορία vienoisserie, στην οποία διαγωνίστηκα εγώ, είναι η πιο δύσκολη και για να προετοιμαστώ χρειάστηκε να θυσιάσω πολύ προσωπικό χρόνο, όπως και χρήμα. 

 

Όταν έκανα μάλιστα προπόνηση, μετά το ωράριο παραγωγής τα προϊόντα που έβγαζα τα μοίραζα στο τραπέζι της αγάπης, το γηροκομείο, την αστυνομία - πυροσβεστική, το κέντρο υγείας και όπου αλλού χρειαζόταν.

 

Όπως επίσης διαπίστωσα με την συμμετοχή μου, στο κορυφαίο αυτό γεγονός στον κόσμο ότι, ο τρόπος που διδάσκονται την τέχνη του αρτοποιού είναι πολύ διαφορετικός από ότι είναι στην χώρα μας. 

 

Γι αυτό και τώρα είμαι σε θέση να παρέχω εκπαίδευση σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο σε ανθρώπους που θέλουν ιδιαίτερα προϊόντα στο κατάστημα τους μιας και στο μέλλον θα αναπτυχθεί πολύ το κομμάτι της vienoisserie στην χώρα μας.

 

Μάλιστα, οι περισσότεροι που συμμετείχαν, ήταν καθηγητές σχολών, τεχνική σύμβουλοι μεγάλων εταιριών, ελάχιστοι αρτοποιοί εργαστηρίων όπως ήμασταν εμείς.

 

Φανταστείτε ότι, στην Κίνα διαγωνίστηκαν 50 ομάδες μεταξύ τους για να έρθει η μια που συμμετείχε.

 

Κλείνοντας, θα πρέπει να πω, το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι, τώρα έχουμε νέους φίλους και καταξιωμένους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο!»

 

Τέλος ο κ. Δρόσος, δήλωσε όχι μόνο ικανοποιημένος από τη ελληνική συμμετοχή, αλλά και πεπεισμένος ότι, η Ελληνική ομάδα έχει προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

 

Να σημειωθεί ότι, η επόμενη συνάντηση της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, θα γίνει από τις 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού που πραγματοποιείται στην Artozyma 2024 της HELEXPO στην Θεσσαλονίκη.

 

Η βασική ομάδα είναι: Υπεύθυνη και Πρόεδρος της ομάδας η κα Παρθένα Παστραφίδου. Προπονητής ο κ. Παναγιώτης Καλιώτης και οι τρεις βασικοί παίκτες κ.κ. Γιάννης Δρόσος, Νικόλας Κορφιάτης και Σείριος Καίσαρης.