Το φορολογικό καθεστώς 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, με τρεις βασικές αλλαγές στις διατάξεις.

 

Κερδισμένοι των νέων παρεμβάσεων θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οι εποχικές επιχειρήσεις, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

 

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ), «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

 

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών προβλέπει, τα εξής:

 

Μαχητό τεκμήριο

  • Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό, ενώ θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογουμένους.

 

Όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγή απορρίπτοντας το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που τους έχει υπολογίσει αυτόματα η Εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

 

Όμως στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας.

 

Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές κ.λπ.).

 

Κούρεμα των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. 

 

Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. 

 

Οι συντελεστές αυτοί είναι:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.

 

Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. 

 

Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια.

 

Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή έξι μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.

 

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νέο καθεστώς φοροέκπτωσης για την ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών καθώς και το νέο ποινολόγιο για μη διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

 

 

πηγή: tanea.gr - Μαρία Βουργάνα