Ένας από τους βασικούς στόχους ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι η ουσιαστική σύνδεσή του με την πόλη και το καλλιτεχνικό δυναμικό της.  Αυτό προσπαθήσαμε και το καταφέραμε με εμφατικό τρόπο. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας έγινε ένας πραγματικός πυρήνας πολιτισμού και όχι απλώς μια αίθουσα που παραχωρείται.

 

Με πολλές δράσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, αναγνώσεις αλλά κυρίως δικές μας παραγωγές, για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι, ανακαλύψαμε και αναδείξαμε Καβαλιώτες συγγραφείς, αξιοποιήσαμε επαγγελματίες ηθοποιούς και μουσικούς που ζουν και εργάζονται στην πόλη, δώσαμε τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους στη σκηνή του «Αντιγόνη Βαλάκου».  Πετύχαμε, να συνομιλούν οι τέχνες μεταξύ τους…η μουσική, η ποίηση, ο γραπτός λόγος, το θέατρο, δημιουργώντας την δική μας «τοπική καλλιέργεια» που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα.

 

Ανακαλύψαμε και δημιουργήσαμε καινούργιους χώρους έκφρασης κι επικοινωνίας με το εξαιρετικό κοινό της Καβάλας, που αποδέχθηκε όχι μόνο την συλλογική μας προσπάθεια, αλλά και όλες τις καλλιτεχνικές μας απόπειρες,  που έδωσαν επιθυμητά αποτελέσματα. Γίναμε περισσότερο τολμηροί και πετύχαμε.  Οραματιστήκαμε κατ’ αρχήν την ανάπτυξη της εξωστρέφειας κι έτσι οι παραγωγές μας πορεύτηκαν εκτός Καβάλας, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις παραστάσεις: «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» και «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», που περιόδευσαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα και στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Αντίστοιχα, η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη που δημιουργήθηκε στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στην περιοχή των Κρηνίδων, παρουσιάζεται τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη. 

 

Εξίσου σημαντική είναι η σταθερή παρουσία μας τα τελευταία χρόνια στα συνέδρια που διοργανώνονται στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με δικές μας παραστάσεις, αφιερωμένες σε έναν μεγάλο ποιητή ή πεζογράφο.  Φέτος παρουσιάσαμε το θεατρικό αναλόγιο «Το Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη σε σκηνοθετική επιμέλεια/σύνθεση κειμένου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μας Θοδωρή Γκόνη και συντελεστές τους Νίκο Γαλανό, Δημήτρη Πιατά, Σταύρο Ράγια και Ανδρέα Γεωργιάδη.

 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της πορείας μας είναι οι συμπαραγωγές.  Χαρακτηριστικό δείγμα, η παράσταση «Χοηφόρες» του Αισχύλου που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την ομάδα Vasistas, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και σε περιοδεία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι πρόβες του έργου πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Καβάλας, στην περιοχή των Κρηνίδων.

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της ιστορίας του παραμένει πάντα το Φεστιβάλ Φιλίππων.  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διαθέτει για την υλοποίηση του προγράμματος τα στελέχη, το προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχει στην κατοχή του προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη εκτέλεσή του και βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους συμβαλλόμενους ώστε να συντονίζονται οι ενέργειες τους και να επιλύονται τα ανακύπτοντα προβλήματα

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Θοδωρής Γκόνης, με την μεγάλη και πολύτιμη γνώση συνολικά για το χώρο του θεάτρου, συνδράμει στην πετυχημένη πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Έχοντας την έμπειρη ματιά του σκηνοθέτη, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα και το  θεατρικό γίγνεσθαι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα  τόσο για τις παραγωγές, όσο για το πρόγραμμα των παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Επιθυμία για το κοινό της πόλης ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι να έχει τη δυνατότητα να δει επί σκηνής έργα σημαντικών συγγραφέων, παραστάσεις σπουδαίων σκηνοθετών με τη συμμετοχή αξιόλογων ηθοποιών.  Εκτός λοιπόν από τις δράσεις και τις παραγωγές (πέντε φέτος) του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πλήθος μετακλήσεων και φιλοξενιών λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

 

Φέτος φιλοξενήσαμε τις εκθέσεις δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος παρουσίασε την συλλογή έργων με τίτλο «Φωτισμένα». Ο εικαστικός- γλύπτης Αστέρης Γκέκας παρουσίασε την έκθεση κοινής μνήμης με τίτλο «Παλίμψηστα Λάβαρα».

