Ανοίγει στις 24 Ιουνίου η πλατφόρμα μέσω της οποίας 220.000 νοικοκυριά μπορούν να αλλάξουν κλιματιστικά και ψυγεία, με  επιδότηση έως 50% μέσω του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η υποβολή αιτήσεων θα έχει διάρκεια περίπου 15 ημερών. 

 

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. 

 

Aπό 30%-50% το ύψος της επιδότησης

 

«Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία:

 

- Το ΑΦΜ τους,

 

- Τον ΑΜΚΑ και

 

- Τον αριθμό της παροχής.

 

Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

 

Στα μέσα Ιουλίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγορά.

 

Κατά την παράδοση των νέων συσκευών, ο έμπορος έχει την υποχρέωση να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.

 

Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ.

 

Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα έχουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

 

Ωστόσο, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

 

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ανοίγει και η πλατφόρμα για την επιστροφή αναδρομικών για τους λογαριασμούς ρεύματος.