γράφει ο
Βύρων Δημητριάδης
«..Αν κάτι μπορεί σήμερα να αντισταθμίσει αυτό το σκοτεινό κλίμα, το οποίο λογικό είναι να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, αυτό μπορεί να είναι μόνο η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας μας...», -είχε δηλώσει πριν τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης(!)
Μια δήλωση που δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις κοροϊδία, ούτε ειρωνεία, ούτε καν χλεύη ή εμπαιγμό προς τους Έλληνες.
Είναι κάτι χειρότερο από όλα αυτά, είναι καθαρός σαρκασμός.
Σύμφωνα με κοινή μελέτη των Πανεπιστημίων του Harvard και του Columbia (με τίτλο “Οργάνωση της συμπεριφοράς και των διαδικασιών ανθρώπινων αποφάσεων”), που τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην MedicalDaily.com, ο σαρκασμός χρησιμοποιείται για να καλύψει την ανασφάλεια, τον θυμό, την κοινωνική αμηχανία, τον φθόνο, την εχθρότητα ή την ανικανότητα που νιώθει αυτός που σαρκάζει να πει ευθέως αυτό που σκέφτεται.
Η μελέτη προτείνει, μεταξύ άλλων, να αγνοήσουμε τον σαρκαστή. Κάτι που δεν γίνεται όμως στην περίπτωσή μας, μια και ο χλευαστής, που προσπαθεί να κρύψει πίσω από το ισοζύγιο των τρέχουσων συναλλαγών τον καρβουνιασμένο ερημότοπο του Έβρου, είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας κι όχι ο πρώτος τυχών (βλ: Π.Μεθενίτης “ΝΗΣΙΔΕΣ” 16/9).
Μελέτη τα συμπεράσματα της οποίας θα μπορούσε κανείς να τα εντάξει στη σύγχρονη επιστήμη της Συμπεριφορικής Οικονομικής και όχι να υποκαταστήσει με αυτά τις απαραίτητες πολιτικές απαντήσεις που χρειαζόμαστε.
Η τεράστια σημασία αυτών των απαντήσεων θα φανεί αμέσως με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σημείο αναφοράς όπως, για παράδειγμα, η σκέψη του μεγάλου Κοινωνιολόγου-Οικονομολόγου Καρλ Πολάνυι: “...Αν ποτέ υπήρξε ένα πολιτικό κίνημα που ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις μιας αντικειμενικής πραγματικότητας και δεν ήταν αποτέλεσμα τυχαίων περιστάσεων, αυτό ήταν ο φασισμός.
Ωστόσο, ο εκφυλιστικός χαρακτήρας της φασιστικής λύσης ήταν έκδηλος.
Πρότεινε μια διαφυγή από ένα θεσμικό αδιέξοδο, το οποίο ήταν ουσιαστικά το ίδιο σε πολλές χώρες, και εν τούτοις, αν εφαρμοζόταν η συνταγή του, θα είχε παντού θανάσιμες επιπτώσεις. Έτσι καταλύονται οι πολιτισμοί.
Η φασιστική λύση στο αδιέξοδο του φιλελεύθερου καπιταλισμού μπορεί να θεωρηθεί μεταρρύθμιση της οικονομίας της αγοράς με αντίτιμο την εκρίζωση όλων των δημοκρατικών θεσμών, τόσο στη βιομηχανία όσο και στην πολιτική σφαίρα...”.
Ο Καρλ Πολάνυι στο “Ο μεγάλος μετασχηματισμός” αναλύει το πώς ο Καπιταλισμός, φτάνοντας στο στάδιο της φιλελεύθερης οικονομίας, έρχεται σε κάθετη ρήξη με την Πολιτική και τη Δημοκρατία -σύγκρουση που γίνεται η αιτία για να εμφανιστούν ως λύσεις του προβλήματος από τη μία ο φασισμός της οικονομίας της αγοράς και από την άλλη ο σοσιαλισμός της σχεδιασμένης οικονομίας.
Υπό αυτή την οπτική γωνία βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη(!), ως νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός που είναι, να μπάζει την “οικονομία” εκεί που απαιτούνται άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις.