 

Προχωρήσαμε στη δημιουργία Εφηβικής Σκηνής, με μια εναλλακτική παράσταση που παρουσιάστηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Καβάλας, αφιερωμένη σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής ποίησης, τη Ζωή Καρέλλη και την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, ώστε οι μαθητές να τις γνωρίσουν καλύτερα μέσα από τον κόσμο του θεάτρου.

 

Συνεχίζουμε να δίνουμε το βήμα στους μαθητές να εκφραστούν ετοιμάζοντας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας, παραστάσεις τις οποίες παρουσιάζουν στο πλαίσιο της Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου. Φέτος η «4η  Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου» ξεπέρασε  κάθε προηγούμενο σε συμμετοχή, αφού πάνω από 350 μαθητές και εκπαιδευτικοί για 14 μέρες παρουσίασαν αξιέπαινες παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 2.500 θεατές με την αίθουσα του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου» να πάλλεται από το χειροκρότημα των θεατών.

 

Οι ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής ενώθηκαν μετά από κάλεσμα της Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας κ. Κορίνας Χιώτη- Πρασσά και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Θοδωρή Γκόνη και παρουσιάζουν το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» στις 17 και 18 Απριλίου στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., διασφάλισε για όλες τις παραγωγές του, δωρεάν είσοδο για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, τα ΑμεΑ, καθώς και μειωμένο εισιτήριο για όλους τους συνταξιούχους.

 

Και βέβαια δεν σταματήσαμε εδώ, αφού προχωρήσαμε και στον εκσυγχρονισμό μας με την  αγορά και εγκατάσταση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος οικονομικής και διπλογραφικής λογιστικής διαχείρισης που απευθύνεται σε φορείς όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν δύο κλιματιστικά μηχανήματα, ένα στο φουαγιέ για ψύξη/θέρμανση του χώρου και ένα στο ηλεκτρολογείο του θεάτρου για την αποτροπή υπερθέρμανσης της λειτουργίας του εξοπλισμού.

 

Έγινε αντικατάσταση της εισόδου με γυάλινες πόρτες στο θέατρο και απέκτησε σύγχρονο χαρακτήρα με την ανάλογη αισθητική. Πραγματοποιήσαμε επισκευή και συντήρηση του φουαγιέ, βιολογικό καθαρισμό των θέσεων του θεάτρου σεβόμενοι το κοινό που μας τιμά με την παρουσία του. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, τοποθετήθηκαν στα ταμεία μας τερματικά μηχανήματα POS για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.  Στα  άμεσα σχέδια μας είναι η προμήθεια συστήματος προβολής υπέρτιτλων για την εξυπηρέτηση των κωφών στις θεατρικές παραγωγές μας.

 

Στη δράση και στη λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ο ρόλος  της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα, ήταν και  είναι καθοριστικός. Τόσο η αυτονομία λόγω εμπιστοσύνης στην Πρόεδρο, στο Διοικητικό Συμβούλιο και σ’ όλα τα στελέχη,  με την οποία σχεδιάζει, οργανώνει και πραγματοποιεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τις δράσεις και παραγωγές του, όσο και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης του, που καταγράφει θεαματικά αποτελέσματα, οφείλονται στην διορατικότητα και το πολιτικό ταλέντο της Δημάρχου, η οποία έχει αντίληψη και γνώση των πραγμάτων κι αυτό εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους, γιατί δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι στόχοι γίνονται εφικτοί.  Με την σταθερή και σημαντική αρωγή της Δημάρχου, καταφέραμε  να κρατήσουμε ψηλά το κύρος του θεάτρου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας έλαβε τη χρονιά που πέρασε τη μεγαλύτερη  επιχορήγηση  από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αναγνώριση της δυναμικής καλλιτεχνικής παρουσίας του. Αυτό είναι μια επιβράβευση για την πόλη της Καβάλας.   

 

Για την πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. η Πρόεδρός του κ. Κορίνα Χιώτη- Πρασσά δηλώνει:

 

«Οργανώνοντας τις δομές, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεση της η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης οδήγησε τις εξελίξεις στην επιθυμητή κατεύθυνση ανεβάζοντας τον πήχη σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο και βέβαια πολλαπλασιάζοντας την πολιτιστική και πολιτισμική ωφελιμότητα του Δήμου Καβάλας προς τους δημότες.  

 

Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό και θέτουμε νέους στόχους, για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου, κινούμενοι στους ίδιους άξονες, προσπαθώντας όμως πάντα να γινόμαστε καλύτεροι!» 

 

(δελτίο Τύπου)