Την αντίθεση του με τον τρόπο που λειτουργεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία τόνισε σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ Καβάλας, αναφέροντας όμως πως δεν διαφωνεί με τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων γενικά, όμως είναι διαφορετικό να κάνεις απογευματινά χειρουργεία με συμβολικό εισιτήριο και διαφορετικό να πληρώνεις από την τσέπη σου έως 2.000 ευρώ, όπως τονίζει.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Την Τρίτη 12/03/2024 ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Ε.Σ.Υ. 

 

Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε κάποιους κομματικούς παράγοντες της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί θλιβερή είδηση για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάποιοι σπεύδουν, μάλιστα, με θράσος να συγκρίνουν το σημερινό Ε.Σ.Υ. και τον αντίστοιχο Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη με το Ε.Σ.Υ. του Γιώργου Γεννηματά και του Αλέκου Παπαδόπουλου, με το Ε.Σ.Υ. του ΠΑΣΟΚ και όλων των Ελλήνων.

 

Η αλήθεια είναι, όπως την έχουμε αναδείξει πολλές φορές, ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά ο προγραμματισμός των χειρουργείων. 

 

Επίσης, εξυπακούεται ότι οι μισθοί γιατρών και νοσηλευτών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν αντιμετωπίζονται με απογευματινά χειρουργεία, τα οποία μετακυλούν το κόστος στους πολίτες, αλλά με πρόσληψη προσωπικού και λελογισμένες μισθολογικές αυξήσεις. 

 

Τώρα που δεν υπάρχουν πλέον οι έντονοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η απαγόρευση προσλήψεων και τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει λόγο για δημοσιονομικό χώρο για παροχές, θα έπρεπε η ΝΔ και ο πρωθυπουργός να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. και να νομοθετήσουν αύξηση μισθών στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. 

 

Αντ’ αυτού, οι κυβερνώντες θεσμοθέτησαν τα απογευματινά χειρουργεία με προφανή κίνδυνο να μετατίθενται τα περισσότερα πρωινά χειρουργεία σε απογευματινές ώρες, ώστε να πληρώνονται οι συμμετέχοντες σε αυτά, ενώ μετακύλησαν και το κόστος στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους έως και 2.000,00€ για μία χειρουργική επέμβαση. 

 

Ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταβάλλουν με συνέπεια κάθε μήνα πολύ ακριβές εισφορές περίθαλψης είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως συνταξιούχοι και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πληρώνουν για το αυτονόητο, δηλαδή για μία αξιοπρεπή περίθαλψη σε δημόσιο Νοσοκομείο. 

 

Ενώ αναγνωρίζει η κυβέρνηση τους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς των υγειονομικών, ρίχνει το βάρος και την ευθύνη για άλλη μία φορά στους πολίτες.

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί με τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Αντιθέτως, εμείς τον προτείναμε ως θεσμό και ακόμη και σήμερα αποτελεί προγραμματική μας πρόταση. 

 

Είναι, όμως, διαφορετικό να κάνεις απογευματινά χειρουργεία με συμβολικό εισιτήριο και διαφορετικό να πληρώνεις από την τσέπη σου έως 2.000,00€. 

 

Είναι άλλο πράγμα να κάνεις απογευματινά χειρουργεία με πληρότητα προσωπικού, γιατί δεν επαρκούν τα πρωινά χειρουργεία, και άλλο πράγμα να μεταθέτεις τα χειρουργεία στις απογευματινές ώρες, τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ενώ και οι υπηρετούντες υγειονομικοί παραμένουν εξουθενωμένοι χωρίς να έχουν πάρει τα νόμιμα ρεπό και τις άδειές τους.

 

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε με πλήρη συνείδηση το εν λόγω νομοθετικό έκτρωμα, διότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης προς τους Έλληνες ασφαλισμένους. 

 

Τελευταία πράξη του δράματος αποτελεί το νέο νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση και προβλέπει τη δυνατότητα των μονίμων ιατρών του Ε.Σ.Υ. να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία εκτός του Νοσοκομείου. 

 

Η ΝΔ επιδιώκει, μέσα από την πλήρη απαξίωση και κατάρρευση του Ε.Σ.Υ., να ενισχύσει την ιδιωτική υγεία και να προσδώσει υπερκέρδη στους λίγους και πανίσχυρους επιχειρηματίες που τη λυμαίνονται και οι οποίοι κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Θα μας βρουν πολιτικά και θεσμικά απέναντί τους.”