Σχεδόν από την πρώτη στιγμή συντριβής του αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων, άρχισε η δημόσια συζήτηση για τα πυρομαχικά που μετέφερε και τα οποία σκορπίστηκαν στον κάμπο της περιοχής.

 

Μαζί με αυτά σκορπίστηκε και η «λευκή σκόνη» απροσδιόριστης ταυτότητας ενώ τόσο οι τοπικοί παράγοντες όσο και κεντρικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για "ραδιενεργά υλικά".

 

«Επικίνδυνο φορτίο» ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία.

 

Μετά την, μάλλον αστεία, οδηγία «κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» όλοι αναρωτιούνται αν υπάρχει ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα κι αν είναι ασφαλές να παραμένει κάποιος σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων ή μερικών χιλιομέτρων από το σημείο.

 

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει στην ιστοσελίδα της και συγκεκριμένα στην υποσελίδα με τίτλο «Επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον» έναν χάρτη με τους σταθμούς μέτρησης που λειτουργεί ανά την επικράτεια, οι οποίοι μετρούν μικροσωματίδια και ολική-γ στον αέρα.

 

Πατώντας κάποιος στην Καβάλα, η ιστοσελίδα βγάζει μια ειδοποίηση που αναφέρει:

 

«Ο συγκεκριμένος σταθμός αντιμετωπίζει προσωρινή τεχνική βλάβη, γι’ αυτό δεν απεικονίζονται τα αποτελέσματα μετρήσεων στο διάγραμμα».

 

Πολλοί σκέφτηκαν ότι «κάτι μας κρύβουν», ότι δεν μπορεί να είναι συγκυριακό το γεγονός της μη λειτουργίας και άλλα πολλά που παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

 

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας, πιθανότατα λόγω βλαβών και έλλειψης συντήρησης. Ουδείς γνωρίζει από πότε.

 

Ωστόσο, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκεντρώνουν δεδομένα από όλους τους σταθμούς μέτρησης ραδιενέργειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος σταθμός εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 10 Ιουλίου 2022. Εκείνη την ημέρα, τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά. 

 

Γεγονός όμως είναι ότι ακόμη κι αν υπήρξαν ή θα υπάρξουν στο μέλλον αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ… τουλάχιστον όχι από αυτά τα μηχανήματα της ΕΕΑΕ, που πότε δουλεύουν και πότε όχι.