Τριήμερο συνέδριο για την παγκόσμια ημέρα του καρκίνου με τίτλο "Ο άνθρωπος στο επίκεντρο" διοργάνωσε για συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

 

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας, ο οποίος σχετικά με την εκδήλωση αναφέρει:

 

Με βάση την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, η ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), για 7η συνεχή χρονιά, διοργάνωσε ένα τριήμερο Συνέδριο με Θέμα: "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ".

 

Συμμετείχαμε φυσικά όπως κάθε χρόνο, σαν Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου.

 

Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταυρούλα Γκουλούση, την Γεν. Γραμματέα κ. Κονδύλη Δήμητρα και το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπο της ΕΛΛΟΚ κ. Παπαδοπούλου Βούλα.

 

Πολιτικοί όπως ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ο Ιατρός και Πολιτικός κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Πρυτάνεις, Ιατροί Ογκολόγοι και φορείς απαρτίζαν τους ομιλητές σύμφωνα με τις ειδικότητες  τους.

 

Πολλές οι θεματικές και πολλές οι εξελίξεις ως προς τον καρκίνο.

 

Ιδιαίτερη έμφαση από όλους τους ομιλητές δόθηκε στην πρόληψη, στην σχέση Ιατρού και Ασθενών, στην ίση μεταχείριση αλλά και στην ποιότητα ζωής των Ασθενών.

 

Θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά κυρίως σε κάποιους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας.

 

Η μοναχικότητα, η κατάθλιψη,  προβλήματα οικογενειακά και οικονομικά, ελλειπής σεξουαλική ζωή, άγχος, απαισιοδοξία, ακινησία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία.

 

Είναι κάποιοι από  τους σοβαρούς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου.

 

Τονίστηκε απ' όλους τους Ειδικούς η πρόληψη,  η σωστή διατροφή, το καλό σωματικό βάρος, η άσκηση, η αισιοδοξία, η δημιουργία, η κοινωνικοποίηση σαν μέσον σωστής Υγείας όχι μόνο γι αυτούς που δε νοσούν, αλλά κυρίως για την υγεία των  ασθενών.

 

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης σαν γιατρός, Πολιτικός αλλά κυρίως σαν πρώην ασθενής με καρκίνο,  μας τόνισε ότι στην Επαγγελματική του καριέρα, διαπίστωσε ότι δύο άτομα με ακριβώς την ίδια πάθηση (καρκίνος) και τα ίδια συμπτώματα,  το ένα άτομο έκλαιγε από το πρωί μέχρι το βράδυ  και το άλλο συνέχισε  τη ζωή του με χαμόγελο σα να μην τον ακουμπούσε η όλη του κατάσταση.

 

Τα δύο αυτά άτομα είχαν εντελώς διαφορετική πορεία της νόσου.

 

Επίσης τονίστηκε από Ειδικό, το Διαδίκτυο μπορεί να παρέχει  γνώσεις, αλλά μπορεί μέσα από παραποιημένες ή και ψευδείς ειδήσεις, να οδηγήσουν έναν ασθενή σε κατάθλιψη, άγχος, πίεση. 

 

Όπως και οι αμφίβολες  πρακτικές θεραπείας, μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα. 

 

Ο γιατρός είναι ο μόνος που ξέρει και οφείλει να ακούει ο ασθενής κατά γράμμα τις οδηγίες του.

 

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

(δελτίο Τύπου Συλλόγου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας)