Με αφορμή απάντηση που έδωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας ΑΜΘ, το προηγούμενο Σάββατο, συναντήθηκαν με βουλευτές της περιοχής. 

 

Υπενθυμίζεται ότι προ ετών ίσχυε επιδότηση εργασίας της τάξης του 4% ή του 12% σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ, κι ότι η επιδότηση έχει να δοθεί από το β’ εξάμηνο του 2010!
 

Παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Περιφέρειας «μεταφράζοντας» την απάντηση της Επιτροπής, ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη επιτρέπει την συνέχιση της επιδότησης.

 

Διαφορετική άποψη έχει η Κυβέρνηση, η οποία, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου προ ημερών στην Καβάλα, δήλωσε ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ούτε αιτήθηκαν ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοια επιδότηση, ούτε την συμπεριέλαβαν στους προϋπολογισμούς του κράτους, ενώ η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει την επιχορήγηση νέων επιχειρήσεων σε μειονεκτικές περιοχές και μόνο για την πρόσληψη μειονεκτικών κατηγοριών εργαζομένων.

 

Μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας 102,8», για τη συνάντηση με τα στελέχη των Επιμελητηρίων, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, γνωστοποίησε ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, παρά την πίεση των οικονομικών στελεχών της Κυβέρνησης λόγω της συζήτησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την αξιολόγηση, ώστε και να διευκρινιστούν τα περιθώρια της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδότηση εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία βλέπει τις επιχειρήσεις της να «μεταναστεύουν» στην Τουρκία και την Βουλγαρία. 

 

Ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη κοινής στάσης όλων των παραγόντων της Περιφέρειας, ώστε να μην συνεχιστεί να ισχύει διαχωρισμός μεταξύ των νομών της Αν. Μακεδονίας (έπαιρναν επιδότηση 4%)  και αυτών της Θράκης (έπαιρναν επιδότηση 12%), όταν η Δράμα θίγεται ιδιαιτέρως από επιχειρήσεις που φεύγουν στην Βουλγαρία.