Σε εξέλιξη ήταν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε μια μεγάλη δημοσκόπηση που παρήγγειλε η ΝΔ για το Δήμο Καβάλας, η οποία όμως πέρα από τα προεκλογικά δεδομένα των δημοτικών εκλογών, συμπεριλαμβάνει και ερωτήσεις για τις Περιφερειακές εκλογές, τις Ευρωεκλογές αλλά και την αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα των προσώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του KavalaNews.GR η δημοσκόπηση ανατέθηκε σε μια όχι πολύ γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων μιας και ο αριθμός των ερωτημάτων εκτοξεύει κατακόρυφα το κόστος της. Ωστόσο, η εταιρία είναι μέλος του συλλόγου εταιριών δημοσκόπησης και έρευνας (ΣΕΔΕΑ) και μέλος του ESOMAR.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ήδη συγκεντρωθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

 

Η τηλεφωνική συνέντευξη διαρκεί… μισή ώρα!

Το ερωτηματολόγιο διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά της ώρας και διεξάγεται τηλεφωνικά σε τυχαίο δείγμα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να απαντήσουν ότι διαμένουν στο Δήμο Καβάλας αλλιώς αποκλείονται από το δείγμα. Οι πρώτες ερωτήσεις αφορούν τη γενική άποψη για το «πως πηγαίνουν τα πράγματα» στη χώρα αλλά και προσωπικά για τον κάθε ερωτώμενο. Ερωτάται επίσης πόσο ενημερωμένος είναι ο κάθε συμμετέχων στην έρευνα για θεματα πολιτικής που αφορούν στη χώρα.

 

Ακολουθεί ερώτηση για το ποιο θεωρείται το σημαντικό ζήτημα για την περιοχή του Δήμου Καβάλας και οι ερωτώμενοι μπορούν να επιλέξουν από τα εξής: τουριστική ανάπτυξη, αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές όπως ο οδοφωτισμός και η καθαριότητα, η ασφάλεια και η ανεργία. Οι ερωτηθέντες μπορούν να επιλέξουν έως και 3 πιθανές απαντήσεις.

 

Ακολουθούν ερωτήσεις πολιτικής αυτοτοποθέτησης (σε μια κλίμακα από 1 άκρα δεξιά έως 7 άκρα αριστερά), για το ψήφισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 και για το πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν στις φετινές ευρωεκλογές.

 

Η ερώτηση-παγίδα που κατευθύνει τις επόμενες απαντήσεις

Στη συνέχεια η δημοσκόπηση μπαίνει κατευθείαν στα δημοτικά πράγματα, με μία… άγαρμπη και το λιγότερο… ύποπτη ερώτηση.

 

«Ποιον θα επιλέγατε; Ένα πρόσωπο που προσέφερε από θέσεις εθνικής ευθύνης, είναι μετριοπαθής και έχει ευαισθησίες για τον πολιτισμό και την παράδοση ή ένα πρόσωπο που είναι διακεκριμένος επιστήμονας, γένημα-θρέμμα της Καβάλας, με μεγάλη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση και πολύ κοντά στο μέσο πολίτη;».

 

Η ερώτηση «φωτογραφίζει», χωρίς να ονοματίζει, τον Θόδωρο Μουριάδη και τη Δήμητρα Τσανάκα κι επειδή είναι από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχεται ο συμμετέχων στην έρευνα, δημιουργεί και τις αντίστοιχες εντυπώσεις.

 

«Αριστείδη, Ευάγγελο ή Χρυσόστομο;»

Ακολουθούν ερωτήσεις για την αναγνωρισιμότητα του κάθε υποψήφιου δημάρχου, για το αν τον ξέρουν, αν τον ακούν πρώτη φορά κλπ. Τα μικρά ονόματα των ορισμένων υποψηφίων αναφέρονται με τέτοιο τρόπο που είναι ικανός να προκαλέσει σύγχυση (πχ Ευάγγελος αντί Βαγγέλης, Αριστείδης αντί Άρης, Χρυσόστομος αντί Μάκης). Τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων αναφέρονται με την εξής σειρά: Νικόλαος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Παππάς, Δημήτριος Βογιατζής, Αριστείδης Βέρρος, Θεόδωρος Μουριάδης, Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Χρήστος Ποτόλιας, Δήμητρα Τσανάκα.

