Η υπόθεση της εγκατάστασης της συλλογής του Ναυτικού Μουσείου στο κτίριο που αξιοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας κοντεύει να… «ναυαγήσει» πριν ακόμη «σαλπάρει»…

 

Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ «ΣΚΙΕΣ» στην εξαιρετικά γενναιόδωρη απόφαση του σωματείου των Φίλων του Ναυτικού Μουσείου να παραχωρήσουν τη συλλογή τους στον Δήμο Καβάλας και να βάλουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός Ναυτικού Μουσείου αντάξιου της ναυτικής ιστορίας αυτού του τόπου, μετά από τόσα χρόνια επίμονης και συστηματικής προσπάθειας να διασώσουν τη ναυτική παράδοση της περιοχής μας.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, η Δήμαρχος μάς ανακοίνωσε την παραχώρηση της συλλογής, την οποία όλοι χαιρετήσαμε και δεχτήκαμε ως μία κίνηση που θα άνοιγε τον δρόμο για την μόνιμη πια στέγαση και αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου.

 

Την επόμενη μέρα όμως στάλθηκε εισήγηση για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου με έκτακτο θέμα τη διενέργεια δημοπρασίας για τη μίσθωση ιδιωτικού ακινήτου 500 τ.μ. κοντά στο λιμάνι για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

 

Η βιασύνη με την οποία εισήχθηκε το θέμα (ούτε οι τοπικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούν τη διοίκηση ήταν επαρκώς ενήμεροι) και η πρόθεση του Δήμου να νοικιάσει έναν τέτοιο χώρο μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού μάς δημιούργησαν ερωτηματικά για το ποιο θα ήταν το ύψος του ενοικίου ενός τόσο μεγάλου χώρου και γιατί δεν προτάθηκε να αξιοποιηθεί ένα κτίριο από αυτά που διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας στην χερσαία ζώνη (π.χ. τελωνείο).

 

Η εξέλιξη της συζήτησης στη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας έκανε φανερή την ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και να αποκρύψει τις πραγματικές σκέψεις της να μεταφέρει τη συλλογή στο εντευκτήριο του ΝΟΚ.

 

Την επόμενη ημέρα τοπική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η διοίκηση του Δήμου σκοπεύει να νοικιάσει το χώρο του ΝΟΚ απευθείας από το σωματείο, αγνοώντας (;) το γεγονός ότι ο χώρος αυτός ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα για την πρωτοβουλία αυτή…) και ότι απαγορεύεται δια νόμου η υπεκμίσθωση οποιουδήποτε χώρου βρίσκεται σε χερσαία ζώνη λιμένα!
 

Αντί μάλιστα η Δήμαρχος να θορυβηθεί από την έκταση που άρχισε να λαμβάνει η υπόθεση, έφερε το θέμα ως τακτικό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου. Στη συζήτηση που έγινε  η παράταξή μας κατήγγειλε ως όφειλε τις μεθοδεύσεις της διοίκησης και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα γιατί υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΝΟΚ ΣΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

 

Η Δημοτική Αρχή όμως έκανε και ένα ακόμη ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ: την ώρα που η Δήμαρχος Καβάλας παραδεχόταν ότι η δημοπρασία αφορούσε τελικά τον χώρο του ΝΟΚ, είχε ήδη ψηφίσει το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Καβάλας το οποίο πρόβλεπε να γίνει το Ναυτικό Μουσείο στο παλιό Καρνάγιο μέχρι το 2019 και να συσταθεί φορέας διαχείρισης του Μουσείου με τη συμμετοχή του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας! Ίσως είναι μοναδικό στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης μία Δημοτική Αρχή να ψηφίζει δύο αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα την ίδια ημέρα!

 

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟ ΤΡΟΠΟ, καθώς εκθέτει τον Δήμο και τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας (και όχι μόνο) σε πιθανές νομικές περιπέτειες.

 

Πολύ περισσότερο όμως, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ. Χωρίς να έχει καταθέσει προηγουμένως κανένα ολοκληρωμένο σκεπτικό και χωρίς να έχει καλέσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα για την τοπική μας ιστορία και ανάπτυξη.

 

Εμείς ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας:

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ η συλλογή του Ναυτικού Μουσείου σε κάποιον χώρο που θα την αναδεικνύει καλύτερα και, στη βάση αυτή, δεν έχουμε αντίρρηση να επιλεγεί ο οποιοσδήποτε χώρος εξυπηρετεί την εγκατάσταση της συλλογής. Αρκεί αυτός ο χώρος να είναι κατάλληλος και να βρίσκεται σε δημοτική ή δημόσια ιδιοκτησία και να δοθεί νόμιμα μέσω σύμβασης παραχώρησης ή έστω ενοικίασης με ένα τίμημα που θα αντιστοιχεί στον κοινωφελή χαρακτήρα μίας τέτοιας δραστηριότητας.

 

ΑΠΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ που θα γίνει με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και ΘΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ που υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου (δυστυχώς το ξέχασε στο Στρατηγικό Σχέδιο που ψήφισε προχθές…) και να ξεκινήσει από τώρα κάθε διαδικασία που απαιτείται.

 

Συνεπώς, και μετά την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου 2016-2019, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ πρέπει να καταλάβει ότι ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ πολιτικά:

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ του Ναυτικού Μουσείου και του Μουσείου Ναυπηγικής Τέχνης στο παλιό Καρνάγιο, διεκδικώντας τις 800.000 ευρώ που προβλέπει η ίδια να προσελκύσει για τον σκοπό αυτό.

 

ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του νέου Μουσείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και κάθε άλλο οργανισμό ή σωματείο που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

 

Ειδικά τα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης μας μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης της Καβάλας με τη θάλασσα και στην ανάδειξη του Ναυτικού μας Μουσείου ως σημείου αναφοράς για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό του τόπου μας. Μέσα από αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο τους μπορούν να εξασφαλίζουν και τους πόρους για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

 

ΥΣ: Είναι φανερό ότι η διοίκηση του Δήμου ψήφισε προχθές το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου για τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς να ενδιαφέρεται ουσιαστικά να το υλοποιήσει. Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν απογοητευτικό και χαρακτηριστικό του «ΆΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ, ΆΛΛΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, ΆΛΛΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ».

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος