γράφει ο
Κώστας Παπακοσμάς
Επιμένουμε και τους θυμόμαστε γιατί είναι οι πρόγονοι μας, οι άνθρωποι μας, οι συμπολίτες μας ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ… ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.
O Δήμος Καβάλας στις 7 Σεπτεμβρίου 1946 τίμησε τους Καβαλιώτες, θύματα της βουλγαρικής κατοχής των ετών 1940 -1941. “Πέριξ ενός απέριττου μνημείου ετελέσθη μια μυσταγωγία η οποία υπήρξε ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους ήρωας, οι οποίοι ως ολοκαύτωμα εθυσιάσθησαν εις τον βωμόν της πατρίδος” έτσι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής το γεγονός εκείνο. Ήταν μια αναθηματική στήλη φλογοφόρου και τοποθετήθηκε, στην είσοδο της πόλης, έναντι των στρατώνων του Καρα – ορμάν (Περιγιάλι).
Στο χώρο εκείνο “εξηφανίζοντο και εξετελούντο τα θύματα των Βουλγάρων”.
Ο Δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Λολίδης μίλησε για τις θυσίες των Καβαλιωτών τονίζοντας: “Η πόλις της Καβάλας δεν διέφυγε του δολοφονικού εγχειριδίου των βουλγάρων και απεκαλύφθη ότι και ο τόπος ούτος έδωσε το αίμα του εις τον υπέρ της ελευθερίας και εθνικής αντιστάσεως αγώνα. 137 ήταν μόνο τα εν τη πόλη θύματα εκ των 700 της περιφέρειας του Νομού μας πλην εκείνων, των αγνώστων και αφανών, των δολοφονηθέντων και εξαφανισθέντων υπό την προστασίαν του σκότους ως και των ομήρων και εκείνων οι οποίοι εκ παλαιοτέρων εποχών διατελούντων εν γνώσει της βουλγαρικής ωμότητος διεσκορπίσθησαν εις τα 4 σημεία του ορίζοντος και απέθανον εκ πείνης και στερήσεων.
Το μνημείο τούτο ενηγέρθη ως ένδειξιν σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς τα θύματα αυτά, τους νέους εθνομάρτυρες του γένους”. Χιλιάδες Καβαλιώτες είχαν πάει στην τελετή εκείνη, όπου χοροστάτησε ο τότε Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ενώ τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είχαν γίνει από τον Ζαχαρία Ξηροτύρη εκπρόσωπο της κυβέρνησης και του γενικού διοικητή Ανατολικής Μακεδονίας.
Ο στρατός και η τότε 7η Μεραρχία, με Μέραρχο τον Αλέξανδρο Ασημακόπουλο απέδωσαν τιμές, ενώ τα σχολεία της πόλης παρέλασαν μπροστά από το μνημείο.
Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα ότι το μνημείο αυτό υπάρχει μέσα στο στρατόπεδο "Ασημακοπούλου" μπροστά από την εκκλησία της του Αγίου Θεού Σοφίας με λανθασμένη όμως πινακίδα.. ως προς τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκε.