Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο γνωστούς στο εξωτερικό Έλληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός με καταγωγή από την Καβάλα και τη Θάσο.

 

 

Στη λίστα των κορυφαίων

 

Ήταν βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

 

Ο Βασιλικός ανήκε στην κατηγορία των Ελλήνων συγγραφέων με τις περισσότερες μεταφράσεις του έργου τους, μαζί με τους Νίκο Καζαντζάκη, Γιάννη Ρίτσο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Αντώνη Σαμαράκη, Άλκη Ζέη.

 

 

 

Το έργο του

 

Ο Βασιλικός είχε γράψει περισσότερα από 100 βιβλία. Το πρώτο το έγραψε σε ηλικία 15 ετών.

 

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 33 γλώσσες καθώς και στη γραφή Μπράιγ για τυφλούς.

 

Είχε γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση.

 

Από τα έργα του γνωστότερα είναι : Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, Ο Ιατροδικαστής, Ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.

 

Το μυθιστόρημα "Ζ" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

 

 

Θάσος, Καβάλα, σπουδές

 

Είχε γεννηθεί στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934 και μεγάλωσε στη συνοικία των Ποταμουδίων. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Θάσο.

 

Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Νικόλαος Βασιλικός, που πολιτεύθηκε και εξελέγη βουλευτής Καβάλας το 1936 και μητέρα του η Καίτη Βασιλικού. Αδελφή του η Έλζα Βασιλικού, πρώην πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ.

 

Ο Βασιλικός αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School - SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ).

 

Η ζωή στο εξωτερικό

 

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).

 

Ήταν νυμφευμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και είχε μία κόρη.

 

Η πολιτική του διαδρομή

 

Είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

 

Στις εκλογές του 2019 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εξελέγη βουλευτής (θητεία από 7 Ιουλίου 2019 μέχρι 21 Μαΐου 2023).

 

 

Οι αθόρυβες δωρεές στην Καβάλα

 

Η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, στην οποία δώρισε μεγάλο μέρος της συλλογής του, φέρει το όνομά του.

 

Η αρχική δωρεά του Βασίλη Βασιλικού στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας ήταν 15.000 τόμοι.

 

Οι δωρεές του συνεχίστηκαν στη βιβλιοθήκη της πόλης του και μετά την ονοματοδοσία της. Ήταν αθόρυβες και συνεχιζόμενες.

 

Ανά τακτά διαστήματα, συνήθως ανά δίμηνο, έστελνε ολοκαίνουρια βιβλία, παρακολουθώντας την εκδοτική παραγωγή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει με όσες δυνάμεις είχε ενημερώνει τη βιβλιοθήκη της γενέτειράς του.

 

Άλλα βιβλία που δώρισε, έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία μιας και φέρουν χειρόγραφο σημείωμα και υπογραφή γνωστών Ελλήνων συγγραφέων.

 

Ήταν τόσες πολλές οι δωρεές, πολλών πολιτών αλλά κυρίως του Βασίλη Βασιλικού, που η δημοτική βιβλιοθήκη της Καβάλας δεν χρειάστηκε να αγοράσει βιβλία για πολλά χρόνια.