Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια γιατρών και φροντιστών υγείας, που σώζουν ζωές. Ένας άνθρωπος έχει αποταθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στο ιατρικό σύστημα για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία ή για να του σώσουν τη ζωή.

 

Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και το ακάματο έργο των γιατρών και των ερευνητών τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχουν γνωρίσει τεράστια πρόοδο. Αυτό δε σημαίνει, ότι εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες και δεν υπάρχει περαιτέρω έργο για διερεύνηση. Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας στον κλάδο αυτό και κάνοντας τη σύγκριση με το παρελθόν, παίρνει κάποιος μια πρώτη ιδέα του πόσο έχει εξελιχθεί ο κλάδος.

 

Φορετή Τεχνολογία: Η καινοτομία πάνω... μας!

 

Η φορετή τεχνολογία παρουσιάζει συνεχόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η αξία του κλάδου αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερη ανάπτυξη την τετραετία 2020-2024. Ο ετήσιος αριθμός ανάπτυξης, που εκτιμούν οι ειδικοί ότι μπορεί να φτάσει, είναι το 24.6%

 

Τι είναι όμως η περιβόητη φορετή τεχνολογία; Είναι όλες αυτές οι συσκευές, όπως οι αναλυτές ευεξίας και ύπνου (fitness & sleep trackers). Με τη βοήθεια της επιστήμης αυτές οι συσκευές εξελίχθηκαν και πλέον παρακολουθούν το οξυγόνο στο αίμα, ηχοκαρδιογράφημα ή ακόμη και τον κύκλο ωορρηξίας.

 

Τα ιατρικά αναλώσιμα εντοπίζουν νόσους πριν καν εκδηλωθούν

 

Ιατρικά αναλώσιμα, που ανήκουν στον κλάδο της φορετής τεχνολογίας, μπορούν ακόμη να εντοπίσουν ασθένειες πριν καν εκδηλωθούν. Τέτοιες είναι οι συσκευές για εύρεση επιληψίας ή εκείνες, που εντοπίζουν χρόνιους πόνους.

 

1. Ανώδυνη παρακολούθηση του σακχάρου!

 

Μάλιστα ήταν το 2022, που υπήρξε πρόοδος στο θέμα της διαχείρισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 είναι πια σε θέση να παρακολουθούν το σάκχαρό τους ανώδυνα πια, χάρη στα επιτεύγματα της φορετής τεχνολογίας.

 

Εν προκειμένω ο λόγος γίνεται για τον αισθητήρα, που μετράει τη γλυκόζη κάθε λεπτό και αποθηκεύει τα δεδομένα κάθε 15 λεπτά.

 

Αυτός ο αισθητήρας δεν απαιτεί βαθμονόμηση με τρύπημα στα δάκτυλα.

 

2. Πρόληψη καρδιακών νόσων από τη φορετή τεχνολογία

 

Ένα ακόμη κατόρθωμα της φορετής τεχνολογίας ήταν η ειδική ζώνη παρακολούθησης της καρδιάς. Ένας ιμάντας στο κέντρο του οποίου υπάρχει μια πολύ μικρή στρογγυλή συσκευή. Εκείνη καταγράφει, όσο τη φοράτε, τους ρυθμούς της καρδιάς κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

 

Πρώτα θα πρέπει να έχετε καταχωρίσει στο κινητό σας τηλέφωνο, με το οποίο η συσκευή συνδέεται μέσω Bluetooth, ορισμένα στοιχεία. Στη συνέχεια η συσκευή μπορεί να σας παρέχει αναφορές και δεδομένα όμοια με αυτά που θα παίρνατε από κλινικό έλεγχο. Έτσι η πρόληψη κάθε καρδιακής νόσου γίνεται παιχνίδι και είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας.

 

Point Of Care Testing, όπως λέμε... τεστ covid

 

Τα τεστ covid, τα τεστ γρίπης, το τεστ για στρεπτόκοκκο είναι πτυχές του ίδιου κλάδου με τον οποίο πια είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Λέγεται Point Of Care Testing και είναι καίριας σημασίας για την έγκαιρη πρόβλεψη μιας ασθένειας. Μάλιστα αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο κλάδος αυτός να σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη με ρυθμό 5.2%. Αυτού του τύπου η διάγνωση ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς βοηθούν στη γρηγορότερη διάγνωση. Έτσι συνεισέφεραν σημαντικά στην αποφόρτιση του συστήματος περίθαλψης, ιδίως σε δύσκολες περιόδους, όπως στη διάρκεια της εποχικής γρίπης ή της πανδημίας. Μάλιστα ήταν αυτή ακριβώς η επιτυχία του Point Of Care Testing στη διάρκεια της πανδημίας, που συνέβαλε στην παραπάνω εξέλιξη του κλάδου.

 

Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη κλινικών δοκιμών τεστ, που θα μπορούν να προβλέψουν πνευμονικές νόσους: όπως η πνευμονική ίνωση ή μολύνσεις όπως η σήψη ή ιγμορίτιδα.

 

Η τεχνολογία έχει λόγο στη θεραπεία

 

Η παραπάνω χρήση των διαγνωστικών τεστ ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Χάρη στις έρευνές της, η επιστήμη μας παρείχε τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να προλαμβάνουμε έγκαιρα κάποια νόσο, συνεισφέροντας εις τριπλούν:

 

1. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ευκολότερη αντιμετώπιση και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχούς θεραπείας.

2. Αποτρέπεται η ευρύτερη διασπορά μιας μεταδοτικής ασθένειας

3. Αποφορτίζεται το σύστημα περίθαλψης με διττό τρόπο. Από τη μία δε συνωστίζονται ασθενείς για θεραπεία. Από την άλλη δεν αποστραγγίζονται οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους για την αντιμετώπιση μιας νόσου.

 

Και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα στον αγώνα της πρόληψης

 

Στη λογική της πρόληψης είναι καθοριστικής σημασίας τα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι από την έναρξη κιόλας του φθινοπώρου ξεκινούν τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

Μελλοντικές φιλοδοξίες της επιστήμης

 

Η ιατρική έρευνα ανακαλύπτει συνεχώς νέες διαδικασίες θεραπείας. Δεδομένης της ανάπτυξης της τεχνολογίας και σε συνδυασμό με τις ακατάπαυστες έρευνες της επιστήμης, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε με χαρά επόμενες ανακαλύψεις!