γράφει ο
Γιώργος Καρανίκας
Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι γίνονται προκλητικοί, εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε, κάνουμε δηλώσεις ως λιοντάρια και ανυποχώρητοι και μετά την φαπίτσα που τρώμε, ξαναγινόμαστε γατούλες.
Και φυσικά αυτό αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα όπου οι κυβερνητικοί διπλωμάτες ακολουθούν μια γραμμή που εξοργίζει πολλούς στο ΥΠΕΞ και βγάζουν φλύκταινες με αυτά που ακούνε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διπλωματία της Άγκυρας «μας την λέει», όπως καλή ώρα ο κύριος Φιντάν, ο οποίος προσέξτε από τη μια αναφέρει ότι η ηρεμία αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο είναι πολύ πολύτιμη, και από την άλλη θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και είπε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.
Μήπως μας ξαφνιάζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν λέει τα ίδια, οι Γκρίζοι Λύκοι λένε κάτι παραπάνω και όταν γίνονται αναφορές από την Άγκυρα η διγλωσσία τους παραπέμπει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ακροβατισμού μεταξύ ευαισθησίας στην μείωση της έντασης και διεκδικήσεων που δεν έχουν ούτε καν νομικό περιεχόμενο;
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι υπάρχει μια αναζήτηση ομαλοποίησης που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών με την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν αυτό το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.
Τι λέει ο άνθρωπος;
«Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ και προσέθεσε: «Πώς μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία σε πρακτικές λύσεις;
Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».
«Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών, με έναν τρόπο που και οι δύο χώρες μπορούν να αποδεχθούν» είπε ο Χακάν Φιντάν και τόνισε ότι «ακόμη και αυτή η ίδια η άποψη είναι πραγματικά απίστευτα πολύτιμη».
Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».
Ο Χακάν Φιντάν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Haber Global είπε επίσης: «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας.
Δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπου τα πολιτικά μας κόμματα την χρειάζονται (σ.σ. την Ελλάδα) πάρα πολύ για να υπάρξουν στην πολιτική. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγνοούμε αυτά τα προβλήματα. Όχι, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».
Κι από την άλλη πλευρά, την δική μας ο επί της οικονομικής διπλωματίας Καβαλιώτης υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέρει ότι είναι λέει πολυδιάσταση η πολιτική μας με την Τουρκία. Και συνεχίζει: "Δεν κάνουμε πίσω στις εθνικές μας θέσεις, αλλά χτίζουμε ένα πλαίσιο καλής συναίνεσης"
Και καπάκι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να αναφέρει: «Η Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει συνάψει τις πιο επωφελείς συμφωνίες, έχει προχωρήσει τις πιο σημαντικές συμφωνίες για αμυντική θωράκιση της χώρας. Συνεχίζει τον διάλογο με Τουρκία και δεν υπάρχει καμία ποτέ περίπτωση να τεθεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Με αυτόν όπως έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις και τις ροές από τον Έβρο, ενώ στα νησιά μας υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε τον υπεύθυνο αυτό δρόμο».
Μετά φταίει ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και όσοι αμφισβητούν αυτή την τακτική;