Ταξίδι στο παρελθόν της πόλης της Καβάλας και στο 1964, μας κάνει μία φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στο facebook, από το προφίλ Efstratios Soga.
Βλέπουμε την πλατεία Ελευθερίας, με το καφεκοπτείο “Ανανιάδης” να βρίσκεται στην γνώριμη του θέση, όπως και το περίπτερο της πλατείας. Στο βάθος βλέπουμε το καφέ “Τροπικάνα”, ενώ ψηλά στη φωτογραφία διακρίνεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Την πλατεία οι Καβαλιώτες την αποκαλούσαν εκείνη την εποχή "πλατεία Φουάτ".
Τη δεκαετία του 1930 για να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ελλήνων που ζούσαν στην Αίγυπτο, η πλατεία της Καβάλας μετονομάστηκε σε πλατεία Φουάτ, από το όνομα του βασιλιά της Αιγύπτου Φουάτ του Α΄ (1868-1936) που ήταν δισέγγονος του Μεχμέτ Αλή.
Το 1938 η πλατεία πήρε το όνομα του Στυλιανού Μαυρομιχάλη ο οποίος υπήρξε οργανωτής του Εθνικού Κέντρου Καβάλας στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα. Η ονομασία όμως αυτή δεν επικράτησε και στα επόμενα χρόνια η κεντρική πλατεία της Καβάλας εξακολουθούσε να αναφέρεται ως πλατεία Φουάτ.
Το 1967 ο τότε δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίου θεωρώντας απαράδεκτο η κεντρική πλατεία της Καβάλας να φέρει αιγυπτιακή ονομασία και συγχρόνως να διατηρεί στο κέντρο της το μνήμα της μητέρας του Μεχμέτ Αλή, όπως τότε λεγόταν, κατεδάφισε το μνημείο και μετονόμασε την μέχρι τότε πλατεία Φουάτ σε πλατεία Ελευθερίας, προφανώς γιατί αφενός ο χώρος απαλλάχτηκε από τον τουρκικό και αιγυπτιακό του χαρακτήρα, αφετέρου πραγματοποίησε ριζική ανάπλαση του χώρου.