Από τις 16 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα “Ελευθέρια” με εκδηλώσεις μνήμης για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καβάλας και εκδηλώσεις τιμής για τον πολιούχο της πόλης Απόστολο Παύλο.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα

 

 

Παρασκευή 16 Ιουνίου

 

20:00 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

Παραδοσιακά τραγούδια από την Παιδική Μαθητική Χορωδία του 24ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας, υπό τη διεύθυνση του μουσικού του σχολείου, κ. Γιώργου Σεμερτζίδη.

 

21:00 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

Ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης δύο μουσικών οργάνων του Πιάνου με το Κανονάκι, είναι αυτό που παρουσιάζουν με τη φωνή της Σοφίας Νεοχωρίτου , δύο εξαίρετοι μουσικοί στο μουσικό σχήμα " ΤΡΙΗΧΟ ". 

 

Οι ακροατές ταξιδεύουν στους δύο αυτούς κόσμους με τη δεξιοτεχνία των μουσικών, Σωτήρη Μπέη στο Πιάνο και Θανάση Κουλεντιανό στο Κανονάκι , τραγουδώντας μαζί τους αγαπημένα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων 100 χρόνων.

 

 

Σάββατο 17 Ιουνίου

 

11:00 Δημοτικός Κήπος Καβάλας

“Ταξιδέψτε μαζί μας: Η περιπέτεια έχει χρώμα μπλε” Παιχνίδι γνωριμίας με την πόλη QR CODE από το Σώμα  Ελλήνων Προσκόπων.

 

21:00 Πάρκο Φαλήρου(γήπεδο)

Εκδήλωση με Προσκοπική Πυρά με πολλές εκπλήξεις από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

 

 

Κυριακή 18 Ιουνίου

 

20:00 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας 

Ομιλία παρουσίαση του Ναυτοπροσκοπισμού στην Κάβαλα. Ομιλητές Τζανάκος Χρήστος (Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Καβάλας), Μαρούσος Δημήτρης (Έφορος Ναυτοπροσκόπων Γενικής Εφορείας). Συμμετέχει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Διοργάνωση: Σώμα Ελλήνων Προσκόπων -  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Καβάλας.

 

 

Δευτέρα 19 Ιουνίου 

 

19:00 Πάρκο Φαλήρου(γήπεδο)

Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τίτλο: «Με μια νότα και ένα χάρτη τα παιδιά γιορτάζουν την αγάπη» με την συμμετοχή πολυάριθμων παιδικών ομάδων. 

 

20:30 Μεγάλη Λέσχη

Εκδήλωση βράβευσης προς τιμήν του φαρμακοποιού κ. Ζήση Βαπορίδη από τον Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη και από τον Πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας  Νικόλαο Τσουμπάκη. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αλέξης Γούλας.

 

 

Τρίτη 20 Ιουνίου

 

20:00 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας  

Εκδήλωση βράβευσης προς τιμήν των πρώην Δημάρχων Καβάλας, κ. Κωνσταντίνου Σιμιτσή, κ. Δήμητρας Τσανάκα. Του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Α.Μ.Θ. κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά και του ζωγράφου κ. Δημητρίου Μέτσικα από τον Σύλλογο Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας’’ για την προσφορά τους στην πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας. 

 

 

Τετάρτη 21 Ιουνίου

 

20:30 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Όταν οι μοίρες δεν είχαν κέφια», μια βιογραφία του Αϊβαλιώτη πρόσφυγα Σταύρου Ασλανίδη από την Θασιακή Ένωση Καβάλας.

 

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου

 

20:30  Προτομή Κανάρη, Παραλία

9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συλλόγων με τίτλο «Σεργιάνι στην Ελλάδα», με την συμμετοχή συλλόγων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου θα παρουσιάσουν χορούς με ιδιαίτερο τοπικό χρώμα της περιοχής τους.

 

20:30 Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Εγκαίνια έκθεσης. Έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας με θέμα «Πινελιές 10 χρόνων» της Λέλας Γράσου. Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Πρωί: 10.00 - 13.00, απόγευμα: 19.00 - 21.30

 

 

Σάββατο 24 Ιουνίου

 

10:00-14:30 Δημοτικός Κήπος Καβάλας  

Σκακιστικό τουρνουά Rapid «Ελευθέρια 2023».

 

19:00-20:00 Προτομή Κανάρη, Παραλία 

Εργαστήριο ζωγραφικής για μικρά παιδιά από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος".

 

20:00  Προτομή Κανάρη, Παραλία

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος" στα πλαίσια της διάσωσης, διατήρησης και προβολής των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου καταγωγής τους και με την ευκαιρία των σαράντα χρόνων της ίδρυσης του, θα διοργανώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή των συλλόγων Εβριτών της Περιφέρειάς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

 

Κυριακή 25 Ιουνίου

 

20:00  Προτομή Κανάρη, Παραλία

9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός» από το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις». Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

 

Δευτέρα 26 Ιουνίου

 

10:00 Έπαρση σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στις Καμάρες, πλησίον κτιρίου παλιών δικαστηρίων (Διοικητήριο - 1913), εις ανάμνηση υψώσεως της σημαίας από τον πλωτάρχη Α. Κριεζή.

 

20:00 Προτομή Κανάρη, Παραλία

Αναπαράσταση άφιξης λόχου Θασίων εθελοντών στην Καβάλα στις 26 Ιουνίου 1913, από την Θασιακή Ένωση Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απαγγελθούν ποιήματα του Ιωάννη Κωνσταντινίδη από τον συγγραφέα κ. Κοσμά Χαρπαντίδη.

