Ανακριτικοί υπάλληλοι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού είναι μεταξύ των 170 ατόμων που αποτελούν την ομάδα ιχνηλάτησης των επαφών κρουσμάτων που η Πολιτική Προστασία έχει ρίξει στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού.

 

Η ομάδα αποτελείται από 170 ιχνηλάτες εκ των οποίων οι 64 προστέθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες, όπως δήλωσε στο Sputnik ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.Τα μπλουζάκια με το λογότυπο «anti-COVID-19 Task Force» που φορούν τα μέλη της ομάδας μαρτυρά τη μάχη που δίνουν κατά της διασποράς του κορωνοϊού αφού με μεθοδικότητα, κι επιμονή εντοπίζουν άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού.

 

«Η ομάδα της ιχνηλάτησης είναι μεικτή και αποτελείται από άτομα από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας» είπε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των ιχνηλατών από τα τρία σώματα ασφαλείας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι.

 

Πώς δουλεύουν οι ιχνηλάτες κορονοϊού

 

Οι ιχνηλάτες του κορονοϊού δουλεύουν σε τρεις βάρδιες των 60 ατόμων και εκτός από το ερωτηματολόγιο που έχουν μπροστά τους και το οποίο υποβάλλουν σε κάθε κρούσμα, καλούνται να κάνουν επιπλέον ερωτήσεις όταν διαπιστώσουν ότι ο συνομιλητής τους δεν φαίνεται διατεθειμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις.

 

 «Κάθε μέρα στις 18:30 το απόγευμα ο ΕΟΔΥ μας στέλνει τα κρούσματα κι από εκεί εμείς ξεκινάμε την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων. Ρωτούν σχετικά με τις στενές επαφές που είχαν το τελευταίο διάστημα ώστε να ενημερωθούν κι αυτές για να μπουν σε καραντίνα. Ρωτούν αν είχαν κάποιο σύμπτωμα 48 ώρες πριν το θετικό τεστ και ποιες επαφές είχαν τότε. Μπορεί να ρωτήσουν και για πέντε ημέρες πριν» εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

 

Όταν στις 26 Φεβρουαρίου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, η ομάδα ήταν ολιγομελής και αποτελούμενη κυρίως από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ. Η σημασία, όμως, της ιχνηλάτησης οδήγησε γρήγορα στην ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό το οποίο μάλιστα έχει γνώσεις σωστής διατύπωσης και εκμαίευσης απαντήσεων και όλα αυτά υπό το πρίσμα της απόλυτης προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

 

Πώς αντιδρούν οι πολίτες στις ερωτήσεις των ιχνηλατών

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, οι πολίτες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και καλούνταν για ιχνηλάτηση ήταν περισσότερο ανοικτοί και απαντούσαν με άνεση στις ερωτήσεις των ιχνηλατών εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις που προσπαθούσαν να κρύψουν για προσωπικούς λόγους κάποιες από τις επαφές τους.

 

Σήμερα διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι με κορονοϊό, απαντούν και πάλι, αλλά είναι λίγο πιο κλειστοί ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις που υπήρξαν αρνητές του ιού.

 

Στο τέλος, όμως, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργίου, πάντα ολοκληρώνεται η ιχνηλάτηση ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν δύο, τρεις ή περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες γιατί τα μέλη της ομάδας είναι μεθοδικά και εργάζονται επίπονα προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλες οι επαφές.  

 

«Η διαδικασία είναι εξαντλητική, πρέπει να γίνει με επιμέλεια και έχει βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού» τόνισε ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας ότι σε κάποιες χώρες, όπως στη Σλοβενία, έχει σταματήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

 

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, η ομάδα έχει στη διάθεση της μια εξελιγμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου των θετικών κρουσμάτων, αλλά και όλων των ιχνηλατήσεων που πιστοποιούνται. Μάλιστα χώρες όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ζητήσει αντίγραφο της πλατφόρμας προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν οι δικές τους υπηρεσίες ιχνηλάτησης.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός της ομάδας λειτουργεί μια υποομάδα η οποία ασχολείται μόνο με τις ιχνηλατήσεις των τουριστών που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό.

 

Η ομάδα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται στον πρώτο όροφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο κτήριο «Φάρος», στο Μαρούσι.

 

 

Πηγή: sputniknews.gr