γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, εμφανιζόταν στο χάρτη με τους νομούς της Ελλάδας για πρώτη φορά η Καβάλα με σκούρο πράσινο χρώμα. 

 

Σύμφωνα με το υπόμνημα του χάρτη, πρόκειται για περιοχή με 50 κρούσματα και άνω ανά 100.000 πληθυσμού. Με μια αναγωγή στον πληθυσμό του νομού, προκύπτει ότι το μεσημέρι του Σαββάτου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας είναι τουλάχιστον 70-72. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 23 κρούσματα στη βιομηχανία κρεάτων.  

 

Την Κυριακή 2 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 επιπλέον κρούσματα στην Καβάλα ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό κρουσμάτων στα 83-85 τουλάχιστον

 

Ο ΕΟΔΥ δεν παρέχει πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το κυριότερο: δεν παρέχει ούτε μια ένδειξη από εδώ και πέρα για την αύξηση των κρουσμάτων μιας και ο νομός Καβάλας έφτασε στο ανώτατο κλιμάκιο, δηλαδή αυτό που συνεπάγεται με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

 

Το χρονικό από τον Μάρτιο έως τώρα 

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς φτάσαμε έως εδώ και μάλιστα όταν η Καβάλα ήταν μέχρι τις αρχές Ιουλίου μια από τις πιο «καθαρές» περιοχές σε όλη τη χώρα. 

 

Τον Μάρτιο, στην αρχή της πανδημίας, η Καβάλα μετρούσε μόλις 3 κρούσματα κορωνοϊού και μάλιστα όλα από την ίδια οικογένεια. Οι 2 εκ των τριών είχαν νοσηλευτεί και μετά από μερικές ημέρες έλαβαν εξιτήριο. 

 

Τον Απρίλιο, προστέθηκε ένα 4ο κρούσμα ενός ηλικιωμένου από χωριό του Δήμου Νέστου. 

 

Τον Μάιο δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό. 

 

Τον Ιούνιο, την πρώτη μέρα του μήνα, εντοπίστηκε το 5ο κρούσμα, σε έναν Καβαλιώτη που είχε επιστρέψει από τη Μεγάλη Βρετανία. 

 

Τον Ιούλιο, κατά τη δεύτερη εβδομάδα, αφού προηγουμένως είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα 5 εβδομάδων χωρίς κανένα νέο κρούσμα, προστέθηκαν ξαφνικά 14 κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 σε τουρίστες και τα 4 σε ντόπιους. 

 

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου είχαν αρχίσει οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών. Έτσι στις 13/7/2020 ο απολογισμός στην Καβάλα έδειχνε 19 κρούσματα. 

 

Την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου, υπήρξαν «σκόρπιες» πληροφορίες για λίγα κρούσματα αλλά σε καμία περίπτωση 30 ή και περισσότερες περιπτώσεις που μαζί με τα 23 του εργοστασίου κρέατος να ανεβάσουν τον αριθμό σε 70 και πάνω. 

 

Τι έγινε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα;

 

Στην περιοχή δεν έγινε αντιληπτό κανένα «συμβάν υπερμετάδοσης» που να εκτοξεύσει τον αριθμό, πλην της περίπτωσης της βιομηχανίας έξω από την πόλη. 

 

Η απορία όλων είναι εύλογη: πως είναι δυνατόν η Καβάλα από 5 κρούσματα στις αρχές Ιουλίου να φτάνει να ξεπερνά τα 70 μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα

 

Μόνο στα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας αναφέρθηκε ότι μέσα σε 6 ημέρες (τις τελευταίες του Ιουλίου) εντοπίστηκαν 42 κρούσματα (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 23 στη βιομηχανία κρέατος αλλά για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση). 

 

Η απουσία τοπικής ενημέρωσης είναι μέρος του προβλήματος 

 

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη για τοπική, επίσημη ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού. Αυτό δηλαδή που από την πρώτη στιγμή ζήτησαν οι δημοσιογράφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απευθυνόμενοι με υπογραφές τους αρχικώς στο «νοσοκομείο αναφοράς» της περιοχής και στη συνέχεια στον περιφερειάρχη. 

 

Ακριβώς επειδή απουσίαζε η τοπική ενημέρωση, υπήρξε εφησυχασμός και χαλάρωση, ενώ ο κορωνοϊός δεν είχε φύγει ποτέ από την περιοχή, ιδιαίτερα από το άνοιγμα των συνόρων και μετά. 

 

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με το μεγαλύτερο πρόβλημα πανελλαδικά 

 

Και δεν είναι μόνο η Καβάλα σήμερα ή η Ξάνθη τους προηγούμενους μήνες που παρουσίασαν μεγάλο πρόβλημα. Το σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζεται δυστυχώς ως η πιο «κόκκινη» σε όλη τη χώρα με 525 κρούσματα και 25 θανάτους έως τώρα. 

 

Το συγκεκριμένο σύστημα μέτρησης από το εργαστήριο του iMEdD, ενός φορέα που ιδρύθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, δείχνει ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι απλώς συνάρτηση με τον μικρό πληθυσμό της (600.000 κάτοικοι). 

 

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι στην 2η θέση μετά την Αττική (2.010 κρούσματα, 87 θάνατοι) ενώ στην τρίτη θέση είναι η Κεντρική Μακεδονία με λιγότερα κρούσματα και θανάτους (510 και 23 αντιστοίχως) όταν όμως έχει τριπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την ΑΜΘ. Για το λόγο αυτό η Θεσσαλονίκη στον χάρτη του ΕΟΔΥ φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση από την Καβάλα. Όχι όμως και η Χαλκιδική η οποία είχε ξεπεράσει τα 55 κρούσματα στις 15 Ιουλίου. 

 

Δείτε τους σχετικούς χάρτες