Σε αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού στους δρόμους προχωρά ο Δήμος Θάσου, με νέους λαμπτήρες τύπου LED, καλύπτοντας όλο το κόστος του έργου από την ετήσια εξοικονόμηση δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος. 

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-πιλότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Θάσου, από τους 3 πρώτους Δήμους στη χώρα, και το οποίο χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού. 

 

Η Θάσος θα φωτιστεί καλύτερα με 8.000 λαμπτήρες LED 

Στη Θάσο θα δαπανηθούν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση περίπου 8.000 λαμπτήρων στο οδικό δίκτυο. Τα μισά από τα χρήματα προέρχονται από ειδική χρηματοδότηση που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και τα άλλα μισά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Την τεχνική υποστήριξη στο πρόγραμμα δίνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

 

Η δόση του δανείου θα αποπληρώνεται, από την εξοικονόμηση των χρημάτων που θα αποφέρει η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων ενώ θα προκύψει και έξτρα όφελος για τον Δήμο, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημοτικών τελών λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης των δαπανών φωτισμού.

 

Με βάση τη σχετική μελέτη, υπολογίζεται ότι πέρα από την αντικατάσταση και πέρα από την εξοικονόμηση εργατοωρών, μέσα σε 50.000 ώρες λειτουργίας των λαμπτήρων τύπου led (για 12 χρόνια), θα εξοικονομηθούν περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Παρουσία Ταμείου Παρακαταθηκών και ΚΑΠΕ η υπογραφή της σύμβασης 

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Θάσου και την ανάδοχο εταιρία DASTERY SYSTEMS ΑΕ (εδρεύει στον Έβρο) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιουλίου, παρουσία του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη και του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλη Τσολακίδη

 

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες της Θάσου ότι η εξοικονόμηση που θα επέλθει στο Δήμο θα αποπληρώσει πλήρως την χρηματοδότηση του έργου ενώ θα αφήσει κι επιπλέον όφελος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρλαμίτης. 

 

Ο Δήμος Θάσου «άνοιξε τον δρόμο» και για τους υπόλοιπους Δήμους

Ο Δήμος Θάσου δεν είναι απλά ο πρώτος που αρχίζει τέτοιο έργο αλλά είναι κι αυτός που άνοιξε το δρόμο και για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας. «Κυνηγά» το συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και 2-3 χρόνια κι έως τώρα έχει περάσει από 40 κύμματα μέχρι να οριστικοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο σε αντίστοιχο αντικείμενο, μέγεθος και τρόπο χρηματοδότησης. 

 

«Ευχαριστώ τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ που βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να ωριμάσει το πρόγραμμα και να ανοίξει ο δρόμος για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλης Τσολακίδης. 

 

Στην συγκεκριμένη πτυχή του θέματος είχε αναφερθεί τον Απρίλιο του 2017 και ο δήμαρχος Θάσου, σε εκδήλωση του ΚΑΠΕ στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που στόχευε στην ενημέρωση των δημάρχων που θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο στους Δήμους τους, με αυτοχρηματοδότηση. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον ‘οδικό χάρτη’ για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κάθε Δήμος για να μπορέσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Την γνώση μας αυτή, τη μοιραστήκαμε και με τους υπόλοιπους δημάρχους της χώρας, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θάσου. 

 

Πότε θα μπουν οι λαμπτήρες – πότε τελειώνει το έργο 

Η σύμβαση που υπογράφηκε την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018, προβλέπει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους 9 μήνες. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, Γιάννης Δαστερίδης, έκανε γνωστό ότι οι πρώτες τοποθετήσεις λαμπτήρων θα αρχίσουν ταυτόχρονα με το τέλος της περιόδου αιχμής. Υπολόγισε ότι οι πρώτες εργασίες θα αρχίσουν στις 20 Αυγούστου και ότι αντί για 9 μήνες που είναι το συμβατικό χρονικό περιθώριο, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα φετινά Χριστούγεννα.

 

«Δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση των δαπανών η οποία θα έχει αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού στο οδικό δίκτυο της Θάσου» τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ. 

 

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής αναβάθμισης των Δήμων 

Με βάση τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, ο οδοφωτισμός ευθύνεται για το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ (το υπόλοιπο κόστος αφορά αντλιοστάσια 43% και κτίρια 21%). Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι Δήμοι και Περιφέρειες καταναλώνουν ετησίως γύρω στα 220 εκατομμύρια ευρώ για οδοφωτισμό ενώ οι συνολικές ενεργειακές τους δαπάνες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

 

Με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται από την πολιτεία, θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση για τους ΟΤΑ της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 120-150 εκατ. ευρώ θα αφορούν μόνο τον οδοφωτισμό. Οι Δήμοι στο εξής θα μπορούν είτε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη, είτε να αξιοποιήσουν σε άλλες δράσεις τα χρήματα που εισπράττουν, τα οποία σήμερα σε μεγάλο βαθμό δαπανώνται σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

από την υπογραφή της σύμβασης