Με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά, ψηφίστηκε από τη Βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία, ο νόμος που σχετίζεται με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Καβάλα και τις λοιπές δομικές αλλαγές στην Παιδεία. Μεταξύ άλλων, αλλάζει και ο τρόπος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Με βάση το νόμο αυτό, το ΤΕΙ Καβάλας (ή για το τυπικό το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) καταργείται και εντάσσεται μαζί με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών στο «Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας». Πρόκειται για το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που θα διαθέτει και ξενόγλωσσα τμήματα και θα απευθύνεται και σε αλλοδαπούς φοιτητές. 

 

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Καβάλας

Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα λειτουργήσουν με έδρα την Καβάλα: 

 

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (έδρα σχολής στη Θεσσαλονίκη) 

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (έδρα τμήματος Καβάλα) 

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (έδρα τμήματος Καβάλα)

 

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (έδρα σχολής στην Καβάλα) 

Τμήμα Φυσικής (έδρα τμήματος Καβάλα) 

Τμήμα Χημείας (έδρα τμήματος Καβάλα)

Τμήμα Πληροφορικής (έδρα τμήματος Καβάλα)

Τμήμα Γεωλογίας (έδρα τμήματος Καβάλα)

 

 

Τα υπόλοιπα τμήματα του καταργούμενου ΤΕΙ Καβάλας

Στη Δράμα θα εδρεύει η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και 2 από τα 4 τμήματά της: «Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος» και «Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας». Τα άλλα δύο τμήματα της Σχολής (Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων) θα έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη. 

 

Στο Διδυμότειχο, το τμήμα Νοσηλευτικής που σήμερα λειτουργεί από το ΤΕΙ Καβάλας παραμένει στην περιοχή και αναβαθμίζεται σε Πανεπιστημιακό, ως παράρτημα της Σχολής Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. 

 

Το Ξενόγλωσσο Τμήμα της Καβάλας 

Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και σε αυτό εντάσσονται τα τμήματα που θα παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα, σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές. Σε ένα από τα Τμήματά του (Επιστήμης και Τεχνολογίας) ιδρύεται Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογίας Πετρελαίου, με έδρα την Καβάλα, με μαθήματα στην αγγλική γλώσσα. Το τμήμα αυτό αρχικώς είχε ειπωθεί ότι θα έχει διάρκεια εκπαίδευσης τα 8 εξάμηνα ωστόσο με τις τελευταίες αλλαγές η διάρκεια φοίτησης θα ανέλθει στα 10 εξάμηνα. 

 

Σχεδόν όλα τα νέα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό 

Στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα υποβάλλουν οι φετινοί μαθητές της Γ΄Λυκείου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εμπαίδευση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, θα είναι όλα σχεδόν τα νέα προπτυχιακά τμήματα που αναφέρονται παραπάνω. Εξαίρεση θα αποτελέσει το τμήμα Γεωλογίας Καβάλας το οποίο θα λειτουργήσει πρώτη φορά το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-2021 και θα παρουσιαστεί στα μηχανογραφικά δελτία της επόμενης χρονιάς, αφού πρέπει πρώτα να στελεχωθεί με προσωπικό και να καλυφθεί με εργαστηριακή υποδομή. 

 

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Σε ό,τι αφορά τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του τοπικού ΤΕΙ, αυτά αναβαθμίζονται πλέον σε πανεπιστημιακά, παραμένουν όσα λειτουργούσαν μέχρι τώρα ενώ αναμένεται να αυξηθούν αφού υπάρχει σχεδιασμός για νέα. Πρόκειται, εξάλλου, για έναν διαχρονικό πόρο εσόδων για το ΤΕΙ, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται και η επιστημονική έρευνα. 

 

Μπαντέκας: «ιστορικές στιγμές για την Καβάλα»

Για «ιστορικές στιγμές» που ζει η Καβάλα μίλησε στο KavalaNews.GR ο πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Μπαντέκας, ο οποίος μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ και κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης θα είναι αντιπρύτανης όλου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και θα έχει επιπλέον την τοπική αρμοδιότητα της Καβάλας. 

 

«Καθαρά πανεπιστημιακά τμήματα» 

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο σημαίνει πολλά για την Καβάλα η οποία διεκδικούσε πανεπιστημιακή σχολή εδώ και 30 χρόνια. Τώρα το καταφέραμε. Δεν αναβαθμίστηκε απλώς ο τίτλος του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο. Εδώ δημιουργούνται ‘’καθαρά’’ πανεπιστημιακά τμήματα. Τόσο η Σχολή Θετικών Επιστημών φέρνει τμήματα στην Καβάλα που δεν υπήρχαν ποτέ σε ΤΕΙ, όπως Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία κλπ, όσο και τα νέα τμήματα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας θα είναι ίδια με αυτά που σήμερα λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η πόλη αποκτά άλλο κύρος. Θα γίνει μια πανεπιστημιούπολη. Θα το δείτε τα επόμενα χρόνια» είπε ο κ. Μπαντέκας. 

 

Περισσότεροι και «ποιοτικότεροι» φοιτητές, που θα μένουν πιο πολύ στην Καβάλα 

Εξήγησε επίσης ότι στο εξής αναμένονται στην πόλη «συνειδητοποιημένοι φοιτητές» που βάζουν στόχο υψηλόβαθμα τμήματα και όχι φοιτητές που πέρασαν κατά λάθος. Σημειώνει δε ότι αναμένεται να ανακοπεί το φαινόμενο της τεράστιας διαρροής φοιτητών, μετά τον πρώτο χρόνο εισαγωγής, όπως συνέβαινε έως τώρα και να μεταβούμε σε ένα σταθερό αριθμό φοιτητών που εκτός από περισσότεροι θα έχουν και ποιότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού θα μένουν στην πόλη για περισσότερα χρόνια

 

«Το Πανεπιστήμιο δεν γυρίζει πίσω» 

Σε ερώτηση για τις πολιτικές θέσεις που διατύπωσαν εν είδει απειλής κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσουν τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μεταξύ αυτών και της Καβάλας, ο κ. Μπαντέκας είπε: 

 

«Συνηθίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε ότι θα καταργήσουν τον έναν ή τον άλλο νόμο. Εδώ πως θα το κάνουν; Θα καταργήσουν μαζικά 200 τμήματα; Δεν υπάρχουν πλέον ΤΕΙ. Αυτό δεν αλλάζει. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις οικογένειες και τους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο δεν γυρίζει πίσω. Είναι δυνατόν να καταργήσεις Πανεπιστήμιο; Αυτό που μπορεί να κάνει μια επόμενη κυβέρνηση είναι να λύσει πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, όπως προκύπτουν πάντα από ένα νόμο που φέρνει αλλαγές».