Πολλές είναι οι αλλαγές στις θέσεις διευθυντών στα σχολεία της Καβάλας γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού.

 

 

Όπως λέει στον KavalaNews 102,8 η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή σημαντικό ρόλο στην επιλογή των διευθυντών έχει παίξει η διαδικασία της συνέντευξης που έχει προκαλέσει μεγάλες ανατροπές.

 

Επισημαίνει ότι οι ανατροπές αυτές έχουν δημιουργηθεί με τις αλλαγές στα συμβούλια επιλογής των διευθυντών και των στελεχών της εκπαίδευσης το 2020 με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και της υπουργού Νίκης Κεραμέως.

 

«Σύμφωνα με την απόφαση από τα συμβούλια αυτά αφαιρέθηκαν οι αιρετοί εκπρόσωποι των κλάδου των εκπαιδευτικών οι οποίοι συμμετείχαν με την ψήφο τους. Πλέον τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων ορίζονται από την υπουργό, δηλαδή από το κράτος. Αυτά τα συμβούλια επιλογής παίρνουν και τις συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών.

 

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα διότι έχει αλλάξει η σειρά κατάταξης των υποψηφίων διευθυντών. Ενώ στην αρχική κατάταξη ήταν πολύ ψηλά μετά τη συνέντευξη έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά.

 

Άλλοι πάλι ανέβηκαν στη λίστα. Αν τα συνδέσουμε αυτά τα δύο θέματα βγάζουμε το συμπέρασμα χωρίς να θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέχθηκαν να είναι διευθυντές σε σχολεία και κάποιοι άλλοι αποκλείστηκαν με κριτήρια που δεν είναι πάντα σαφή», εξηγεί η κ. Σακαλή.

 

Τόνισε επίσης πως ο διευθυντής πρέπει να επιλέγεται από τον σύλλογο διδασκόντων κάτι το οποίο είχε γίνει το 2016 με απόφαση Φίλη και τα πράγματα είχαν κυλήσει πολύ ομαλά. Ένας νόμος που όπως λέει η κ. Σακαλή κατέπεσε με την νέα υπουργό και άλλαξε.

 

Εξήγησε πως οι εκπαιδευτικοί είχαν δεχθεί τότε την αλλαγή ωστόσο είχαν θέσει ως προϋπόθεση στην επιλογή των διευθυντών να έχουν λόγο και οι διδάσκοντες. Κάτι που δεν έγινε δεκτό.

 

«Αυτό που λέμε είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου πρέπει να επανέλθουν στα συμβούλια επιλογής διευθυντών. Δεν γίνεται να είναι διορισμένα από την κυβέρνηση, δηλαδή από το Υπουργείο. Οι αιρετοί είναι αυτοί που εγγυώνται την εγκυρότητα της συνέντευξης.

 

Στην Καβάλα είχαμε το φαινόμενο κάποιοι που είχαν υψηλή βαθμολογία στη συνέντευξη κατέπεσαν. Επίσης πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των μορίων που παίρνουν οι υποψήφιοι διευθυντές από τα ακαδημαϊκά προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να είναι απαραίτητο για να γίνει κάποιος διευθυντής να έχει διδακτορικό. Ο άνθρωπος που έχει διδακτορικό πρέπει να μπαίνει στην τάξη και να διδάσκει. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα μόρια από τη συνέντευξη. Αυτό αλλάζει την σειρά των υποψηφίων στην κατάταξη. Πρέπει οπωσδήποτε μέσα στα συμβούλια να συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι μας», τονίζει η κ. Σακαλή.