Το Μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας είναι διαμορφωμένο κατά μήκος του ρέματος του χωριού, δίπλα ακριβώς στην επαρχιακή οδό που συνδέει το τελευταίο με τον Ζυγό. 

 

Η πεζοπορική διαδρομή εκτείνεται σε κάτι παραπάνω από 2,5 χιλιόμετρα (υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα) και είναι ιδιαίτερα μαγευτική κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν το γύρω τοπίο πρασινίζει και τα νερά αφθονούν, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Κυριακή Παντούρη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Παλαιά Καβάλα”.

 

Οι αιωνόβιοι πλάτανοι κρατάνε υπέροχη σκιά ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες, ενώ η πληθώρα κισσών και κληματσίδων –που επεκτείνονται στους κορμούς των δέντρων– δημιουργούν την προαναφερόμενη εντύπωση «ζούγκλας», συνδυαστικά βέβαια και με την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής. 

 

Γραφικά ξύλινα γεφυράκια, επίσης, εξασφαλίζουν ότι ακόμα και κάποια πιο δύσκολα σημεία της όλης διαδρομής παραμένουν ευκολοδιάβατα και απολύτως ασφαλή.

 

Στο παρελθόν η Παλαιά Καβάλα διέθετε 13 υδρόμυλους και είχε σημαντική παραγωγή αλευριού. Οι περισσότεροι στέκουν πλέον ερειπωμένοι και καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση –ο τελευταίος έπαυσε τη λειτουργία του κατά τη δεκαετία του 1970.

 

Αλλά το σημαντικότερο αξιοθέατο του Μονοπατιού της Παλαιάς Καβάλας είναι ο υπέροχος καταρράκτης του, ο οποίος εντυπωσιάζει σταθερά κάθε επισκέπτη της περιοχής. Με τον καιρό, μάλιστα, η ορμή των υδάτων έχει λαξεύσει τον γύρο βράχο, δημιουργώντας δύο ξεχωριστές βάθρες, στις οποίες μπορείτε να βουτήξετε το καλοκαίρι, απολαμβάνοντας τα πεντακάθαρα νερά.

 

πηγή: ertnews.gr