Νέους δασικούς χάρτες που καλύπτουν περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα στο νομό Καβάλας αναρτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε λίγες ημέρες.

 

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψε την απόφαση που σχετίζεται με το νομό Καβάλας στις 12 Οκτωβρίου.

 

Οι νέες αναρτήσεις (που θα αφορούν το 17% της χώρας) θα αρχίσουν από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και θα συνεχιστούν κλιμακωτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

 

«Ποδαρικό» στις νέες αναρτήσεις θα κάνει ο νομός Καβάλας, οι χάρτες του οποίου έχει προγραμματιστεί να αναρτηθούν την πρώτη ημέρα του νέου «κύματος αναρτήσεων».

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

 

Η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εργαλείων των αντιρρήσεων, πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς/χρήσης ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου 2017 με ανώτατο χρονικό όριο τις 105 ημέρες, δηλαδή έως τις 22/2/2018.

 

Το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε ότι οι νέοι χάρτες περιλαμβάνουν και το ήμιση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Σε ερώτημα που υπέβαλε το KavalaNews.GR διευκρινίστηκαν οι ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» αναρτήσεων της 30ης Οκτωβρίου.

 

Πρόκειται για τις παρακάτω Δημοτικές Κοινότητες:

 

Α) ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ:

 

1) Θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες για ολόκληρη τη δημοτική ενότητα Φιλίππων και συγκεκριμένα για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες:

-Αμυγδαλεώνα

-Ζυγού

-Κορυφών

-Κρηνίδων

-Κρυονερίου

-Λημνιών (περιλαμβάνεται Βουνοχώρι και Λυκόστομο)

-Λυδίας

-Παλιάς Καβάλας

-Πολύνερου (περιλαμβάνεται Κρανοχώρι)

-Πολυστύλου (περιλαμβάνεται Δάτο)

-Φιλίππων

 

2) Θα αναρτηθούν επίσης χάρτες για το υπόλοιπο της δημοτικής ενότητας Καβάλας και συγκεκριμένα για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες:

-Νέας Καρβάλης (περιλαμβάνεται Λεύκη και Άνω Λεύκη)

-Χαλκερού

 

Β) ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

 

Θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες για ολόκληρο τον (καλλικρατικό) Δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα για το σύνολο των 5 δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των πέντε πρώην καποδιστριακών δήμων. Αναλυτικά, οι δασικοί χάρτες της 30ης Οκτωβρίου θα αφορούν στις εξής δημοτικές και τοπικές κοινότητες:

 

1) Παγγαίου

-Νικήσιανης (περιλαμβάνεται Άγ. Χριστόφορος)

-Γεωργιανής

-Παλαιοχωρίου

 

2) Ελευθερούπολης

-Αμισιανών

-Αντιφιλίππων

-Ελευθερούπολης (περιλαμβάνεται Εξοχή, Ακροβούνι, Χορτοκόπι)

-Κηπιών (περιλαμβάνεται Άνω Χορτοκόπι)

-Κοκκινοχώματος

-Χρυσοκάστρου (περιλαμβάνεται Αγ. Παντελήμονας)

 

3) Ελευθερών

-Αγίου Ανδρέα

-Ελαιοχωρίου

-Ελευθερών

-Μυρτοφύτου

-Νέας Ηρακλείτσας

-Νέας Περάμου

-Φωλιάς (περιλαμβάνεται Πύργος)

 

4) Ορφανού

-Ακροποτάμου (περιλαμβάνονται Λουτρά Ελευθερών)

-Γαληψού

-Κάριανης (περιλαμβάνεται Βρύση)

-Ορφανίου (περιλαμβάνεται Μ.Αλέξανδρος)

-Οφρυνίου (περιλαμβάνεται παραλία Οφρυνίου)

-Ποδοχωρίου (περιλαμβάνεται Κοκκινοχώρι)

 

5) Πιερέων

-Αυλής

-Δωματίων

-Μελισσοκομείου (περιλαμβάνεται Πυργοχώρι)

-Μεσιάς (περιλαμβάνεται Μέλισσα)

-Μεσορόπης

-Μουσθένης

-Πλατανοτόπου

-Σιδηροχωρίου (περιλαμβάνεται Καραβαγγέλης)

 

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η κάλυψη του νομού Καβάλας με δασικούς χάρτες με βάση τις ημερομηνίες ανάρτησης

 

 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

(σκούρο πράσινο χρώμα)

 

Δασικοί χάρτες είχαν αναρτηθεί τα τελευταία χρόνια για ελάχιστες περιοχές.

 

-τον Ιούλιο του 2013 για μέρος της δημοτικής ενότητας Καβάλας του Δήμου Καβάλας (δεν περιλαμβανόταν Ν.Καρβάλη, Λεύκη, Χαλκερό)

-τον Ιούλιο του 2012 για το σύνολο της δημοτικής ενότητας Κεραμωτής του Δήμου Νέστου (Κεραμωτή, Αγίασμα, Νέα Καρυά, Πηγές) και για ένα μικρό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης (Ξεριάς, Αβραμυλιά, Διαλεκτό, Παράδεισος)

 

Οι παραπάνω περιοχές καλύπτουν μόλις το 10% της έκτασης του νομού.

