Απάντηση σε βουλευτή του κόμματός δίνει όπως όλα δείχνουν ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης ο οποίος σε σημερινή του ανακοίνωσή του έσπευσε να τονίσει πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τα Τενάγη των Φιλίππων. Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση έλεγε χαρακτηριστικά πως «Οι τυπικές ερωτήσεις στη Βουλή, οι δηλώσεις και το ‘’κλάμα’’ πάνω από το“χυμένο γάλα” των πλημμυρισμένων Τεναγών, τελείωσαν οριστικά και αμετάκλητα». 

 

Στην απάντησή του ο Γιάννης Πασχαλίδης, την οποία γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου, λέει μεταξύ άλλων «κάποιοι τις ερωτήσεις μου στη Βουλή τις λοιδορούν ως τυπικές. Η πραγματικότητα δείχνει άλλα πράγματα, καθώς και οι πολίτες ξέρουν πλέον να διακρίνουν μεταξύ αυτών που «τάζουν» τα πάντα, και αυτών που είναι πάντα δίπλα τους.

 

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Γιάννη Πασχαλίδη έχει ως εξής: 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να προβεί στη παρακάτω δήλωση σχετικά με τα σενάρια παραφιλολογίας που έχουν ως στόχο την ερώτηση που κατέθεσε για το μείζον πρόβλημα στα Τενάγη Φιλίππων:

 

«Από χθες που κατέθεσα ερώτηση σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα στα Τενάγη Φιλίππων, βλέπω η κίνηση μου να λοιδορείται. Πέρα από το ότι η ερώτηση αποτελεί ίσως το πιο αποτελεσματικό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα ήθελα να υποδείξω σε μερικούς τι συνέβη μετά τη τελευταία μου ερώτηση και μετά από συνεχείς προσπάθειες μου για τα Τενάγη το 2014 όντας και τότε Βουλευτής:

 

  1. με πρόταση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η οποία είχε θέμα : «Εγκριση του Ενάριθμου Εργου 2014ΣE57200002 στο ΠΔΕ 2015, ΣΑΕ572» που αφορά την υπαγωγή των Τεναγών Φιλίππων στα υπό χρηματοδότηση αντιπλημμυρικά έργα, εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την ΣΑΕ 2015 ΣΕ5720002 το ποσόν του 1.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανομένων προβλημάτων στα Τενάγη Φιλίππων.

 

  1. Από το ίδιο ως άνω Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διατέθηκαν για καθαρισμό κεντρικής τάφου Τεναγών Φιλίππων τα παρακάτω αναφερόμενα ποσά: α) με 2014 ΕΠ 53100005 ποσό 184.000 ευρώ και β) 2014 ΕΠ 53100005 ποσό 120.000 ευρώ. 

 

  1. Από το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτήθηκε με το ποσόν των 50.000 ευρώ έκαστος των Δήμων Παγγαίου και Καβάλας.

 

  1. Διατέθηκε το ποσό των 879.685,75 ευρώ από πλευράς του τότε Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω κοινοτικών πόρων (υπ. αριθμ. 26817/29-12-2014 απόφασης) για την κατασκευή της γέφυρας Παλαιοχωρίου (βλ. δελτίο τύπου 21/3/2015).

Αλήθεια, τότε, που ήταν όλοι αυτοί να μιλήσουν τόσο εύγλωττα για "χυμένα γάλατα";

 

Στο σήμερα και μετά την επανεκλογή μου, έχω ενοχλήσει επανειλημμένως το Υπουργείο Υποδομών και κατέθεσα εγγράφως στον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Τεναγών Φίλιππων.

 

Πιο συγκεκριμένα, (βλ. δελτίο τύπου 30/1/2020) ζήτησα την αρωγή του Υπουργείου όσον αφορά τον καθαρισμό των καναλιών και την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στα Τενάγη Φιλίππων, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να σπείρουν για τη νέα χρονιά (2020). Το Υπουργείο (Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων) ζήτησε τότε την υποβολή τεχνικού δελτίου (κόστος μελέτης) από το Δήμο Καβάλας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη Φιλίππων, το οποίο και ανέφερα στο σχετικό δελτίο τύπου. Ο Δήμος Καβάλας, όμως, ακόμη μέχρι και σήμερα, δεν προέβη στην υποβολή τεχνικού δελτίου (κόστος μελέτης), όπως με ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του Υπουργείου.

 

Επομένως, όπως από τα παραπάνω προκύπτει, έχουν αποτέλεσμα οι ερωτήσεις, που καταθέτω, και οι πιέσεις, τις οποίες κατά καιρούς και εδώ και αρκετά χρόνια, ασκώ, όσο και αν κάποιοι τις λοιδορούν ως τυπικές. Η πραγματικότητα δείχνει άλλα πράγματα, καθώς και οι πολίτες ξέρουν πλέον να διακρίνουν μεταξύ αυτών που «τάζουν» τα πάντα, και αυτών που είναι πάντα δίπλα τους.

 

Τώρα, με δεδομένο το ότι η διάθεση του Υπουργείου έχει εκφραστεί, το γιατί οι αρμόδιοι για την υλοποίηση των έργων δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, ας το απαντήσουν καλύτερα οι ίδιοι. 

 

Τέλος, ένα σχόλιο για το τι εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες. Οι αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στα Τενάγη θέλουν λύση στο πρόβλημα τους τώρα, ούτε αύριο, ούτε κατόπιν διασκέψεων. Εγώ, ως Γιάννης Πασχαλίδης, και για τους ανθρώπους που με ξέρουν θα εργαστώ με ό,τι μπορώ για να δοθούν άμεσα λύσεις. Η μελέτη για τα Τενάγη Φιλίππων και η υλοποίηση της αποτελεί ένα μέτρο που θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη περιοχή, τώρα όμως προέχει η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να σπείρουν και να παράξουν. 

 

Οι αγρότες και οι επαγγελματίες στα Τενάγη Φιλίππων ξέρουν ότι βρίσκομαι κοντά τους. Είμαστε μαζί απέναντι στο πρόβλημα.»