 

21:00 Προτομή Κανάρη, Παραλία

Παραδοσιακοί χοροί από την Θασιακή Ένωση Καβάλας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λημνίων Ν. Καβάλας

 

 

Τρίτη 27 Ιουνίου

 

20:30 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Συναυλία με τον Βυζαντινό Χορό Ν. Καβάλας και το Μουσικό Σύνολο "Συνηχούντες" με τίτλο: "Δεν λαλείς γλυκό μου αηδόνι", με τραγούδια της Μακεδονίας, του τόπου μας και Βυζαντινούς ύμνους προς τιμήν του πολιούχου μας Αποστόλου Παύλου.  

 

 

Τετάρτη 28 Ιουνίου

 

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου 

 

19:00 Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός.

 

20:30 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» δια των οδών Ομονοίας και Ναυάρχου Κουντουριώτου. Ιερός τόπος-Μνημείο Αφίξεως Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη (παραπλεύρως ιερού Ναού Αγίου Νικολάου).

 

20:50 Αρτοκλασία, Ομιλία

 

 

Πέμπτη 29 Ιουνίου

 

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου

 

7:00 – 10:30 Όρθρος και Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

10:30 Δοξολογία για τον εορτασμό της 110ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας. 

 

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

 

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

 

21:00 Κατανυκτική Ακολουθία – Αγρυπνία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων στους Αρχαίους Φιλίππους επί των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄

 

 

Παρασκευή 30 Ιουνίου

 

20:00 Δημοτικός Κήπος Καβάλας

Τα μουσικά σύνολα του ΔΩΚ και η  Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας θα παρουσιάσουν στους Καβαλιώτες ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και όλες τις μουσικές προτιμήσεις.

 

 

Σάββατο 1 Ιουλίου

 

21:00 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Θεατρική παράσταση με τίτλο:  «Η ανταλλαγή» του συγγραφέα Κυριάκου Σαχινίδη η οποία αναφέρεται στην ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης (24/07/1923). Συνδιοργάνωση: Όμιλος Ποντίων Χορευτών, Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού "Ο Υψηλάντης", Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου "Ο Ακρίτας", Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμουδίων, Σύλλογος Ποντίων Λυδίας "Η Τραπεζούντα ". Επιμέλεια παράστασής: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος.

 

 

Κυριακή 2 Ιουλίου 

 

21:00 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Συνάντηση Φιλαρμονικών «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

 

 

Δευτέρα 3 Ιουλίου

 

21:00 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων 

Χορευτική συνάντηση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

 

 

Τρίτη 4 Ιουλίου 

 

20:00 1ος όροφος Δημοτικής Αγοράς Καβάλας

Η Αλεξάνδρα Βασιλειάδου, μια νέα μουσικός από την Καβάλα, παίζοντας solo, θα μας παρουσιάσει ένα φρέσκο πρόγραμμα με διασκευές γνωστών κομματιών, προσαρμοσμένες στη μουσική και το ύφος του Ukulele. Σε "παρεΐστικο" mood, τα θετικά vibes και η καλοκαιρινή διάθεση χαρακτηρίζουν τη μουσική πρόταση της Αλεξάνδρας. 

 

20:30  Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Εγκαίνια έκθεσης. «Η Καβάλα των Φεστιβάλ-Η Ιστορία της εκτύπωσης μέσα από την δημιουργική ματιά της Θώμης Αγγέλου».  Προβολή θεματικού βίντεο σε συνεργασία με τους μουσικούς Π.Λαζαρίδη, Χ.Πεχλιβανίδη, Crea Centers Kavala

 

Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου – 7 Ιουλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Πρωί: 10.00 - 13.00, απόγευμα: 19.00 - 22.00

 

 

Παράλληλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό

 

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, Δημοτικός Κήπος Καβάλας, 10:00 – 12:00 - Masterclass: Οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην έννοια της αφίσας ως βασικό επικοινωνιακό εργαλείο, στην ιστορία της, στα βασικά βήματα για την δημιουργία της και σε καλές πρακτικές. -Βιωματικό Εργαστήριο: Οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη δική τους αφίσα εμπνευσμένη από το θεσμό των Ελευθερίων, με την καλλιτεχνική τεχνική εκτύπωσης Stencil Art (low abilities needs)

 

Δηλώσεις Συμμετοχής στα τηλέφωνα : 2510 232005 & 6977 527317

 

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης, 20:30

Ομιλία-Απονομή. «Αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας στην πόλη του καπνού και της προσφυγιάς» Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας, Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος ΑΠΕ.

Απονομή επαίνων σε παλαίμαχους τυπογράφους. 

 

Συνδιοργάνωση: Crea Centers Kavala, ΕΚΤυποΣΕ_Ένωση Καταστηματαρχών Τυπογράφων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Καβάλας. Με την υποστήριξη: Δ.ΙΕΚ Καβάλας Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης, 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας, 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, Europe Direct A.M.Θ., Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ Καβάλας 

 

 

Τετάρτη 5 Ιουλίου

 

20:30 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

 

Ομιλία και προβολή εικόνων για την Καβάλα που είναι παρούσα στα Μουσεία και στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας. Συνδιοργάνωση: Θρακική Εστία Ν. Καβάλας.