Μια σειρά από επικοινωνίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, αληθινές ή ψεύτικες, με αποδέκτες πολλούς Καβαλιώτες, έχουν προκαλέσει την αίσθηση ότι... έγινε, γίνεται ή θα γίνει επιστράτευση.

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθούμε να φιλτράρουμε και να επαληθεύσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες. Η διαδικασία αυτή έδειξε ότι συνυπάρχουν αληθινές αλλά και ψεύτικες πληροφορίες. 

 

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για επιστράτευση αλλά για διαδικασίες ετοιμότητας που θα καταστήσουν την επιστράτευση πιο αποτελεσματική και γρήγορη. Οι διαδικασίες αυτές έγιναν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αλλά φαίνεται ότι η ένταση με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα πυροδότησε την διάδοση φημών

 

Τα τηλεφωνήματα για επίταξη φορτηγών

Τηλεφωνήματα από την αστυνομία δέχθηκαν πολλοί Καβαλιώτες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης, τα οποία προκάλεσαν αναστάτωση. Η αστυνομία ρωτά αν παραμένουν ιδιοκτήτες των οχημάτων και σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά.

 

Υπενθυμίζει επίσης στους ιδιοκτήτες ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί επίταξη είναι υποχρεωμένοι να τα διαθέσουν στο κράτος. Η τελευταία αυτή επισήμανση ίσως να μην έγινε και... με τον ενδεδειγμένο τρόπο από ορισμένους αστυνομικούς, που ίσως άθελά τους τρόμαξαν τους αποδέκτες. 

 

Οι περισσότεροι επαγγελματίες που διαθέτουν μεγάλα οχήματα έχουν ήδη δεχθεί ανάλογα τηλεφωνήματα. Κάποιοι γνώριζαν τη διαδικασία, άλλοι αναστατώθηκαν κι από αυτούς άρχισε η διάδοση ορισμένων φημών. 

 

Τα email σε εφέδρους

Προ ημερών, αντίστοιχες φήμες είχαν πυροδοτήσει τα email που έστειλαν οι στρατιωτικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα οι μονάδες επιστράτευσης προς τους έφεδρους υπαξιωματικούς.

 

Τα email είναι αληθινά. Στην πραγματικότητα όμως η ενημέρωση αφορά στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας των εφέδρων με το ΓΕΣ, η οποία στοχεύει στην πιο άμεση ενημέρωση για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και όχι σε κλήση για επιστράτευση. 

 

Το fake sms για επιστράτευση 

Ίσως τα παραπάνω να μην είχαν προκαλέσει τέτοια αναστάτωση αν δεν είχε προηγηθεί ένα ψεύτικο γραπτό μήνυμα που διακινήθηκε με τη μορφή φωτογραφίας (screenshot) μέσα από τα social media και τις πλατφόρμες συνομιλιών (messenger, viber, whats app κ.α.).

 

Η φωτογραφία αυτή εμφάνιζε ως αποστολέα του sms το ΓΕΕΘΑ και το κείμενο έγραφε ότι "ξεκινάει η διαδικασία επιστράτευσης των σειρών 298 έως 326". Κάποιοι αποδέκτες κατάλαβαν πως πρόκειται για ψεύτικο μήνυμα από τον "σχεδόν παιδικό" τρόπο με τον οποίο είχε διατυπωθεί το κείμενο. Κάποιοι άλλοι το πίστεψαν κι άρχισαν να το διαδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα. Αποτέλεσμα αυτής της διακίνησης ήταν να προκληθεί η αίσθηση ότι «κάτι συμβαίνει». 

 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Με εξαίρεση το sms που είναι πέρα για πέρα ψεύτικο, η ενημέρωση των ιδιοκτητών φορτηγών αλλά και των εφέδρων, όντως είναι αληθινά περιστατικά. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι η επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας και σχεδίων ασφαλείας.

 

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας τόνισαν ότι αυτό το «ξεσκόνισμα» των καταλόγων ανθρώπων και μέσων καθώς και η βελτίωση των ηλεκτρονικών τρόπων επικοινωνίας είναι μια διαρκής διαδικασία. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες κινήσεις είχε προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας αρκετές φορές μέσα στην περασμένη πενταετία, προκαλώντας και πάλι φήμες. 

 

Πρόκειται, όμως, για μια συνήθη διαδικασία που έχει ως στόχο να είναι σε ετοιμότητα ο μηχανισμός αντίδρασης, είτε αφορά σε εφέδρους, είτε αφορά σε οχήματα ή καταφύγια κλπ. 

 

Κατά συνέπεια δεν άρχισε ποτέ διαδικασία επιστράτευσης. Η κατάσταση στα σύνορα χαρακτηρίζεται απολύτως ελεγχόμενη αλλά τονίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, όπως υπάρχει πάντα στις τάξεις του στρατού. 

 

**Στη φωτογραφία επάνω, μέσα από τη γραφιστική επεικόνιση του KavalaNews φαίνεται αριστερά το screenshot από το fake sms που διακινήθηκε με υποτιθέμενο αποστολέα το ΓΕΕΘΑ και δεξιά το πραγματικό email που έλαβαν οι έφεδροι στην Καβάλα.