γράφει ο
Κώστας Παπακοσμάς
Καλή αρχή σε μαθητές, δασκάλους και γονείς που όλοι μαζί θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη γνώση και στην παιδεία για μια ακόμα χρονιά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολείων και “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” όπως λέει και ο λαός μας..
Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω.. 100 και πλέον χρόνια στην Καβάλα, πριν την έλευση των προσφύγων από την Ανατολή. Ο καπνός δίνει μεροκάματα και ευμάρεια στην πόλη, έτσι έχουμε και ιδιωτικά σχολεία. Η Καβάλα άλλωστε ήταν πρωτοπόρα από τα τέλη του 19ου αιώνα στην εκπαίδευση και στην πνευματική ζωή.
Στο σωτήριο έτος 1921 στην Καβάλα λειτουργεί το “Ιδιωτικόν Λύκειο Μιχαήλ Ι. Καρυωτάκι”, στη φωτογραφία ο Έλεγχος διαγωγής και προόδου του μαθητή. Τυπωμένος στο τυπογραφείο “Ο Εργάτης”.
Η Καβάλα είχε πολλά ιδιωτικά φροντιστήρια προετοιμασίας για τα Πανεπιστήμια αλλά και εκμάθησης ξένων γλωσσών, άλλωστε οι καπνεμπορικοί οίκοι τα ναυτιλιακά πρακτορεία και οι ασφάλειες – αντιπροσωπίες που υπήρχαν εδώ έδιναν θέσεις εργασίας με την γνώση μιας ξένης γλώσσας, όπως και η ανάγκη γνώσης αυτής στις εμπορικές συναλλαγές.
Ιστορία όμως και 70 χρόνια πριν και στο σωτήριο έτος 1954 με το ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου Κουρουτζού (είναι το Κρυονέρι) και το τεκμήριο αυτό βρίσκεται στις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχεία Ν. Καβάλας. Διαβάστε με προσοχή τα μαθήματα που διδάσκονταν τότε στα σχολεία. Η έκτη, Πέμπτη, Τετάρτη και Τρίτη τάξη είχαν συνολικά 45 ώρες και η πρώτη και Δευτέρα 25 ώρες.
Το 2019 συμμετείχα στην διοργάνωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης στην Δημοτική Καπναποθήκη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, δημιουργός και εμπνευστής της συγκέντρωσης ενός τεράστιου αρχειακού υλικού ο Καβαλιώτης Μαθηματικός και φροντιστής , που ζει στην Θεσσαλονίκη Γιώργος Κωνσταντάρας.
Το Αρχείο των Φροντιστών είναι μια σημαντική παρακαταθήκη στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας μας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον αγαπητό φίλο Γιώργο Κωνσταντάρα για την προσπάθεια του.
Η φωτογραφία από την εκδήλωση στην Καβάλα , τον Απρίλιο του 2019. Ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος με τον Γιώργο Κωνσταντάρα και πίσω αριστερά ο Αργύρης Μυστακίδης πρόεδρος των Φροντιστών στην Καβάλα.
Ο Γιώργος Κωνσταντάρας, Καβαλιώτης στην καταγωγή ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, φροντιστής στο επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά και με την καταγραφή της ιστορίας της εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων και εκπαιδευτηρίων σε όλη την Βόρειο Ελλάδα .
Ο Σύνδεσμος, δε, Φροντιστών Βορείου Ελλάδος δημιούργησε και Ιστορικό Αρχείο. Ο Γιώργος μου ζήτησε στοιχεία και για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Καβάλα, ειδικά τα προπολεμικά χρόνια. Ο ίδιος δε από την έρευνα του στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης εντόπισε αρκετά στοιχεία και για την Καβάλα.