Την Τρίτη 19/4  απελευθερώθηκαν στην περιοχή της Καβάλας  δύο γερακίνες που προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή και ανάρρωσαν πλήρως στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης στην Αίγινα. Οι απελευθερώσεις οργανώθηκαν από την Δ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Αμυγδαλεώνα και την Ε’ τάξη του 9ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας  που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο μας, με τις οποίες υπήρξε συνεργασία.

 

Στα σχολεία αυτά προηγήθηκαν συζητήσεις και προβολές,  όπου αναδείχθηκε η φύση και η ποικιλότητά της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγρια Ζωή της Ελλάδας, τους τρόπους που μπορεί να κάποιος να συμβάλει στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τον σκοπό και τον ρόλο του Κέντρου Περίθαλψης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, και τον τρόπο που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει όταν βρει ένα τραυματισμένο άγριο ζώο ή πουλί.

 

Το πρώτο πουλί απελευθερώθηκε στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα. Η νεαρή αρσενική γερακίνα είχε βρεθεί στην περιοχή, με συντριπτικό κάταγμα στο αριστερό φτερό. Όταν παραλήφθηκε τραυματισμένη, θεωρήθηκε ότι δεν θα απελευθερωθεί ποτέ μιας και το κάταγμα ήταν πολύ σοβαρό και θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του ανάπηρο στους χώρους του Κέντρου. Διαψευστήκαμε όμως ευχάριστα, μιας και μετά την επέμβαση ήλωσης, η ανάρρωσή του ήταν ραγδαία και τελικά, πλήρως αποθεραπευμένο,  έξι μήνες μετά, πέταξε δυνατά και μας άφησε με τον καλύτερο θεαματικό τρόπο.  Την απελευθέρωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

 

Λίγη ώρα αργότερα στις παρυφές της Καβάλας στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου, απελευθερώθηκε το δεύτερο πουλί που ήταν κι αυτό νεαρή αρσενική γερακίνα, μαζί με την Ε’ τάξη του 9ου Δημοτικού σχολείου, ενώ στην περιοχή βρέθηκε τυχαία και η Δ τάξη του 5ου δημοτικού σχολείου, που άρπαξε την ευκαιρία και ήρθε κοντά μας. Το δεύτερο πουλί βρέθηκε τραυματισμένο από αυτοκινητιστικό ατύχημα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.  Χρειάστηκε πεντάμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Περίθαλψης στην Αίγινα για να αναρρώσει πλήρως και να απελευθερωθεί.

 

Νωρίτερα, την Πέμπτη 14 Απριλίου απελευθερώθηκε ένας ροδοπελεκάνος στη λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος Νέστου, στο φυσικό του περιβάλλον. Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με τον κ. Άρη Χρηστίδη, μέλος του ΕΚΠΑΖ. Η μικρή Ρόδη, είναι ένας Ροδοπελεκάνος (Pelecanusonocrotalus) που είχε προσγειωθεί μάλλον ανώμαλα στην Κεραμωτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει. Σύντομα ένας ευαισθητοποιημένος κάτοικος την εντόπισε και την φρόντιζε στην αυλή του για 3 μέρες. Επικοινώνησε με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και άμεσα το προσωπικό του Φ.Δ. έσπευσε στην περιοχή για να την συλλέξουν και στη συνέχεια να την προωθήσουν στην Θεσσαλονίκη, στην οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, για περίθαλψη. Η μικρή Ρόδη (2 χρονών) που πλέον απέκτησε όνομα, είχε και ταυτότητα. Στο αριστερό της πόδι έφερε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι από την Τουρκία.

 

Οι ροδοπελεκάνοι είναι μεταναστευτικά πουλιά. Διαχειμάζουν στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής και έρχονται στη μικρά Ασία και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για να φωλιάσουν. Παρόλο που είναι πολυπληθές είδος, στην Ελλάδα που αποτελεί το δυτικότερο μέρος εξάπλωσής του, εμφανίζεται σε πολύ μικρότερους αριθμούς από τον κατά πολύ σπανιότερο και παγκοσμίως απειλούμενο Αργυροπελεκάνο. Περίπου είκοσι μέρες χρειάστηκε να παραμείνει στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή, μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Ελαφρώς αδύνατη, αλλά πολύ ζωηρή κρίθηκε σκόπιμο να απελευθερωθεί κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της.