Ανοίγουν ξανά τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της μερικής «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

 

Οι Καβαλιώτες φίλοι του βιβλίου θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να επιλέξουν τα έργα εκείνα που θα τους συντροφεύσουν στο (άγνωστο για την ώρα) υπόλοιπο της καραντίνας. 

 

Η «Εκλογή» του Αλέξη Σιαμαντά, στην οδό Ομονοίας, αποτελεί το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο της Καβάλας και ίσως το μοναδικό που για δεκαετίες δεν έχει ενδώσει στον «πειρασμό» να συμπεριλάβει άλλα είδη, όπως χαρτικά κλπ. 

 

 

«Ο κοινωνικός περιορισμός ας μην καταλήξει πολιτιστική απομόνωση» 

 

Η Αντριάνα Σιαμαντά (φωτογραφία επάνω) λέει μεταξύ άλλων για το βιβλίο και την δεύτερη καραντίνα που διανύουμε: 

 

«Το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας και η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις σκληρές και άχαρες ώρες όλων μας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου - Μαΐου, όταν ‘’Μείναμε Σπίτι’’ και αποτρέψαμε την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

 

Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, ο κοινωνικός περιορισμός δεν θα καταλήξει πολιτιστική απομόνωση και οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στο βιβλίο, τον μοναδικό, πολύτιμο και διαχρονικό σύντροφο κατά τη διάρκεια του σκληρού αλλά αναγκαίου υποχρεωτικού εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας πνευματική -έστω- γαλήνη».

 

«Εύκολη η τήρηση κανόνων στα μικρά καταστήματα»

 

Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου είναι έντονες για τα μέτρα που αποφασίστηκαν ενόψει εορτών και επικρατεί η άποψη ότι το μερικό «χαλάρωμα» δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος στις τοπικές οικονομίες ενώ διατυπώνεται παράλληλα και η εκτίμηση ότι με τη μερική άρση μέτρων αυξάνεται ο κίνδυνος για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. 

 

Για το θέμα αυτό η κ. Σιαμαντά σχολίασε: 

 

«Τα βιβλιοπωλεία στην επαρχία, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. 

 

Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι εισπράξεις των επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι στο ναδίρ, ενώ οι υποχρεώσεις τους παραμένουν σταθερές.  

 

Κάποια καταστήματα ήδη ζορίζονται πολύ, και κάποια από αυτά μπορεί να μην αντέξουν. 

 

Τα μέτρα θα κριθούν από όλους εκ του αποτελέσματος, όταν στο τέλος της πανδημίας θα έχουν καταφέρει να μείνουν αλώβητες ή έστω να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις μας». 

 

 

Πως θα δουλέψει η αγορά 

 

Υπενθυμίζεται ότι το «σήκωμα των ρολών» ισχύει για 1.784 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα και η σχετική απόφαση αναφέρεται στα «καταστήματα που είναι αμιγώς βιβλιοπωλεία». 

 

Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα στέλουν SMS με τον αριθμό 2 και το ονοματεπώνυμό τους στον αριθμό 13033 (ο ίδιος κωδικός δηλαδή που ισχύει για μετάβαση σε σούπερ/μίνι μάρκετ). 

 

Υπενθυμίζεται ότι η υπόλοιπη αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο για τηλεφωνικές και ιντερνετικές παραγγελίες οι οποίες παραλαμβάνονται από τους καταναλωτές… στο πεζοδρόμιο (click away) έξω από την πόρτα των καταστημάτων ενώ κατ΄εξαίρεση επιτράπηκε η λειτουργία επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ.