Απάντηση στα σχόλια που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την βλάβη στο σταθμό μέτρησης ραδιενέργειας που είναι εγκατεστημένος στην Καβάλα, δίνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία μεταβολή είτε στη βόρεια Ελλάδα είτε στο σύνολο της χώρας.

 

Η ΕΕΑΕ δίνει εξηγήσεις και για την βλάβη στο σταθμό της Καβάλας και στην ουσία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του KavalaNews (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ότι ο σταθμός βρισκόταν εκτός λειτουργίας από τις 10 Ιουλίου και δεν μπορεί να σχετίζεται με την πτώση του Antonov που σημειώθηκε μία εβδομάδα αργότερα.

 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ αναφέρει επίσης ότι δεν έχει προβεί σε επιτόπιες μετρήσεις στην περιοχή Αντιφιλίππων – Παλαιοχωρίου όπου κατέπεσε το αεροσκάφος επειδή «δεν ενεργοποιήθηκε, ορθότατα, σχέδιο που να απαιτεί τη συνδρομή της ΕΕΑΕ στο πεδίο».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ

 

Με αφορμή ερωτήματα από το κοινό αλλά και μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή της Καβάλας, η ΕΕΑΕ ανακοινώνει πως δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος, στη βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπου λειτουργεί τηλεμετρικό δίκτυο μέτρησης ραδιενέργειας περιβάλλοντος.

 

Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας (από την Κυριακή 10/7), σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό.

 

Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του δικτύου.

 

Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι η βλάβη ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους.

 

Συμπληρωματικά, αναφέρεται πως στο πλαίσιο εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο δυστύχημα, δεν ενεργοποιήθηκε, ορθότατα, σχέδιο που να απαιτεί τη συνδρομή της ΕΕΑΕ στο πεδίο.