Δύο χρόνια μετά το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά στον δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης, η ΕΡΤ ανοίγει ξανά, με όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και όλους τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς. Η επίσημη επαναλειτουργία του φορέα έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2015, ακριβώς δύο χρόνια μετά την ημέρα της πιο βίαιης λογοκρισίας που έχει κάνει ποτέ μια κυβέρνηση εναντίον του εθνικού της ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο τοπικός σταθμός της ΕΡΑ στην Καβάλα έχει ήδη αρχίσει να εκπέμπει (δειλά, δειλά) από τους 106,7 στα FM.

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Καβάλας εκπέμπει από έναν προσωρινό πομπό, χαμηλής ισχύος και μικρής εμβέλειας. Το σήμα του σταθμού φτάνει σε ορισμένα σημεία της πόλης και του νομού Καβάλας και σε ένα μικρό μέρος της Θάσου. Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και μετά τη δημιουργία του μορφώματος που άκουγε στο όνομα ΝΕΡΙΤ, έγινε ένα εσωτερικό πλιάτσικο στους εξοπλισμούς των σταθμών. Ολόκληροι πομποί ή ορισμένα μόνο ανταλλακτικά τους, μεταφέρθηκαν από την περιφέρεια στην Αθήνα, προκειμένου η κρατική τηλεόραση της κυβέρνησης Σαμαρά να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς να ξοδέψει τίποτα σε εξοπλισμό ή συντήρηση. Είναι άγνωστο τι γινόταν με το νέο ανταποδοτικό τέλος που έδιναν οι καταναλωτές, άσχετα αν αυτό είχε το ίδιο ακριβώς ύψος και αντιστοιχούσε σε πολύ λιγότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

 

Αναμένεται να ανοίξει και η συχνότητα του Υψάριου

Την τύχη των μηχανημάτων των 19 περιφερειακών ΕΡΑ, είχε και η ΕΡΑ Καβάλας που σήμερα άρχισε να εκπέμπει δοκιμαστικά. Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται από τις 9 και μετά να εκπέμψει δικό της τοπικό πρόγραμμα ενώ την ίδια ημέρα θα λειτουργήσουν στο σύνολο τους και επισήμως οι 19 Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν και τα τεχνικά προβλήματα, με άνοιγμα του πομπού στο Υψάριο της Θάσου. Όταν γίνει αυτό, η εμβέλεια του σταθμού αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Είναι άγνωστο το τι θα αποφασίσει η διοίκηση κεντρικά για την συχνότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Σήμερα η ΕΡΑ Καβάλας (επαν)εκπέμπει στους 106,7. Η συχνότητα που είχε παλιότερα ήταν στους 96,3 (από ύψωμα Βασιλάκι Καβάλας) στην οποία σήμερα αναμεταδίδεται η ΝΕΡΙΤ/ΕΡΑ Αθήνας (Δεύτερο Πρόγραμμα).

 

Πέμπτη ξημερώματα ξανά στην οθόνη το σήμα «ΕΡΤ»

Στις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης θα αλλάξει το σήμα (λογότυπο) της ΝΕΡΙΤ και στην τηλεόραση θα εμφανιστεί το λογότυπο της ΕΡΤ. Μέσα στην ημέρα θα αρχίσει να μεταδίδεται κι ένα μικρό μέρος από το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η «Πρωινή ενημέρωση» της ΕΡΤ ξεκινά από τις 06.00. Ο Νίκος Αγγελίδης και η Βασιλική Χαϊνά ανοίγουν από τις 06.00 μέχρι και τις 08.00 το πρώτο παράθυρο στην ενημέρωση. Τη σκυτάλη παίρνουν αμέσως μετά και μέχρι τις 10.00 η Μαριλένα Κατσίμη και ο Γιάννης Δάρρας και στη συνέχεια, μέχρι τις 12.00, ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη. Ο ενημερωτικός μαραθώνιος της ΕΡΤ συνεχίζεται στις 16.00 με την εκπομπή «Οn ΕRΤ» με την Ελένη Χρονά και τον Ανδρέα Ροδίτη. Τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν από τις 06.30 το πρωί και ακολουθούν μικρά δελτία στις 08.00, στις 09.00 και στις 10.00. Το πρώτο μεγάλο δελτίο ειδήσεων είναι στις 12.00 το μεσημέρι. Ακολουθεί το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων στις 15.00 και το απογευματινό στις 18.00. Όλη η επικαιρότητα παρουσιάζεται στο κεντρικό δελτίο στις 21.00 και η ανασκόπηση της ημέρας που φεύγει στο νυχτερινό δελτίο, τα μεσάνυχτα.

 

Πάνος Χαρίτος: ο νέος παρουσιαστής του Δελτίου

Ο Πάνος Χαρίτος, «ο δημοσιογράφος που έχει ταυτισθεί επί δεκαετίες με τις αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές» θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ στις 21.00 αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, στις 22:00, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στο στούντιο με τον δημιουργό.

 

Η περίπτωση της ΕΡΤ3

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα δύο χρόνια, η ΕΡΤ (η παλιά ΕΡΤ) δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να εκπέμπει αφού το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη παραμένει υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους (ένα μεγάλο μέρος τους) και εκπέμπει πρόγραμμα μέσω ίντερνετ. Αποτελεί δε παγκόσμια περίπτωση αυτοδιαχείρισης κρατικής τηλεόρασης από τους εργαζόμενούς της (απολυμένους). Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης περίπτωσης, η ΕΤ3 αναμένεται να αρχίσει την κανονική λειτουργία της μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

 

Πολλές τεχνικές εκκρεμότητες

Σε κάθε περίπτωση, για το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλο διάστημα, ίσως και ολόκληρο το καλοκαίρι, ώστε να επανέλθει πλήρως το σήμα, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν τεράστια ποσά για αγορά και συντήρηση εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται ότι μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε σημαντικά τη νομοθεσία και προχώρησε βιαστικά την ψηφιακή μετάβαση. Η ΕΡΤ πρέπει τώρα να επαναλειτουργήσει και να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος έως την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της εκπομπής των προγραμμάτων της ανά την επικράτεια.

 

Καλή επιτυχία!