Το βράδυ της Τετάρτης (21/06), στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, ανέβηκε η παράσταση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας “Όταν οι μοίρες δεν είχαν κέφια”, η οποία αναφέρεται στη βιογραφία του Αϊβαλιώτη πρόσφυγα, Σταύρου Ασλανίδη. Εκτός από το θεατρικό δρώμενο, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Θάσου.

 

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής:

 

“Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στην 110η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων 2023.

 

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης, στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, ανέβηκε η παράσταση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας "Όταν οι μοίρες δεν είχαν κέφια", η οποία αναφέρεται στη βιογραφία του Αϊβαλιώτη πρόσφυγα, Σταύρου Ασλανίδη. Εκτός από το θεατρικό δρώμενο, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Θάσου, καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΟΥΜΤΣΑΚΗ 

 

"Είναι πολλές οι στιγμές στην Ιστορία μας, που οι μοίρες δεν είχαν κέφια και μια από αυτές ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή  και η ανταλλαγή των πληθυσμών 

που γέμισε με πρόσφυγες τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

 

Η Θασιακή Ένωση δημιούργησε μια παράσταση για να μας διηγηθεί το δράμα της προσφυγιάς, βαδίζοντας πάνω στα βήματα ενός πρόσφυγα από το Αϊβαλί, του Σταύρου Ασλανίδη.

 

Απόψε θα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτήν την αξιόλογη παραγωγή του σημαντικού μας συλλόγου, μια παραγωγή που μας παρουσίασαν και τον περασμένο Οκτώβριο,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θάσου  και των 100 από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Κι ας κρατήσουμε γερά μέσα μας  όσα θετικά μάς κληρονόμησαν αυτοί που έζησαν τη δυστυχία, γιατί, δυστυχώς, συχνά-πυκνά οι μοίρες μας χάνουν το κέφι τους  και θα πρέπει να τις ανασταίνουμε".

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 

 

  • Θασιακή Ένωση Καβάλας 
  • Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης 
  • Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας 
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Π. Τ. Καβάλας)”