Νέα χρονική μετάθεση του διαγωνισμού παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας αναμένεται καθώς υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΡΑΕ θεωρούν αναγκαία την επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους για το έργο.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ είχε θέσει ως στόχο τη διενέργεια της τελικής φάσης του διαγωνισμού το τέλος Μαΐου, ωστόσο, όπως προκύπτει από αρμόδιες πηγές, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα όπως αυτά αποτυπώνονταν στην υπό δημόσια διαβούλευση μελέτης κόστους οφέλους.

 

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας απαιτεί από τον επενδυτή και τους καταναλωτές δαπάνες συνολικού ύψους περίπου 1 δις. ευρώ

 

Στα 500 εκ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος για το φουλάρισμα της υποθαλάσσιας αποθήκης και άλλα τόσα υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν για τις εργασίες μετατροπής του παλιού κοιτάσματος σε υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

 

Επιπλέον, στα νέα δεδομένα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, και η υποχρέωση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο που αναλαμβάνουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. με βάση τη δρομολογούμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

Το ερώτημα είναι αν η υποχρέωση της τήρησης ποσοτήτων ίσες με το 15% της εγχώριας κατανάλωσης θα ισχύει μέχρι τη λήξη του πολέμου ή αν θα παγιωθεί. Αν η υποχρέωση αυτή διατηρηθεί για πάντα, τότε πιθανόν να συμφέρει η αξιοποίηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές.

 

Πάντως, με βάση τα προαναφερόμενα το υπουργείο ΠΕΝ και η ΡΑΕ φαίνεται να προχωρούν σε νέα μελέτη κόστουςοφέλους για το έργο αλλά και σε πιθανή τροποποίηση του κανονισμού τιμολόγησης. Κι ενώ σημειωτέον, τα προαναφερόμενα κείμενα, που βασίζονται σε στοιχεία πριν τον πόλεμο, είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Διάλογος ο οποίος παρατάθηκε δύο φορές.

 

Επίσης στην επανεξέταση του έργου είναι πολύ πιθανόν να μπουν ξανά τα λεγόμενα συνοδευτικά έργα (π.χ. χωρητικότητα αγωγού ΕΣΦΑ) αφού πια αναμένεται και η ένταξη του έργου του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.  

 

Πηγή: energypress.gr