γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα «Το φάρμακο, ίαμα ή δηλητήριο» έρχεται να δώσει στους μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων της Καβάλας η ενημερωτική δράση που διοργανώνει στα σχολεία του νομού, ο φαρμακευτικός σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με τη διεύθυνση Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο 7 Δεκεμβρίου στο 1ο Λύκειο Καβάλας, ενώ θα ακολουθήσουν περί τις 15 μέχρι στιγμής παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλα σχολεία του νομού Καβάλας.

 

Για το πλαίσιο της δράσης «Το φάρμακο, ίαμα ή δηλητήριο» ενημέρωσαν το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή, ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος και ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δανιήλ Εμμανουηλίδης.

 

Σύμφωνα με την κ. Ρακιτζή είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση των παιδιών ηλικίας 14 έως 18 ετών στα φαρμακεία προκειμένου να ζητήσουν φάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό είπε, να προστατευτούν από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων.  

 

Τόνισε επίσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την πώληση φαρμάκων στο διαδίκτυο, εκεί όπου ο καθένας μπορεί να βρει τα πάντα, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στο σώμα και την υγεία του.

 

«Η ηλικία από 14 έως 18 είναι αυτή που κυκλοφορεί στα φαρμακεία μας», είπε η κ. Ρακιτζή και δήλωσε θορυβημένη με την μεγάλη προσέλευση αυτών των παιδιών στα φαρμακεία, είτε για να ζητήσουν να αγοράσουν κάποιο φάρμακο, είτε για να πληροφορηθούν για τη χρήση του, είτε για να ζητήσουν κάποια αντιβίωση.

 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το θέμα του φαρμάκου είναι πολύ ενδιαφέρον κυρίως γιατί οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στους εφήβους οι οποίοι αποτελούν τους επόμενους πολίτες.

 

Εξήγησε πως υπάρχει έλλειμμα παιδείας στη χώρα μας όσον αφορά στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. Επισήμανε πως αν και στα φάρμακα οφείλουμε την πρόοδο στη θεραπεία πάρα πολλών ασθενειών και την άνοδο του προσδόκιμου ζωής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τόνισε ότι κανένα φάρμακο ακόμα και το πιο αθώο έχει παρενέργειες.

 

Μεγάλο κακό στην υγεία μας είπε κάνει ακόμα και η αλόγιστη χρήση βιταμινών τις οποίες πολλοί αγοράζουν από το διαδίκτυο. Η χρήση βιταμινών χωρίς τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέστησε να βάζουμε τίποτα στο σώμα μας χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική γνωμάτευση.

 

Ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε πως η δευτεροβάθμια στηρίζει τις δράσεις αυτές που γίνονται στο πλαίσιο των μαθημάτων των σχολείων. Επισήμανε πως οι γονείς θα πρέπει να υπογράψουν τη σχετική δήλωση που θα τους σταλεί προκειμένου να δώσουν άδεια στα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.