Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και ως το «Πάσχα του Καλοκαιριού», εορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στη Θάσο, και συγκεκριμένα στον οικισμό της Παναγίας, για περισσότερους από δύο  αιώνες.

 

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελούνται κάθε χρόνο οι λατρευτικές εκδηλώσεις, προσελκύοντας πλήθος πιστών που καταφθάνουν για να τιμήσουν τη Χάρη Της με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη.

 

Οι εορτασμοί ξεκινούν το βράδυ της παραμονής της εορτής με τον πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο οι ντόπιοι κάτοικοι μετά το τέλος του, ξενυχτούν προσευχόμενοι προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Την ημέρα της εορτής, η Θεία Λειτουργία τελείται με ιδιαίτερη επισημότητα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων,Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου και την συμμετοχή του κλήρου και των αρχών της νήσου. Μετά τη λειτουργία, ακολουθεί η περιφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας στους δρόμους του οικισμού, συνοδευόμενη από πλήθος πιστών. Στο πέρας της λιτανείας παρατίθεται το παραδοσιακό Κουλμπάνι (φαγητό) σε όλους τους προσκυνητές. Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε η ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας, ανήμερα της εορτής το βράδυ.

 

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας διαδραμάτισε ιστορικά έναν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού κατά την περίοδο της τουρκοαιγυπτιακής κατοχής της Θάσου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας. Η ανέγερση του σημερινού ναού ολοκληρώθηκε το 1830, με τη συμβολή των κατοίκων και κυρίως με την οικονομική στήριξη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ενώ το περίτεχνο τέμπλο, που ολοκληρώθηκε το 1881, αποτελεί εξέχον δείγμα εκκλησιαστικής τέχνης.

 

Ο ναός, ύψους 18 μέτρων και κατασκευασμένος σύμφωνα με τον ρυθμό της βασιλικής με τρούλο, έχει χαρακτηριστεί μνημείο πνευματικής κληρονομιάς και εθνικής ιστορίας, και κατέχει κεντρική θέση στην πολιτιστική και θρησκευτική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας, η οποία χρονολογείται από το 1814 και αποτελεί αντικείμενο βαθιάς λατρείας από τους πιστούς.  Επιπλέον, οι παλαιές ιερές εικόνες του ναού, που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα, εκτίθενται στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα στην είσοδο του ναού και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, κυρού Προκοπίου, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική και πνευματική κληρονομιά του τόπου.

 

Το πρόγραμμα της ιεράς πανηγύρεως έχει καταρτισθεί ως κάτωθι:

 

 

ΤΡΙΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

 

7.00μ.μ.  Τέλεση Εσπερινού των προεορτίων της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ιεράς Παρακλήσεως και του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

 

7.00π.μ. Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

--------------

 

8.00 μ.μ. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και Αρτοκλασίας και η λιτανευτική έξοδος του επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου εντός του ιερού Ναού κατά την ακολουθία της λιτής.

                               

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

 

 7.00π.μ. Ο Όρθρος της εορτής και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ.κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ.

 

10.45 π.μ. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας με την συμμετοχή του κλήρου και των αρχών της νήσου στους κεντρικούς δρόμους της Παναγίας.

 

---------------

 

7.30 μ.μ  Η Ακολουθία Εσπερινού και του Επιταφίου Θρήνου της Παναγίας, χοροστατούντος το ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ.κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

9.00 μ.μ. ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ του Επιταφίου της Παναγίας πέριξ του ιερού Ναού.

 

(δελτίο Τύπου)