 

Ακολουθεί ερώτηση για το πόσο καλή άποψη έχει ο κάθε ερωτώμενος για τα παραπάνω πρόσωπα, σε μία κλίμακα από το 1 (πολύ κακή) έως το 5 (πολύ καλή).

 

Η επόμενη ερώτηση αφορά και πάλι τα ίδια πρόσωπα «πόσο πιθανό είναι να τον/την ψηφίσετε» και απαντάται με μια κλίμακα από το 1 (σίγουρα όχι) έως το 4 (σίγουρα ναι). Ακολουθεί μια ερώτηση «ποιο πρόσωπο από αυτά είναι πιθανότερο να ψηφίσετε» το οποίο ζητά αυθόρμητη και μονή απάντηση.

 

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι αυτές που αναλύουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά: «ποιος από τους υποψήφιους είναι πιο δραστήριος;», «κοινωνικά ευαίσθητος;», «κοντά στους δημότες, τον αγαπά ο κόσμος;», «έχει όραμα για το Δήμο;», «εμπνέει εμπιστοσύνη», «μπορεί να δώσει λύσεις;», «ξέρει τα προβλήματά μας;», «έχει γνώση και εμπειρία στα αυτοδιοικητικά;», «είναι φρέσκο πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση;».

 

«Βγάζουν μάτι» τα «δίδυμα» της δημοσκόπησης

Κι ενώ από το ερωτηματολόγιο είναι φως-φανάρι ότι ο εντολέας δεν τσιγκουνεύεται στο κόστος (όσες περισσότερες ερωτήσεις κι όσο μεγαλύτερο το δείγμα, τόσο ακριβότερη η δημοσκόπηση) ακολουθούν λιγότερες από όσο θα έπρεπε ερωτήσεις για τα την προτίμηση στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για τα γνωστά «δίδυμα» που μια δημοσκόπηση εξετάζει ως πιθανά σενάρια για την δεύτερη Κυριακή.

 

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι μάλλον η δεύτερη που «βγάζει μάτι» μετά την αρχική που περιέγραφε «λαμπρές προσωπικότητες». Έτσι τα πιθανά σενάρια είναι… τα εξής δύο: «Τσανάκα ή Μουριάδης» και «Τσανάκα ή Παπαδόπουλος». Με άλλα λόγια, οι δημοσκόποι στην προκειμένη προδικάζουν ότι αφενός η Τσανάκα θα είναι βρέξει-χιονίσει στο δεύτερο γύρο, ότι δεν μπορούν να περάσουν ταυτόχρονα στη δεύτερη Κυριακή Μουριάδης και Παπαδόπουλος, παρά μόνο ένας από τους δύο και ότι αποκλείονται από τη δεύτερη Κυριακή Παππάς, Βέρρος κλπ.

 

Κι εδώ αρχίζουν οι απορίες… Πως είναι δυνατόν μια δημοσκόπηση να… γνωρίζει από πριν τις απαντήσεις και να έχει προβεί σε τέτοιες επιλογές ερωτήσεων; Αν κρίνει κανείς από τα εκλογικά αποτελέσματα του 2014, που πέντε συνδυασμοί ήταν σε πολύ κοντινά μεταξύ τους ποσοστά, τότε διαπιστώνει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα…

 

10 δημοσκοπήσεις σε 2 μήνες - καμία δεν «συμφωνεί» με την άλλη

Σημειώνεται ότι σε περίπου 10 δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο δίμηνο στο Δήμο Καβάλας, τα σενάρια για τη δεύτερη Κυριακή προκαλούν πονοκέφαλο μιας και όλα φαίνονται πιθανά και τίποτα δεν θεωρείται προβλέψιμο, αφού οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε δημοσκόπηση (πλην 2 εξ αυτών) κινούνται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Επίσης δεν υπάρχουν έστω και 3 δημοσκοπήσεις από τις 10 που να συμφωνούν μεταξύ τους.

