Έφυγε την Δευτέρα 24 Ιουνίου από τη ζωή σε ηλικία 85 χρόνων ο Αλέξανδρος Τομπάζης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες με πολλές μελέτες και έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κατσιμίγας υπήρξε πατέρας του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην Ελλάδα, όταν σχεδίασε το ηλιακό χωριο στη Λυκόβρυση(1980) την ίδια στιγμή που στη χώρα μας δεν έβαζαν ούτε δυο πόντους φελιζόλ στην εξωτερική τοιχοποιία. 

 

Στην Καβάλα ο Αλέξανδρος Τομπάζης είχε σχεδιάσει το Συνεδριακό Κέντρο στο κέντρο της πόλης, στο λεγόμενο οικόπεδο των Λαζαριστών μοναχών, πολύ κοντά στο δημαρχείο μετά από ανάθεση του δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Με την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου το έργο έμεινε στα σχέδια και η χρήση του οικοπέδου άλλαξε

 

Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Κατσιμίγας «στην Κομοτηνή, πόλη που ευτυχώς έχει την τύχη να διαθέτει σημαντικά έργα μεγάλων ελλήνων αρχιτεκτόνων, (Καραντινός, Ζήβας, Κωνσταντινίδης,Βαλσαμάκης, Μολφέσης, Σκρουμπέλος, Κυριακίδης, Κύρτσης, Δ.& Σ. Αντωνακάκη,Τρώντσιος, Ζωίδης, Φωτιάδης, Γενιάς κ.α. ) ο Αλέξανδρος Τομπάζης μελέτησε το 1982-83 μεγάλο συγκρότημα πολυκατοικιών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, αυτό που βρίσκεται απέναντι από το Kοsmopolis,  που δυστυχώς αλλοιώθηκε σημαντικά από αυθαίρετες κατασκευές και προσθήκες που κατασκεύασαν οι ιδιοκτήτες με την ανοχή του Νόμου».