Η φυματίωση εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως η πιo θανατηφόρα λοίμωξη του πλανήτη με επίκεντρο τις φτωχές χώρες. Κάθε μέρα 3.400 άνθρωποι πεθαίνουν και 30.000 αρρωσταίνουν από μια νόσο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. 

 

Η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας στέλνει το δικό της μήνυμα για τη νόσο, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

 

 

Η Ιατρική εταιρεία αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο έχει καθιερώσει την 24η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης με στόχο την δημόσια ενημέρωση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της νόσου στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία του πλανήτη .

 

Αυτή την ημερομηνία το έτος 1882, ο γιατρός Ρόμπερτ Κωχ είχε ανακοινώσει σε συνέδριο ότι ανακάλυψε το μικρόβιο (βάκιλλος του Κωχ) που προκαλούσε την φυματίωση , την μάστιγα της εποχής.

 

Ενάμιση αιώνα μετά, η νόσος δυστυχώς εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως η πιό θανατηφόρα λοίμωξη του πλανήτη με επίκεντρο τις φτωχές χώρες. Κάθε μέρα 3.400 άνθρωποι πεθαίνουν και 30.000 αρρωσταίνουν από μιά νόσο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με AIDS και η κακή χρήση της μακροχρόνιας αγωγής που απαιτείται, οδηγεί σε πολυανθεκτικότητα του βακίλου στα αντιφυματικά φάρμακα. 

 

Το αποτέλεσμα είναι σοβαρές υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

 

Η ημέρα της φυματίωσης κάθε χρόνο είναι ευκαιρία για εντατικοποιημένη παγκόσμια δράση, ώστε να σταματήσει η νόσηση και οι θάνατοι από την νόσο. Από το 2023 ο ΠΟΥ έχει ήδη θέσει στόχο τον πλήρη έλεγχο της νόσου παγκοσμίως. 

 

Η φετινή εκστρατεία του έχει τον τίτλο "ΝΑΙ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ!" 

 

Αυτή η απόφαση βεβαίως απαιτεί να υπάρξει παγκόσμια δέσμευση, οικονομική στήριξη και κυρίως έγκαιρη εντόπιση κρουσμάτων με καλύτερα διαγνωστικά μέσα, άρα υψηλής ποιότητας φροντίδα των κρουσμάτων ιδίως στην πολυανθεκτική νόσο που είναι το σοβαρότερο πρόβλημα.”