Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα -εκτός της Κίνας- από τον κορωναϊό, μετρώντας (το μεσημέρι της 12/3/2020) σχεδόν 12.500 κρούσματα και περισσότερους από 800 νεκρούς. Οι αριθμοί στην Ιταλία αυξάνονται ραγδαία και εκτιμάται ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.    

 

Το ποσοστό θνησιμότητας που παρουσιάζει ο νέος αυτός κορωνοϊός στην Ιταλία είναι πρωτοφανές. Και είναι τέτοιο που πρέπει να αφυπνίσει τους πάντες και στην Ελλάδα αφού φαίνεται ότι υπάρχει μια... μοιραία ομοιότητα ανάμεσα στις δύο χώρες. 

 

Γιατί πεθαίνουν τόσοι πολλοί στην Ιταλία; 

 

Η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε επίσημα στατιστικά για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών.  Ένας από τους λόγους του μεγάλου αριθμού νεκρών -σχεδόν διπλάσιος από Κίνα και ΗΠΑ και τρομερά δυσανάλογος με τον σχετικά μικρότερο πληθυσμό της χώρας- είναι επειδή… πρόκειται για χώρα γερόντων

 

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν περισσότερο από οξεία συμπτώματα του ιού τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο. 

 

Στην Ιταλία σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, όταν στις ΗΠΑ είναι μόνο 16% και στην Κίνα 11%.  Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν πεθάνει είναι ηλικίας 70, 80 και 90 ετών. Στην Ιταλία η επίσημη καταγραφή δείχνει ότι η μέση ηλικία των ατόμων που πέθαναν από τον κοροναϊό ήταν τα 81 έτη.       

 

Έως τώρα παγκοσμίως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα θανάτου σε ηλικία έως 9 ετών ενώ το ποσοστό θνησιμότητας είναι κάτω του 1% σε ηλικία έως 50 ετών. Η ηλικιακή ομάδα από 50 έως 60 ετών δείχνει ένα ποσοστό θνησιμότητας λίγο πάνω από το 1% ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες ο παράγοντας κινδύνου εκτοξεύεται έως και 20-25%, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός σκοτώνει εύκολα ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

 

Γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα

 

Αυτή η επιστημονική προσέγγιση σχετικά με τον γηρασμένο πληθυσμό, είναι ένας δείκτης του πόσο κινδυνεύει κάθε χώρα. Η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό γερόντων σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22,6% του πληθυσμού της χώρας ενώ ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού φτάνει στο 34,8%. 

 

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο «γηρασμένη χώρα» στην Ευρώπη με 21,8% του πληθυσμού να έχει ηλικία άνω των 65 ετών ενώ ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού είναι στο 33,6%

 

Ο δείκτης γήρανσης προκύπτει από το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65% όχι ως προς το σύνολο του πληθυσμού αλλά ως προς τον πληθυσμό 15 έως 64 ετών. 

 

 

Προστατέψτε τους ηλικιωμένους! 

 

Από τα στοιχεία που συλλέγονται παγκοσμίως έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να φυλάγονται 100 φορές περισσότερο οι ηλικιωμένοι αλλά όχι μόνο. Μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζουν και άνθρωποι μικρότερης ηλικίας με υποκείμενες, χρόνιες νόσους, όπως διαβήτης, υπέρταση, άσθμα κ.α. αφού είναι πολύ πιο ευάλωτοι στην πανδημία του νέου κορονοϊού. 

 

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να πείσετε έναν ηλικιωμένο να μείνει στο σπίτι, να μην πάει στην εκκλησία ή το καφενείο, να μην μπει σε μέσο μεταφοράς ή σε σούπερ μάρκετ. Είναι όμως και το πιο κρίσιμο. 

 

Επίσης σημαντικό είναι να αποφύγουν οι ηλικιωμένοι τελείως τις επαφές με νεότερα άτομα που ίσως να πάσχουν από τον κορωνοϊό και να μην έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή να έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. 

 

 

Ο γηρασμένος πληθυσμός ανά χώρα

 

Δείτε παρακάτω τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 (αφορούν τις μεταβολές από το 2008 έως το 2018) και πιο κάτω το αντίστοιχο γράφημα της εφημερίδας «Καθημερινή» πάλι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως το 2018.