 

Η συγκεκριμένη πάντως, που είναι προφανές ότι διενεργείται για λογαριασμό της ΝΔ έχει κι άλλες ερωτήσεις στη συνέχεια, για να εξετάσει το βαθμό ικανοποίησης των δημοτών από τη σημερινή δημοτική αρχή.

 

«Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη Δήμητρα Τσανάκα;» με απαντήσεις σε κλίμακα από 1 (καθόλου) έως 5 (πάρα πολύ). Ακολουθούν ερωτήσεις σχετικά με επιμέρους ζητήματα της πόλης και την άποψη για το αν η κατάσταση χειροτέρεψε, βελτιώθηκε ή έμεινε στάσιμη. Τα εξεταζόμενα πεδία είναι «κατάσταση δρόμων, πεζοδρόμια, φωτισμός», «ύδρευση», «πολιτιστικές εκδηλώσεις», «κοινωνικές υποδομές, παιδικές χαρές», «ασφάλεια», «καθαριότητα».

 

Οι ερωτήσεις για τις Περιφερειακές και τις Βουλευτικές εκλογές

Ακολουθεί ένα μικρό «πακέτο» ερωτήσεων για τις Περιφερειακές Εκλογές (ψηφίσατε το 2014; Θα ψηφίσετε φέτος;) και ερώτηση για την αναγνωρισμότητα των παρακάτω προσώπων με την εξής σειρά: «Χριστόδουλος Τοψίδης, Κώστας Κατσιμίγας, Δημήτριος Παπατολίδης, Χρήστος Μέτιος, Κωστής Σιμιτσής». Για τα ίδια πρόσωπα γίνεται ερώτηση «ποιο από αυτά είναι πιθανότερο να ψηφίσετε».

 

Στη συνέχεια είναι το «πακέτο ερωτήσεων» για τις βουλευτικές εκλογές, αν ψηφίσατε το Σεπτέμβριο του 2015, αν θα ψηφίσετε στις επόμενες όποτε γίνουν, ποιο κόμμα κλπ. Τα κόμματα στην ερώτηση αναφέρονται με την εξής σειρά: «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ, ΝΔ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ».

 

Το «πακέτο» της κεντρικής πολιτικής σκηνής συμπληρώνεται με τις ακόλουθες ερωτήσεις: «Πόσο βαραίνει την απόφασή σας για το τι θα ψηφίσετε η στάση ενός κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών;», «Πόσο θετική είναι η άποψή σας για τον Αλέξη Τσίπρα;», «για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

Μετρά τις αναγνωρισιμότητες 8 πιθανών υποψηφίων βουλευτών

Η ερώτηση που ακολουθεί «Ποια είναι η άποψή σας για το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα» ζητά απαντήσεις σε μία κλίμακα από το 1 (πολύ αρνητική) έως το 5 (πολύ θετική). Τα πρόσωπα που εξετάζει η δημοσκόπηση αναφέρονται με την εξής σειρά: «Ιωάννης Πασχαλίδης, Ιωάννης Χατζηεμμανουήλ, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Γεώργιος Φιλόσογλου, Αρετή Κώτση, Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, Μακάριος Λαζαρίδης». Για τα ίδια πρόσωπα γίνονται άλλες δύο, διαδοχικές ερωτήσεις: «κατά πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε τον/την…;» «σε ποιον ή ποιους θα δίνατε σταυρό;».

 

Ρωτάει ακόμη κι αυτούς που δεν ψηφίζουν ΝΔ

Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που αφορούν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, γίνονται και στους ερωτηθέντες που απαντούν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τη ΝΔ. Αντιθέτως, στις ερωτήσεις για τον Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια, αφαιρούνται ονόματα από τις επόμενες ερωτήσεις, αναλόγως με τις απαντήσεις που έχουν προηγηθεί.

 

Στο κλείσιμο ξαναρωτά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η δημοσκόπηση (δείχνει να) ολοκληρώνεται με τις συνήθεις ερωτήσεις που σχετίζονται με τα δημογραφικά στοιχεία (ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, άτομα στο νοικοκυριό, σπουδές, εργασία κλπ)… όμως δεν τελειώνει! Γίνεται για άλλη μια φορά στο τέλος ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών «κατά πόσο συμφωνείτε με τη Συμφωνία» (κλίμακα 1 έως 5).