Την αναβολή της συζήτησης για την πορεία ΔΕΥΑ Καβάλας ζητά με αίτημά της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. Στο αίτημά της το οποίο δημοσιοποίησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει τα εξής:

 

κ. Πρόεδρε,

Τελικά οι ωδίνες της ΔΕΥΑΚ που κράτησαν "ζωντανές" τοπικές εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα τους τελευταίους πολλούς μήνες, δεν έβγαλαν ούτε καν ποντίκι.

Η συζήτηση - ενημέρωση για την πορεία της "επιχείρησης" που ποτέ δεν ήρθε μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται τώρα, λίγες μέρες μετά τις αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της, χωρίς καμία γραπτή εισήγηση, όπως τουλάχιστον μας είχαν ενημερώσει ότι θα γινόταν.

Θεωρούμε ότι το σοβαρό αυτό θέμα της ΔΕΥΑΚ, που έχει σχέση με τις γενικότερες πολιτικές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν μπορεί να συζητηθεί με επάρκεια, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τον τελευταίο ανασχηματισμό στη Διοίκηση της.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την αναβολή της συζήτησης για τη ΔΕΥΑΚ που ορίσατε για τις 05/03/2018.

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος της παράταξης μας, προκειμένου να μην συμμετέχει σε μια συζήτηση – ενημέρωση, τουλάχιστον ατελέσφορη, δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας (05/03/2018).

Ωστόσο δημοσιεύουμε τις πάγιες θέσεις μας για τη ΔΕΥΑΚ και συνολικά για το νερό, καθώς και ερωτήματα για την επιχείρηση και τη διαχείριση των υδάτων γενικότερα.

Καβάλα 04-03-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      

 

 

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΚ

ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων γενικά και τα θέματα της ΔΕΥΑΚ ειδικότερα προωθούνται την περίοδο αυτή καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στο επίκεντρό τους έχουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για εμπορευματοποίηση του νερού.

Διαμορφώνεται και “βελτιώνεται” παραπέρα το  πλαίσιο που ορίζει ότι το νερό είναι καπιταλιστικό εμπόρευμα που παράγεται, πουλιέται, αγοράζεται και καταναλώνεται σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ε.Ε., ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να έχουν κέρδη και για να μείνουν κερδοφόρες πρέπει να επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια, αυξάνοντας παράλληλα τον βαθμό εκμετάλλευσης των δικών τους εργαζόμενων και μειώνοντας δραστικά τον αριθμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζεται από όλες τις άλλες δυνάμεις και αξιοποιείται στο έπακρο ως καπιταλιστική επιχείρηση που δρα με τα κριτήρια της ελεύθερης αγοράς, δηλ. την κερδοφορία μέσα από την υπερεκμετάλλευση των πόρων και των “πελατών”.

Οι αλλαγές που ζητούν και προωθούν η Διοίκηση του Δήμου και όλες οι άλλες παρατάξεις, π.χ. η  “ειδική μελέτη κοστολόγησης – τιμολόγησης ύδρευσης με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων”, που ανατέθηκε πρόσφατα σε ιδιώτες και αναμένεται να παραδοθεί σε λίγο για να γίνει το εφαλτήριο-πρόσχημα για κύμα επιβαρύνσεων από τη ΔΕΥΑΚ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά πλήρης εφαρμογή της ευρωενωσιακής-κυβερνητικής πολιτικής για το νερό.

Ο διάλογος κουφών που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες από την Διοίκηση του Δήμου, την  άλλη αντιπολίτευση, την διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ κ.α., η διαχείριση που έκανε ο πριν λίγες ημέρες Πρόεδρός της και η πρόσφατη καθαίρεσή του, αντανακλούν μερικά από τα υπαρκτά προβλήματα. Αποδεικνύεται όμως ότι έγιναν και γίνονται κυρίως για να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον, σε σκάνδαλα, διώξεις και προσωπικές επιθέσεις.

Σε εκείνους, που επωφελούμενοι από την κυριαρχία μέχρι τώρα στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων συμβιβασμένων ή και πλήρως εξαγορασμένων συνδικαλιστών, τα βάζουν με το σύνολο των εργαζόμενων, αποδίδοντάς τους ευθύνες για τον ευτελισμό, λέμε ορθά-κοφτά ότι τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι πολιτικό προσωπικό του συστήματος, σάρκα από τη σάρκα του σε ειδική αποστολή, πολιορκητικός κριός και κυρίως δούρειος ίππος για το τελικό γκρέμισα των εργατικών δικαιωμάτων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης στο βαθμό που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για μία ΔΕΥΑΚ στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων για φτηνό, άφθονο και ποιοτικά καλό νερό. Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος, συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της ΔΕΥΑΚ, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με ικανοποιητικές αμοιβές και σύγχρονα δικαιώματα, για να καλύπτει τις σύγχρονες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Όσο καιρό η ΔΕΥΑΚ διατηρεί την αυτοτέλειά της, καμιά «αλαμπούρα», αναδιοργάνωση, μετάταξη, μετακίνηση και δίωξη του ήδη αποδεκατισμένου προσωπικού της, πολύ δε περισσότερο η εντατικοποίηση της εργασίας, δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα, ίσα – ίσα θα τα επιδεινώσουν, έτσι που να ετοιμάζεται το έδαφος για την «έλευση» των σωτήρων ιδιωτών.

Ως ΛΣ προτείνουμε και παλεύουμε για:

  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, και θα το έχει υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς.
  • Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που να αφορά την έρευνα, την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υδάτινων πόρων, πόσης και άρδευσης, και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

 

Καβάλα 04-03-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