Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί έστω και μερικώς, τον Δεκέμβριο το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, στη Δράμα μετά από δύο χρόνια αναστολής του, καθώς σε εξέλιξη είναι οι τελευταίες διαδικασίες για να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εκ νέου διαχείρισή του

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

 

Το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ένα από τα μεγαλύτερα σε πεδίο άσκησης χιονοδρομίας της χώρας ζωντανεύει ξανά και ετοιμάζεται να λειτουργήσει από τις 16 Δεκεμβρίου έως και τις 14 Απριλίου του 2023 μετά από σχετικό αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να διορθωθούν τα λάθη και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο καθώς έναν χρόνο ήταν κλειστά λόγω πανδημίας και έναν χρόνο λόγω υπηρεσιακών ζητημάτων σχετικά με τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων.

 

 

Τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για ανάδοχο

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε ομόφωνα από την 44η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η τροποποίηση των όρων σύμβασης λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου όπως αυτή υπήρχε την προηγούμενη διετία με σκοπό τον αποχιονισμό, τη συντήρηση των αναβατήρων κτλ. Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα αναμένεται η διακήρυξη της μίσθωσης για έναν χρόνο με  απώτερο στόχο να δημοπρατηθεί το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και να βγει ένας ανάδοχος για τα επόμενα χρόνια.

 

 

«Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων που ήταν χωρίς άδειες τα προηγούμενα χρόνια. Είναι γνωστό ότι κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν μπορεί να λειτουργήσει από τον δήμο. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα στοχεύουμε να τακτοποιήσουμε όλες αυτές τις εκκρεμότητες που υπήρχαν εδώ 30 χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή το ζήτημα της μίσθωσης. Αναμένουμε να οριστεί ένας ανάδοχος για το χιονοδρομικό κέντρο για να λειτουργήσει και επίσημα τον προσεχή Δεκέμβριο», εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ.

 

 

Εκσυγχρονίζεται η πίστα του «Παππού»

Την δέσμευση του ότι έστω και μερικώς θα λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τονίζοντας ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης δεν θα ανοίξουν όλες οι χιονοδρομικές πίστες.

 

 

Παράλληλα, εκσυγχρονίζεται η πίστα του «Παππού» (Πίστα Ηδωνός 1), ένας αναβατήρας δημοφιλής στους λάτρεις του σκι, η οποία δεν χρησιμοποιούνταν επί 15 χρόνια. Το έργο, ύψους 750.000 ευρώ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και αφορούσε την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του «Παππού» και της διθέσιας καρέκλας. «Ο αναβατήρας από πετρέλαιο μετατρέπεται σε ηλεκτροκίνητος, έχουν αλλάξει όλα τα εξαρτήματα και σε λίγες ημέρες αναμένουμε να έρθει από την Αυστρία ειδικό συνεργείο για να την πιστοποιήσει. Ακόμη, θα λειτουργήσουν τα δύο baby lift και η Π. Μέστα ΣΑ3 με απώτερο σκοπό να παραδώσουμε το χιονοδρομικό σε πλήρη λειτουργία», τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ.

 

 

Αίτημα να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα σε τρία συναρμόδια υπουργεία (Υπουργείο Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Τουρισμού) να ενταχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Ζητάμε να υπάρχουν αδειοδοτούμενα έργα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ και εργασίες για τη συντήρηση και βελτίωση των ήδη εφιστάμενων εγκαταστάσεων στα 5 εκατ. ευρώ, αισιοδοξώντας σε μια θετική εξέλιξη. Είναι σημαντικό κομμάτι για τον τουρισμό της Δράμας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καθώς τόσο επιχειρήσεις εστίασης όσο και τουριστικά καταλύματα καταγράφουν υψηλή κινητικότητα από τους χιλιάδες επισκέπτες στο χιονοδρομικό», σημείωσε ο κ. Παπαεμμανουήλ.

 

 

«Προχωράμε βήμα βήμα ώστε να μεγαλώσουμε το Χιονοδρομικό, να γίνει το διαμάντι της περιοχής μας και να έχει τη θέση που του αξίζει στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Για την προβολή του Φαλακρού θα υπάρχει και μέσα στην Ονειρούπολη ένα ειδικό κιόσκι από το οποίο οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις παροχές του», είπε καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

 

Πηγή: thesstoday.gr