Η εικόνα του περασμένου καλοκαιριού, οι ενδείξεις για το φετινό και κυρίως η προβολή που τυγχάνει στο εξωτερικό, αποδεικνύουν ότι η Θάσος μετατρέπεται σε έναν από τους πιο… “hot” προορισμούς για ανθρώπους κάθε ηλικίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

 

Η εικόνα των τελευταίων ημερών έδειξε πως το καλοκαίρι η Θάσος θα γεμίσει ξανά με τουρίστες, καθώς το Πάσχα τα καταλύματα είχαν πολύ υψηλή πληρότητα

 

Η κίνηση στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας ήταν πολύ αυξημένη, και αρκετοί τουρίστες από Ρουμανία και άλλες χώρες, ταξίδεψαν για το νησί.

 

Ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που έφτασαν στη Θάσο ήταν κι ένα συνεργείο από το Pro TV, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Ρουμανίας. 

 

Οι δημοσιογράφοι είχαν απευθείας μεταδόσεις από το νησί και έκαναν ρεπορτάζ σε διαφορά σημεία με θέμα το Πάσχα στη Θάσο. Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ.

 

 

Σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα του για τη Θάσο, το parallaximag.gr, αναφέρει τα εξής:

Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκεσαι σε έναν τόπο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, να βρίσκεις καταφύγιο από τη ζέστη και στο βαθύ μπλε και στο πλούσιο πράσινο. Καζαβίτι, Παναγιά, Θεολόγος, Αλυκή, «Παράδεισος», Γκιόλα, Ρωσογκρεμός είναι μόνο μερικοί από τους «θησαυρούς» που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. 

 

Τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας δείχνουν πως από τα λιμάνια Κεραμωτής και Καβάλας κινήθηκαν από και προς το νησί της Θάσου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιβάτες το καλοκαίρι του 2023. 

 

Αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το «χρυσό» τουριστικά 2019 πριν ξεσπάσει η πανδημία, αλλά και από το 2022 που ήταν το πρώτο καλοκαίρι της… κανονικότητας. 

 

Συνολικά το 2023, περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβάτες από και προς το νησί της Θάσου, μέσω της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτή – Λιμένας. 

 

Οι τοπικοί φορείς της Καβάλας και της Θάσου έκαναν λόγο για μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, που κορυφώθηκε τέλη Ιουνίου με αρχές Σεπτεμβρίου. 

 

Ιδιαίτερα αυξημένοι είναι και οι αριθμοί για την κίνηση των οχημάτων. Στο νησί της Θάσου διακινήθηκαν σχεδόν 620 χιλιάδες οχήματα από και προς την Κεραμωτή, ενώ από την Καβάλα σχεδόν 40 χιλιάδες. 

 

 

Η τουρκική… απόβαση μετά από επτά χρόνια 

 

Η μεγάλη έκπληξη του περσινού καλοκαιριού για τη Θάσο ήταν η δυναμική επιστροφή των Τούρκων τουριστών με τις εικόνες στο νησί να θυμίζουν εποχές 2016. 

 

Με βάση τα στοιχεία από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την 1η Μαΐου μέχρι και τα μέσα του Ιουλίου παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση διέλευσης Ι.Χ. οχημάτων και επιβατών από την Τουρκία, έναντι των προηγούμενων ετών, με τους μεθοριακούς σταθμούς να καταγράφουν τη διέλευση 540.626 επιβατών από τους Κήπους Αλεξανδρούπολης, 62.342 επιβατών από τον Κυπρίνο Ορεστιάδας, 130.040 από το συνοριακό σημείο των Καστανέων Ορεστιάδας και 174.053 επιβατών από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Ορμενίου Ορεστιάδας. 

 

Μάλιστα, οι ομορφιές της Θάσου διαφημίστηκαν πολύ στη γειτονική χώρα από δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν το νησί και έμειναν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τις παραλίες, αλλά και από τις τιμές, ιδιαίτερα στο «μπαλίκ» (σ.σ ψάρι), που όπως σημείωναν ήταν πολύ φθηνότερο σε σχέση με το κόστος του στα τουρκικά παράλια. 

Αρσανάς, στην άγρια πλευρά του…

 

 

Η πιο… Instagrammable φυσική πισίνα

 

Το Νο1 σημείο αναφοράς στο νησί αφού βραβεύτηκε ως το πιο φωτογραφημένο σημείο της Θάσου στο Instagram (κατόρθωμα ομολογουμένως δύσκολο). 

 

Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτήν τη βραχώδη λίμνη δίπλα στη θάλασσα με πλάτος 20Χ15 μέτρα, Δάκρυ της Αφροδίτης. 

