Για την πρόταση της παράταξης 'ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ', που υιοθέτησε ο δήμαρχος για δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ, μιλά ο επικαφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Ο επικεφαλής της παράταξης “ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ”, πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, να μπει μπροστά ο δήμος, τώρα που στρώνεται το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση και με τη βοήθεια των βουλευτών, κομμάτι από την “ανάπτυξη” που θα φέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την πρόταση δέχτηκε ο δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα πρότεινε η εγκατάστασή ιδιωτικού πανεπιστημίου να γίνει στα κτήρια του ΔΙΠΑΕ.
Για την “φοβερή” πρόταση σημειώνουμε: Εκτός από την αναβάθμιση του πολιτισμού στην πόλη μας που θα γίνει με τη μετεγκατάσταση της ΣΤΕΓΗΣ στο ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, πρόταση πάλι της παράταξης “ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ”, που χαιρέτησε επίσης ο δήμαρχος, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ οι υπόλοιποι όροφοι της Βιβλιοθήκης να διατεθούν σε επιχειρηματία για θα στήσει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ελάχιστη προσφορά της πόλης στους “άξιους” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν τόσα ρίσκα άλλωστε.
Έτσι θα προλάβουμε άλλους και δε θα μείνουμε πίσω από την “ανάπτυξη” που απολαμβάνουν γειτονικές πόλης…. (και ας βρίσκονται αυτές στα τελευταία σκαλοπάτια της “ανάπτυξης” τόσο σε ελληνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο). Με αυτό τον τρόπο μπαίνει ψηλά το “Έργο τώρα” στο “Σύγχρονο Δήμο” μας.
Επειδή όμως οι πολύ επικίνδυνες παπάντζες έχουν τα όρια τους και μάλιστα όταν εμείς έχουμε καλύτερες….., θεωρούμε υποχρέωση μας να δηλώσουμε:
Απέναντι στις ανάγκες των πολλών, η κυβέρνηση, προσανατολισμένη στα συμφέροντα των λίγων και με τη συναίνεση αστικών κομμάτων και τοπικών υποτακτικών, θέτει σε τροχιά υλοποίησης την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το σχέδιο έχει στόχο το άνοιγμα επιχειρηματικών πεδίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Οι κυβερνητικές προθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας. Χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι" κάθε οικογένειας. Είναι εκ του πονηρού η αναφορά ότι με αυτόν τον τρόπο, δήθεν, "καταργούνται τα τείχη" στην Εκπαίδευση. Τα πραγματικά τείχη στην Εκπαίδευση τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια.
Το απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης είναι αιτία "πολέμου" για φοιτητές – μαθητές, για το λαό και της Καβάλας, που τίποτε δεν έχει να κερδίσει από ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη, όπως τίποτε δεν κέρδισε με τις μέχρι τώρα προτάσεις “ανάπτυξης” που είχαμε στον τόπο μας.
Η συνύπαρξη δημόσιων-ιδιωτικών θα επιταχύνει αντιδραστικές αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια. Με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, νέους "κόφτες" εισακτέων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης κ.ά. θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργηθεί χώρος για την αγορά των ιδιωτικών, όπως ακριβώς θα συμβεί και με το ΔΙΠΑΕ…
Τέτοιες πρωτοβουλίες των δημοτικών αρχών είναι και σε αντίθεση με το κοινό λαϊκό αίσθημα...απόδειξη μεταξύ άλλων και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, την προηγουμένη βδομάδα, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι λέει η πλειοψηφία:
Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται και η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να το αποσύρει!
(δελτίο Τύπου)