Τον βλέπουμε να αρνείται να αντιμετωπίσει πολιτικά τα προβλήματα που δημιουργεί από τη μία η κλιματική κρίση και από την άλλη η αδιαφορία του, επιβάλλοντας διά της βίας των “ταγμάτων εφόδου” των Ειδικών φρουρών μεθόδους της Οικονομίας της Αγοράς η οποία -όπως έχουμε κατ' επανάληψη σημειώσει- μπορεί να “λειτουργεί” μόνο σ' ένα κράτος της αγοράς.
Και τι είναι ένα κράτος της αγοράς;
“...Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ... Και αυτό υποχρεώνει το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις να γίνεται και πιο ανθεκτικό...” έλεγε, ως Αρχηγός που αποφασίζει, υπό το βάρος του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δάσους που έγιναν στάχτη.
Το “ανθεκτικό κράτος” δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο το κράτος της αγοράς όπου συμπεριλαμβάνονται το “βαθύ κράτος” και το “παρακράτος” της Δεξιάς.
“...Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία είναι κάτι το πρωτοφανές. Αν πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να το αντιμετωπίσει είναι βαθιά νυχτωμένος...
Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το Επιτελικό Κράτος γι' αυτό...”, είπε μεταξύ άλλων στη ΔΕΘ.
Και τι μπορεί να κάνει το “ανθεκτικό Επιτελικό κράτος” με την “Οικονομία” που δήθεν έχει “πολύ καλή απόδοση” εάν όχι την παροχή ενός ακόμη επιδόματος;
Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης(!) αφού την προετοίμαζε καλλιεργώντας το ανάλογο κλίμα και σπέρνοντας επιμελώς κάποιες ειδικές οικονομικές προϋποθέσεις.
“...Βασική πρωταρχική υποχρέωση κάθε οργανωμένης Πολιτείας είναι να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη περιουσία.
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ανθρώπινες ζωές και οι ανθρώπινες περιουσίες είναι αυτές που κινδυνεύουν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές...
Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή...” είχε δηλώσει τον Δεκέμβρη του 2017 ως Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χρησιμοποιώντας, λες, όλες αυτές τις “ανθρώπινες ζωές και τις ανθρώπινες περιουσίες” σαν “μπασμό”, ξεκίνησε να προσελκύει τους καρχαρίες-τις μεγάλες Ασφαλιστικές Εταιρείες (έχοντας υπόψιν μας τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη νομιμοποιούμαστε να υποθέσουμε πως δεν αποκλείεται να συμμετέχουν σε κάποιες απο αυτές και μέλη του στενού κι ευρύτερου περιβάλλοντος της οικογένειας-βδέλλας).
Όλα αυτά τα χρόνια που είναι κυβερνήτης της Ελλάδας φροντίζει να τους ερεθίζει απαξιώνοντας συνεχώς ζωές, περιουσίες, πεδιάδες, δάση και βουνά, ώστε να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να επιτεθούν ελεύθερα οι καρχαρίες.
Θανατοπολιτική που ήδη εφαρμόζει στην Υγεία προσφέροντας τα νοσοκομεία μας εντελώς απαξιωμένα στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ.
Την ίδια θανατοπολιτική εφαρμόζει και στα τρένα και παντού όπου υπάρχει περιθώριο κέρδους αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους χιλιάδες νεκρούς που αφήνει πίσω της η θανατοπολιτική του νεοφιλελέ “οικονομικού δολοφόνου”.
Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης(!) δεν είναι ένας τέτοιος εκτελεστής, ο οποίος, ως Αρχηγός που αποφασίζει, δηλώνει στη ΔΕΘ: “
...Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική, ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή.
Και ναι, είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Σε έναν τόπο που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες αλλά και σεισμούς, η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος.
Είναι ταυτόχρονα και μια μορφή συλλογικής προστασίας στην οποία έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι...”!!!
Μια ασφάλιση ως υποχρεωτική μορφή συλλογικής προστασίας που θα αγοράζουμε εμείς οι ίδιοι από επαγγελματίες προστάτες -προαγωγούς δηλαδή.
Κι έτσι, η Ελλάδα μας δεν θα μοιάζει όπως τώρα, απλά, θα είναι μπουρδέλο παλαιού τύπου με τον κ. Μητσοτάκη(!) να αναλαμβάνει καθήκοντα τσατσάς.