 

Πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξεμένη στους θαλασσινούς βράχους που τα νερά της προσφέρουν υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις. Το καλύτερο; Ο φυσικός βατήρας ύψους 8 μέτρων στο βάθος, είναι τέλειος για θεαματικές βουτιές, ή χαλαρές τούμπες – ανάλογα με το στυλ του καθενός. 

 

Είτε κολυμπώντας είτε χαλαρώνοντας στα βράχια το υπόλοιπο απόγευμα, το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τη Θάσο στα καλύτερά της. 

Η Γκιόλα, αργά το απόγευμα…

 

 

Το αρχαίο θέατρο αποκαταστάθηκε με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού 

 

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στον ελληνικό χώρο, ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασής του κοίλου (που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγους μήνες). 

 

Το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πραγματικά τον επισκέπτη καθώς ντύθηκε εξ’ ολοκλήρου με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού. Σημειώνεται ότι το θέατρο αποκαταστάθηκε στη φάση που βρίσκονταν στα Ρωμαϊκά χρόνια. 

 

Κατασκευασμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. σε πρανές λόφου στα ανατολικά της αρχαίας πόλης της Θάσου (της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, του Λιμένα), το αρχαίο θέατρο με την απαράμιλλη θέα στη θάλασσα, ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα περίοδο λειτουργίας, σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη ανασκαφή που διενήργησε (1921) η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αποκαλύπτοντας το κοίλο, την ορχήστρα, τις παρόδους κι ένα τμήμα της σκηνής. 

 

Το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση. 

 

Στην πραγματικότητα, το κοίλο του θεάτρου σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές του παρελθόντος, να δοθεί λύση σε θέματα στατικότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν την διάσωσή του και εν τέλει θα συνέβαλαν στη σύγχρονη λειτουργία του ως χώρου που μπορεί να φιλοξενεί ξανά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

 

Με την απόδοση του θεάτρου στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού ικανοποιείται ένα μεγάλο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Θάσου και προσωπικά του πρώην δημάρχου του νησιωτικού δήμου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος επέμενε για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή. 

 

Με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το έργο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της, του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» και του προσωπικού της Επιτελικής Δομής του ΥΠΠΟ (ΕΔΕΠΟΛ), η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί μια πραγματικότητα παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. 

 

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου ανήλθε στο ποσό των 3.500.000 ευρώ. Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο νησί δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εκτέλεση των εργασιών. 

 

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση του έργου της βελτίωσης του λιθόκτιστου βαθμιδωτού μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο. 

 

Στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, ωστόσο ο μοναδικός ανάδοχος παραιτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν κατόρθωσε να βρει χτίστες! 

 

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να απομακρυνθεί από το εσωτερικό του αρχαίου θεάτρου ο γερανός, με τη βοήθεια του οποίου έγινε η τοποθέτηση των εδωλίων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και το έργο της επίστρωσης της ορχήστρας. 

 

Το αρχαίο θέατρο θα είναι εν μέρει επισκέψιμο, κυρίως στο κοίλο του, αφού οι εργασίες θα συνεχίζονται στο εσωτερικό του, ωστόσο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το έργο της αποκατάστασης που έγινε. 

 

Η πλήρης και επαρκής ηλεκτροδότηση του αρχαίου θεάτρου είναι μία από τις εκκρεμότητες στο συνολικό έργο της αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται σε αυτό σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις. 

 

Όπως εξηγεί η κ. Πανούση, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου, το οποίο παρουσίαζε θέματα με διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έργου. 

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2013, οπότε το θέατρο έκλεισε οριστικά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, τα εδώλια του θεάτρου ήταν ξύλινα, που στηρίζονταν πάνω σε μεταλλικές εξέδρες, οι οποίες τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990. 

 

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου, όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από πολλές φάσεις συντήρησης, έως ότου ξεκινήσουν, το Νοέμβριο του 2018, οι οριστικές εργασίες της πλήρους αποκατάστασής του κοίλου. 

 

Κατά το παρελθόν, ωστόσο, φιλοξένησε μεγάλα και σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως ήταν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. 

 

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου είναι και πάλι έτοιμο να «μιλήσει» στους χιλιάδες θεατές, μεταφέροντας την ιστορία του, τις περιπέτειες και την πορεία που χάραξε στο χρόνο. 

 

Είναι αυτή η ιστορία που μεταφέρουν στους νεότερους τα αρχαία ονόματα δεκάδων ανθρώπων και οικογενειών του νησιού που είναι χαραγμένα πάνω στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου και μαρτυρούν τη συνεχή πορεία του μνημείου μέσα στους αιώνες.