Με ανακοίνωσή της η εταιρία «Εγνατία Οδός ΑΕ» έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει η λειτουργία 11 Πλευρικών Σταθμών Διοδίων στο μήκος του αυτοκινητόδρομου. 

 

Συγκεκριμένα, λειτουργούν ήδη ένας πλευρικός σταθμός στην Παναγιά (κοντά στο Μέτσοβο), δύο πλευρικοί σταθμοί στον ανισόπεδο κόμβο Καλαμιάς (κοντά στην Κοζάνη), δύο πλευρικοί στον Α/Κ Προφήτη και στον Α/Κ Βαγιοχωρίου (Νυμφόπετρα), δύο πλευρικοί στον Α/Κ Γαληψώ/Ορφανίου στο νομό Καβάλας και δύο (2) πλευρικοί στον Α/Κ Μέστης (μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης).

 

Το τέλος διοδίων των ήδη σε λειτουργία πλευρικών σταθμών διοδίων για τις ΚΑΤ 1 (δίκυκλα), 2 (ΙΧ οχήματα), 3 και 4 (φορτηγά) είναι:

 

Παναγιά 0,70€ - 1,00€ - 2,50€ - 3,50€

Καλαμιά 0,30€ - 0,40€ - 1,00€- 1,40€

Προφήτης 0,60€ - 0,90€ - 2,30€ - 3,20€

Βαγιοχώρι 0,40€ - 0,60€ - 1,50€ - 2,10€

Γαληψώ/Ορφάνιο 0,20€ - 0,30€ - 0,80€ - 1,10€

Μέστη 0,60€ - 0,80€ - 2,00€ - 2,80€

 

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω κόστη των πλευρικών τελών (στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητόδρομου) είναι επιπλέον των διοδίων τελών που καταβάλλουν οι οδηγοί στους μετωπικούς σταθμούς που λειτουργούν πάνω στο δρόμο. 

 

Ενδεικτικά, για να μεταβεί κάποιος στη Θεσσαλονίκη με ΙΧ πληρώνει 5,1€ σε τρεις σταθμούς μετωπικών διοδίων. 

 

Σημειώνεται ότι πλευρικά διόδια κατασκευάζονται σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου με σκοπό κάποια στιγμή να καταργηθεί η λειτουργία των μετωπικών διοδίων κι οι οδηγοί να παίρνουν χαρτί εισόδου και εξόδου, ώστε να πληρώνουν βγαίνοντας από τον αυτοκινητόδρομο, μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσαν.

 

Αναμένεται, επίσης, η λειτουργία πλευρικού σταθμού διοδίων και στον ανισόπεδο κόμβο της Μουσθένης

 

Το νέο σύστημα θα είναι δικαιότερο... όταν με το καλό εφαρμοστεί ως αποκλειστικός τρόπος χρέωσης. Ωστόσο, η εταιρία αποφάσισε να λειτουργήσει τα πλευρικά διόδια επί πληρωμή πολύ πριν την κατάργηση των μετωπικών σταθμών. 

 

Η κατασκευή των πλευρικών σταθμών εξάλλου είναι και ο λόγος που μένουν για πολλούς μήνες οι ανισόπεδοι κόμβοι κλειστοί, όπως συνέβη για παράδειγμα και στον κόμβο της Νέας Καρβάλης, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία.