γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Μια επένδυση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Καβάλα, η οποία φτάνει έως την Κομοτηνή αφού το νέο περιφερειακό συμβούλιο καλείται τώρα να ανακαλέσει θετική γνωμοδότηση που έδωσε μέσα στις γιορτές.

 

Πρόκειται για έναν μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό κυριολεκτικά μέσα στο ορεινό χωριό Λεκάνη, έναν από τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς του νομού Καβάλας, χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων, με ούτε 400 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφους.

 

«Κάτι που γίνεται εν κρυπτώ τρομάζει όλο τον κόσμο! Ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για να καταθέσουμε απόψεις για ένα τέτοιο έργο» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και οι τελευταίοι που έχουν απομείνει στο χώρο.

 

«Δεν ρωτήθηκε κανείς μας» λέει και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέστου Σάββας Αργυράκης, κάνοντας λόγο για προχειρότητα στην όλη διαδικασία και για σοβαρές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον 8 κτηνοτροφικές μονάδες. Σημειώνεται ότι αρνητικός με την επένδυση και με τον τρόπο που επιχειρείται να προωθηθεί είναι και ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.

 

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε από επιτροπή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, λίγο πριν η τότε διοίκηση παραδώσει σκυτάλη στο νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη.

 

Το μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών συστημάτων θα καλύπτει έκταση 1.500 στρεμμάτων και θα αποδίδει συνολική ισχύ 75MW. Η μελέτη ανέφερε ότι τα 140.000 και πλέον πάνελ θα εγκατασταθούν κοντά στο ορεινό χωριό Λεκάνη, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στους χάρτες αποδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις θα φτάσουν μέχρι μέσα στον οικισμό.

 

Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για πολλές πληττόμενες κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο σημείο και κάνουν χρήση των παρακείμενων βοσκοτόπων. Λέγεται επίσης ότι στη μελέτη γίνεται αναφορά ακόμη και σε μετασχηματιστές και πυκνωτές που θα περιέχουν πολυχλωριωµένα διφαινύλια, τα γνωστά και ως PCBs, ένα υλικό που έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

 

Το πλέον οξύμωρο στοιχείο είναι οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει η ίδια η υπηρεσία που συντάσσει την σχετική εισήγηση. Το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Καβάλας, στις παρατηρήσεις του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σχεδόν το 70% του φωτοβολταϊκού σταθμού αναπτύσσεται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (βοσκοτόπια) και ότι «δεν λαμβάνονται υπόψη τα επικίνδυνα απόβλητα από τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού».

 

Στα συμπεράσματα μάλιστα του αρμόδιου φορέα αναφέρεται επί λέξη ότι «η μελέτη έχει διάφορες παραλείψεις, ανακρίβειες και λάθη». Κι όμως, στο τέλος εισηγείται θετικά!

 

«Δε μπορεί η υπηρεσία, που καταγγέλλει τη μελέτη για χίλιες δυο παραλείψεις, στο τέλος να εισηγείται θετικά και να ανατρέπει τον ίδιο της τον εαυτό» λέει ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημήτρης Λυμπεράκης και τονίζει: «Δε μπορεί τόσο σημαντικά θέματα να ξεπετιούνται βιαστικά στη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας».

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Γενάρη, εισηγήθηκε ήδη την ανάκληση της απόφασης και ζήτησε άμεση εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Κάνει λόγο για σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία της Λεκάνης και τονίζει ότι η αρμόδια επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» μόλις 4 μέρες πριν την λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης.

 

Δημοσιεύθηκε στη “Μακεδονία της Κυριακής” στις 21.01.2024