Είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό οι προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Νέστου για να δημιουργήσει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, ο Δήμος Νέστου βλέπει τι γίνεται με το προ 3ετίας συσταθέν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στη Θάσο και κατανοεί ότι πρόκειται για μια μεγάλη «μηχανή χρημάτων» ή για την ακρίβεια, για έναν σημαντικότατο και μόνιμο πόρο κονδυλίων για τον Δήμο.

 

Ο Δήμος Νέστου υπολογίζει ότι αν δημιουργήσει Λιμενικό Ταμείο θα έχει ετήσια έσοδα 400.000€ από τις εκμισθώσεις στην παραλιακή ζώνη της Κεραμωτής. Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καβάλα.

 

Αυτό που δεν ανέφερε αλλά αξίζει μεγάλης προσοχής είναι τα λιμενικά τέλη που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρίες. Η περίπτωση της Θάσου δείχνει ότι ένα Λιμενικό Ταμείο στα «χέρια» ενός Δήμου, μπορεί να κάνει «θαύματα». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το έργο ανάπλασης που έγινε στον Λιμένα, αποκλειστικά με πόρους αυτού του ταμείου.

 

Δείτε την ανακοίνωση του Δήμου Νέστου σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν υπόψιν του Τρύφωνα Αλεξιάδη:

 

Στην Καβάλα βρέθηκε την περασμένη Τρίτη 27 Οκτωβρίου ο υπουργός οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης όπου μεταξύ άλλων συνάντησε ύστερα από πρόσκλησή του στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας τους Δημάρχους του νομού. Ο Δήμαρχος Νέστου στη συνάντηση μαζί του είχε την ευκαιρία να του θέσει μια σειρά από μείζονα θέματα που αφορούν το Δήμο.

 

1) Του ζήτησε να δημιουργηθεί δημοτικό λιμενικό ταμείο στην Κεραμωτή προκειμένου ο Δήμος να έχει έσοδα ύψους 400.000€ περίπου (από εκμισθώσεις) τα οποία σήμερα εισπράττει και διαχειρίζεται ο ΟΛΚ. 

 

Τα αναψυκτήρια της Κεραμωτής

 

 2) Απαίτησε να λυθεί το θέμα των αναψυκτηρίων Κεραμωτής ιδιαίτερα του κεντρικού το οποίο από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών της κτηματικής υπηρεσίας παρέμεινε κλειστό το καλοκαίρι του 2015. Τόνισε ότι θα πρέπει εγκαίρως να εκδοθεί η διαταγή του Υπουργείου για το επόμενο καλοκαίρι ώστε να προχωρήσει άμεσα η εκμίσθωση του αιγιαλού. 

 

Από την Καρβάλη τα βαρέα οχήματα

 

 3) Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία αιτείται να σταματήσει η διέλευση βαρέων οχημάτων από την Κεραμωτή και όχι μόνο για το λιμάνι κατά τους θερινούς μήνες . Εξήγησε στον υπουργό τα προβλήματα που δημιουργεί η διέλευσή τους όπως της μεγάλης φθοράς του οδικού δικτύου του Δήμου καθώς και αρκετών οικιών παρακείμενων του δικτύου, των κυκλοφοριακών προβλημάτων, την αντιαισθητική εικόνα και την όχληση που δέχονται επιχειρήσεις καιν καταλύματα αφού η Κεραμωτή το καλοκαίρι αποτελεί τουριστικό προορισμό. Δεν παρέλειψε ακόμη να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια δημοτών και τουριστών. Πρότεινε μάλιστα η διέλευση τους να πραγματοποιείται από το λιμάνι ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β της Ν.Καρβάλης , μια πρόταση που βρήκε σύμφωνο και τον παρευρισκόμενο πρόεδρο του ΟΛΚ κ. Ηλιάδη.

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη στο παλιό Ειρηνοδικείο

 

 4) Αναφέρθηκε στο κτήριο που στέγαζε για πολλά χρόνια το ειρηνοδικείο της πόλης όπου ζήτησε να παραχωρηθεί στο Δήμο προς αξιοποίηση αναφέροντας μάλιστα πως το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένο το εν λόγω κτήριο είχε παραχωρηθεί πριν χρόνια από το Δήμο για τη συγκεκριμένη χρήση ( ως ειρηνοδικείο). Πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί ως δημοτική βιβλιοθήκη.

 

Γεωθερμία

 

 5) Ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου στην αξιοποίηση του σημαντικού έργου της Γεωθερμίας , ένα έργο που θεωρείται πιλοτικό για όλη τη χώρα.

 

Καταυλισμός προσφύγων

 

 6) Αναφερόμενος στις φημολογίες για ίδρυση κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Δήμο Νέστου ( περιοχή πρώην φωνή της Αμερικής) τόνισε για την έλλειψη ενημέρωσης και επίσημης πληροφόρησης από την κεντρική διοίκηση. Η συγκεκριμένη άλλωστε προτεινόμενη περιοχή ανέφερε στερείται υποδομής για φιλοξενία αφού οι εγκαταστάσεις είναι ''λεηλατημένες'' ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ιδιαίτερα για το έντονο ενδιαφέρον των δημοτών του και την ευαισθησία για τους πρόσφυγες.

 

Φορολόγηση αγροτών

 

 7) ''Εκμεταλλευόμενος'' δε την επαγγελματική ιδιότητα του υπουργού και την προσωπική τους γνωριμία από τους κοινούς συνδικαλιστικούς αγώνες στο υπουργείο Οικονομικών του ζήτησε να επαναπροσδιορίσει τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά την φορολόγηση των αγροτών τονίζοντας για το Δήμο μας πως πρόκειται για ένα αγροτικό Δήμο με νέους αγρότες οι οποίοι εφαρμόζουν καινοτόμες και δυναμικές καλλιέργειες στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.