Πριν από 10 χρόνια είχε παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις στην Καβάλα, η παράσταση “Οι Άγγελοι των Λυγμών”. Πλέον επιστρέφει ξανά και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Ανακοίνωση:

 

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη, “Κύριε των Λυγμών”.

 

Η σκηνοθεσία και θεατρική επεξεργασία είναι της Μαρίας Καραβία. Στην φωτογραφία από αριστερά οι: Δέσποινα Κουσενίδου, Σπύρος Σούφης, Μαρία Καραβία, Βάσω Ζήσου, Αναστασία Καλεάδου, Μιχαήλ Πάρτης. 

 

Στο θίασο συμμετέχει και η Βίκυ Φανέλη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2023 στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στη Θεσσαλονίκη.

 

Η επιλογή ενός θεατρικού έργου με βασανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα ενδιαφέρει αλλά και θα προσφέρει κάτι στο κοινό. Συγχρόνως να κινήσει και το δικό μου ενδιαφέρον, ως σκηνοθέτη και ηθοποιό. Και τότε ο από «μηχανής Θεός» μου στέλνει το

ζητούμενο. Αυτή τη φορά ο « από μηχανής Θεός» ήταν ο Πέτρος Κυρίμης, συγγραφέας και αγαπημένος φίλος, από τα χρόνια της Γερμανίας. 

 

Μου έστειλε το βιβλίο του, ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ, το 2013, να το διαβάσω και να πω την γνώμη μου αν μπορούσε να γίνει θεατρικό. 

 

Διαβάζοντας το και συμπάσχοντας με τους τραγικούς ήρωες του, ένιωσα το μεγάλο ράγισμα στην καρδιά και στην ψυχή μου.

 Και είπα, ναι, μπορούσε να γίνει θεατρικό έργο, και να

ταράξει, να συγκλονίσει και προβληματίσει το νου και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. 

 

Έτσι έγινε η θεατρική επεξεργασία, απομονώνοντας ορισμένους ήρωες του και ακολουθώντας την πορεία της ζωής τους, δημιουργήθηκε αυτό το τόσο δυνατό έργο. 

 

Ενώ η θεατρική επεξεργασία έγινε πριν 10 χρόνια και

παρουσιάστηκε για λίγες μόνο παραστάσεις στην Καβάλα, το θέμα του εξακολουθεί να είναι δυστυχώς, διαχρονικό, παγκόσμιο και επίκαιρο.

 

Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών αλλά και ανήλικων παιδιών σε ιδρύματα.

 

Στις μέρες μας, η βία και η σεξουαλική βία και κατά των γυναικών και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι καθημερινό θέμα στα ΜΜΕ. 

 

Ίσως με το έργο αυτό που το ξαναπαρουσιάζουμε μετά από 10 χρόνια, με ανανεωμένη επεξεργασία και σκηνοθεσία, να ξυπνήσουν κάποιες συνειδήσεις. 

 

Αυτός είναι και ο στόχος. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ενέταξε την παραγωγή στο Πρόγραμμα επιχορηγήσεων Επαγγελματικών Σχημάτων

Θεάτρου του ΥΠΠΟΑ.