 

 

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

(ανοιχτό πράσινο χρώμα)

 

Με τις αναρτήσεις της 30ης Οκτωβρίου 2017, θα έχει καλυφθεί σε θέμα δασικών χαρτών ολόκληρος ο Δήμος Καβάλας και ολόκληρος ο Δήμος Παγγαίου.

 

Το πακέτο αναρτήσεων καλύπτει περί τα 990.000 στρέμματα ή αλλιώς το 47% του νομού Καβάλας. Μαζί με τους ήδη αναρτημένους χάρτες (από το 2012 και το 2013) η κάλυψη του νομού Καβάλας θα φτάσει το 57% περίπου.  

 

 

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

(γκρι χρώμα)

 

Θα περιμένουν λίγους μήνες ακόμη η Θάσος (δεν υπάρχει κανένας δασικός χάρτης για την ώρα) και ο Δήμος Νέστου για το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής ενότητας Χρυσούπολης και το σύνολο της δημοτικής ενότητας Ορεινού.

 

Συγκεκριμένα αναμένονται χάρτες για τις περιοχές της Θάσου: Λιμένα, Παναγίας, Ποταμιάς, Θεολόγου, Λιμεναρίων, Μαριών, Καλλιράχης, Σωτήρα, Πρίνου, Ραχωνίου και για τις περιοχές του Δήμου Νέστου: Λεκάνης, Κεχροκάμπου, Πλαταμώνα, Διποτάμου, Αγίου Κοσμά, Δύσβατου, Ελαφοχωρίου, Μακρυχωρίου, Γέροντα, Ζαρκαδιάς, Πετροπηγής, Ποντολιβάδου, Πέρνης, Γραβούνας, Ερατεινού, Χρυσοχωρίου και Χρυσούπολης.

 

Υπολείπονται, με άλλα λόγια, δασικοί χάρτες για επιπλέον 900.000 στρέμματα περίπου ή περίπου 43% της έκτασης του νομού Καβάλας.

 

 

 

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Το θέμα των δασικών χαρτών είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κτηματογράφηση κι έχει γίνει σαφές ότι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ουσιαστική ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία.

 

Σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) εντάσσονται βάσει μελέτης όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και το Κτηματολόγιο.

 

Τα μεν υποθηκοφυλακεία σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το Κτηματολόγιο ανήκει (με τη μορφή Α.Ε.) εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο. Με το νέο νόμο, ο ενιαίος φορέας θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα απορροφήσει 238 άμισθους** και 257 δικαστικούς υπαλλήλων των Υποθηκοφυλακείων όπως και 368 εργαζόμενους του Κτηματολογίου. Στον ίδιο ενιαίο φορέα θα προσληφθούν νομικοί και μηχανικοί ώστε να στελεχωθεί πλήρως και να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

 

**Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, εκ των οποίων μόνο τα 17 ανήκουν στο δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα, τα λεγόμενα «άμισθα», συντηρούνται από τα προβλεπόμενα έσοδα από τις μεταγραφές συμβολαίων και τις χορηγήσεις επικαιροποιημένων αντιγράφων.

 

Με το νέο νόμο, θα λειτουργεί ένα κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο ανά νομό, το οποίο θα διαθέτει υποκαταστήματα σε όλες τις περιοχές όπου λειτουργούν σήμερα Υποθηκοφυλακεία.

 

 

Τα χρονοδιαγράμματα

 

**Στις αρχές του έτους έγινε η πρώτη μαζική ανάρτηση δασικών χαρτών που σταδιακά κάλυψε το 36% της χώρας (περίπου 47 εκατ. στρέμματα).

 

**Τώρα ετοιμαζόμαστε για το 17% της χώρας (22 εκ. στρέμματα) μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι δασικοί χάρτες του νομού Καβάλας. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι σε αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και η Θάσος, ωστόσο οι δασικοί χάρτες για το νησί θα αναρτηθούν στο επόμενο στάδιο.

 

**Ήδη έχουν εκπονηθεί και είναι έτοιμοι οι χάρτες για επιπλέον περιοχές αλλά καθυστερεί η δημοσιοποίησή τους γιατί προέκυψε η ανάγκη πολλαπλών διορθώσεων. Μέσα στο επόμενο «κύμα» δημοσιοποιήσεων αναμένεται να είναι και η Θάσος μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές του Νέστου. Πιθανότεροι μήνες ανάρτησης είναι το πρώτο τρίμηνο του 2018.

 

**Εκπονούνται επίσης μελέτες για το 12% της χώρας (επιπλέον 16 εκ. στρέμματα) ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη επιπλέον 45% της χώρας (περίπου 59 εκ. στρέμματα).

 

**Σε κάθε περίπτωση οι δασικοί χάρτες ολοκληρώνονται για το σύνολο της χώρας εντός του 2018 και το Κτηματολόγιο στην τελική του μορφή θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2020.