Για μας, σταθερή είναι η θέση ότι διεκδικούμε το στρατόπεδο Ασημακόπουλου και όλα τα ανενεργά στρατιωτικά ακίνητα και κτίρια στο σύνολό τους, με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους.
Ωστόσο, με το νέο νόμο για την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας (Ν. 4407/2016, ΦΕΚ Α 134/27-7-2016) ανοίγει ένα νέο «παράθυρο ευκαιριών» όσον αφορά την άμεση αξιοποίησή τους από τους Δήμους της χώρας. Τα νέα δεδομένα λοιπόν είναι τα εξής:
· η νέα Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να συνάπτει απευθείας συμφωνία παραχώρησης με έναν Δήμο, εφόσον αυτός υποβάλλει πλήρες βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και οικονομοτεχνική μελέτη με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
· η αντιπαροχή σε χρήμα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του 5% επί της αξίας του όπως αυτή προσδιορίζεται νόμιμα από τη φορολογική αρχή
· η σχετική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Άμυνας
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ βέβαια και ορισμένα ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΛΩΣΑΝ την προηγούμενη εβδομάδα ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ του στρατοπέδου από τον Δήμο και μετά η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου προς το ΥΠΕΘΑ. Ο ΝΟΜΟΣ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Η ΥΠΟΒΟΛΗ ενός πειστικού και βιώσιμου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ, ώστε το Υπουργείο να αξιολογήσει αν θα παραχωρήσει στον Δήμο το στρατόπεδο ή όχι. Τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΠΏΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΠΏΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, οφείλουν όμως τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν στο ύψος των περιστάσεων.
Είχαμε επισημάνει ότι Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ… ΠΑΡΑ ΠΟΔΑΣ» ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.
Πάντως, το προβλεπόμενο «ΕΝΟΙΚΙΟ» ΣΕ ΧΡΗΜΑ από τον Δήμο προς τον Στρατό θα πρέπει να είναι ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟκαι να προέρχεται ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ και ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ: ΗΠΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και τις ανάγκες της πόλης και της περιοχής σε πράσινο ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ.
Η εποχή της «ανεμελιάς» της Δημοτικής Αρχής να λέει ό,τι θέλει χωρίς κόστος όσον αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου τελειώνει με τη δημοσίευση του νόμου.
Όσοι Δήμοι πρόλαβαν να πάρουν κατά κυριότητα ή παραχώρηση ανενεργά στρατόπεδα πρόλαβαν και τα πήραν και χωρίς… «επαναστατικές ενέργειες». Τώρα η στρατηγική του Δήμου Καβάλας είναι ανάγκη να αλλάξει. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, μέχρις ότου οι συνθήκες γίνουν κατάλληλες ώστε να πετύχουμε την πλήρη κυριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ χρειάζεται να δουλέψει με στόχο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Γιατί ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΣ «ΤΗ ΒΑΨΑΜΕ»…

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος