Η Ελληνική Λύση είχε θέσει ερωτήματα προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Υποδομών, καθώς όπως αναφέρει στην περιφέρεια ΑΜΘ, (Καβάλα, Θάσος, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη), υπάρχουν απορίες για τη δημιουργία «υδάτινων πεδίων».

 

Η παράταξη ρώτησε μεταξύ άλλων για ποιες περιοχές της ΑΜΘ εγκρίθηκαν αιτήματα για υδατοδρόμια, και πότε συνέβη αυτό.

 

Το Υπουργείο Υποδομών σε απάντηση του μεταξύ άλλων ανέφερε πως έχει κατατεθεί μόνο μία αίτηση για χορήγηση άδειας υδατοδρομίου στην ΠΑΜΘ και συγκεκριμένα στο λιμένα Καβάλας

 

Η διαδικασία εξέτασης του τεχνικού φακέλου που συνοδεύει την αίτηση έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από τις 13/8/2021. 

 

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, δεν έχει καταστεί δυνατή η έκδοση της Άδειας Ίδρυσης του υδατοδρομίου μέχρι σήμερα. 

 

Για τις περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχουν εγκριθεί υδάτινα πεδία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Αναφορικά με τις πτήσεις υδροπλάνων, επισημαίνεται ότι θέματα δρομολογίων/πτήσεων υδροπλάνων εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας συντονισμού του Υπουργείου.

 

Απάντηση έδωσε και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, αναφέροντας πως η χορήγηση αδειών λειτουργίας καθώς και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της.

 

Αναλυτικά τα ερωτήματα της Ελληνικής Λύσης αναφέρουν τα εξής:

“Κύριοι Υπουργοί, Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΑΜΘ) και σε συγκεκριμένες της περιοχές (Καβάλα, Θάσος, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη), το τελευταίο χρονικό διάστημα, διακινούνται ολοένα και εντονότερα απορίες, προβληματισμοί, αμφισβητήσεις κι επιφυλάξεις, σχετικά με τη δημιουργία «υδάτινων πεδίων» και την κατ΄ επέκταση υδατοδρόμηση των εν λόγω και επί του συνόλου της θαλάσσιας έκτασης αυτής. 

 

Κοινός παρονομαστής των προαναφερόμενων είναι η ανάπτυξη τόσο των νησιών της ΠΑΜΘ όσο και εν γένει της ενίσχυσης της τουριστικής βιωσιμότητας, εκτός των νησιών της και των παραθαλασσίων πόλεών της. Υπό αυτό το πρίσμα, διαπιστώνονται καθυστερήσεις αφενός στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και υλοποιήσεων σχετικών έργων κι αφετέρου, ως απόρροια, στην έναρξη πτήσεων υδροπλάνων.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε από ποιες περιοχές της ΠΑΜΘ σας έχουν κατατεθεί πλήρεις φάκελοι, σχετικοί με αιτήματα αδειοδότησης λειτουργίας υδατοδρομίων;

 

2. Για ποιες περιοχές της εγκρίθηκαν τα αιτήματα και πότε;

 

3. Ποιων περιοχών εκκρεμούν τα αιτήματα ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου;

 

4. Ποιοι οι λόγοι, ανά περίπτωση και περιοχή της ΠΑΜΘ, της εκκρεμούς εισέτι αδειοδότησης και πότε δρομολογείται - αν δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί - οι πρώτες περιοχές της ΠΑΜΘ να διασυνδεθούν δια πτήσεων υδροπλάνων;”

 

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας ενημερώνουμε, κατά λόγο αρμοδιότητας, για τα κάτωθι:

 

Η Δ/νση Ανάπτυξης Μεταφορών / Τμήμα Εναέριων Μεταφορών είναι αρμόδια για τις διαδικασίες έκδοσης των αδειών υδατοδρομίων (Άδεια Ίδρυσης και Άδεια Λειτουργίας ή Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4463/2020 (Α’ 30). 

 

Αντίστοιχα για την έγκριση υδάτινων πεδίων, αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, είναι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1, 2, 3:

Όσον αφορά σε αιτήματα χορήγησης αδειών υδατοδρομίων και έγκρισης υδάτινων πεδίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ), ισχύουν τα κάτωθι:

 

Στην υπηρεσία μας έχει κατατεθεί μόνο μία (1) αίτηση για χορήγηση άδειας υδατοδρομίου (Άδειας Ίδρυσης) στην ΠΑΜΘ και συγκεκριμένα στο λιμένα Καβάλας. 

 

Η διαδικασία εξέτασης του τεχνικού φακέλου που συνοδεύει την αίτηση έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες από τις 13/8/2021. 

 

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, δεν έχει καταστεί δυνατή η έκδοση της Άδειας Ίδρυσης του υδατοδρομίου μέχρι σήμερα. 

 

Επισημαίνεται ότι μετά την έκδοση της ανωτέρω αδείας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του υδατοδρομίου, απαιτείται η υποβολή αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο για χορήγηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου.

 

Για τις περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης έχουν εγκριθεί υδάτινα πεδία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ). Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με εκκρεμή αιτήματα έγκρισης υδάτινων πεδίων στην ΠΑΜΘ μπορούν να αντληθούν από την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΝ.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 4:

Όσον αφορά το πρώτο υποερώτημα σχετικά με την εκκρεμότητα αδειοδότησης των υδατοδρομίων στην περιοχή της ΠΑΜΘ, έχει απαντηθεί ανωτέρω. Αναφορικά με τις πτήσεις υδροπλάνων, επισημαίνεται ότι θέματα δρομολογίων/πτήσεων υδροπλάνων εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας.”

 

 

Η απάντηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει τα εξής:

“Ως προς τα υδατοδρόμια: η χορήγηση αδειών λειτουργίας καθώς και αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το α. 6 παρ. 1 του ν. 4663/2020 (Α΄ 30), οι εν λόγω άδειες χορηγούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με το αρθ. 9 του ίδιου νόμου, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωμοδοτεί επί του τεχνικού φακέλου στα πλαίσια της εν λόγω διαδικασίας.

 

2. Ομοίως, ως προς τα υδάτινα πεδία: σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1(α) του αρθ. 24 του αναφερόμενου νόμου, τα υδάτινα πεδία εγκρίνονται από την αρμόδια μονάδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με γνωμοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

 

3. Ειδικότερα επί των τιθέμενων ερωτημάτων, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα: α. δεν έχουν κατατεθεί στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας φάκελοι στο πλαίσιο αδειοδότησης λειτουργίας υδατοδρομίων για την Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης και συγκεκριμένα για τις περιοχές Καβάλας, Θάσου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

 

β. έχουν εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) οι αιτήσεις χαρακτηρισμού υδάτινων περιοχών ως υδάτινα πεδία για τους Λιμένες Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης για τις οποίες η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις ανωτέρω διατάξεις της παρ. 1(α) του άρθρου 24 του ν. 4663/2020 (Α΄ 30). Επιπλέον, στις 2 Οκτωβρίου 2024 διαβιβάστηκαν στην Αρχή για γνωμοδότηση δύο αιτήσεις έγκρισης χαρακτηρισμού υδάτινων πεδίων στους Λιμένες Μάκρης Αλεξανδρούπολης και Θερμών Σαμοθράκης, για το πρώτο εκ των οποίων υδάτινο πεδίο, Λιμένα Μάκρης Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να αποσταλούν νέοι χάρτες με διορθώσεις συντεταγμένων.

 

Όσον αφορά το ερώτημα της δρομολόγησης πτήσεων, τούτο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής, καθώς η έναρξη πτήσεων αποτελεί αποτέλεσμα εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος και προγραμματισμού από τους αερομεταφορείς.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚ 1008/2008, δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα σχεδιασμού – προγραμματισμού των αεροπορικών γραμμών των αερομεταφορέων που δραστηριοποιούνται από/προς την Ελλάδα ή στο εσωτερικό της. 

 

Οι αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής, επιλέγουν αεροπορικούς προορισμούς και συχνότητα εκτέλεσης των δρομολογίων και καθορίζουν τους ναύλους αναλόγως, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.”