γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η Καβάλα από ψηλά… και συγκεκριμένα από την ταράτσα του βιομηχανικού κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού που στεγάζει σήμερα σε τρεις ορόφους σχεδόν το σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών. 

 

Ήταν μια φθινοπωρινή μέρα κάτι περισσότερο από δεκαετία πριν, την εποχή που γίνονταν οι πρώτες συζητήσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου, το οποίο, εκτός από το ισόγειο του, όπου στέγαζε το Μουσείο Καπνού, παρέμενε ερμητικά κλειστό. 

 

Η τότε διοίκηση του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας, τμήμα του κτιρίου είναι στην κατοχή της, προσπαθούσαν να βρουν χώρους για την στέγαση υπηρεσιών αλλά και  αποθηκών. 

 

Η οικονομική κρίση δεν επέτρεπε την συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών σε νοικιασμένους χώρους, όταν το Δημόσιο και η αυτοδιοίκηση είχαν στην κατοχή τους, αναξιοποίητα κτίρια. Προσωπικά μη γνωρίζοντας τεχνικά θέματα, περιορίστηκα στο να αποτυπώσω την εικόνα … από ψηλά αλλά και το εσωτερικό του κτιρίου, με τις μηχανές επεξεργασίας του Καπνού και τους χώρους, όπου επί  δεκαετίες εργάζονταν εκατοντάδες συμπολίτες μας άνδρες και γυναίκες. 

 

Το άδειο από δράση κτίριο πήρε .. ζωή και σήμερα στεγάζει τον Δήμο και τις υπηρεσίες του και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης της περιουσίας των πολιτών. 

 

Η αντίθεση στην εικόνα, η γεμάτη ζωή, από μαθητές της αυλής του 10ου δημοτικού σχολείου, της Δημαρχίας, όπως το ξέραμε. Σήμερα τα παιδιά και οι δάσκαλοι είναι σε ένα σύγχρονο σχολείο στον Άγιο Ιωάννη και φυσικά αναμένουμε την αξιοποίηση και αυτού του κτιρίου  (ένα από τα παλαιότερα στην πόλη, το Παρθεναγωγείο), το οποίο, σύμφωνα με την Δημοτική μας αρχή, θα στεγάσει, την ιστορία της πόλης και τα αρχεία που έχει. 

 

Πραγματικά μια πολύ καλή ιδέα που εύχομαι να υλοποιηθεί σύντομα. Μακάρι σύντομα οι χώροι και η αυλή του κτιρίου να αποκτήσουν ζωή από ερευνητές, και επισκέπτες της πόλης και γιατί όχι και από τα παιδιά που θα διδάσκονται βιωματικά την τοπική ιστορία.